Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novo u kinima

"Tajne petog staleža": Dramatična priča o aferi Wikileaks

wikilekas (1)
Foto: Promo
1/4
20.10.2013.
u 09:00

– Čitanje materijala bilo je uzbudljivo, ali bio sam svjestan da sam Julian prezire ljude koji ih pišu, pa sam se okrenuo drugim izvorima i njegovim intervjuima. Našao bih se zaveden onime što govori i kako zrači.

Svaka generacija ima buntovnika koji promijeni pravila igre moći i postane ikona. Za neke on je vizija nade, a za druge opasni državni neprijatelj. Početkom 21. stoljeća ta je osoba postao Julian Assange i njegov Wikileaks.

Pobjednički potez za demokraciju?

Neprofitna organizacija pokrenuta je 2006. kako bi omogućila objavu tajnih i potencijalno uznemirujućih informacija anonimnim izvorima uz sigurnost zaštite identiteta zahvaljujući dosezima najmodernije kriptografije. Zatim je i sam Assange postao priča 2010. kad je Wikileaks pokrenuo objavu najvećeg broja tajnih dokumenata koju je javnost ikad vidjela, a on se pojavio kao junak, zločinac, novinar ili možda samo čovjek pod zaštitom koji se našao pred zasljepljujućim svjetlom globalnih reflektora. Je li Wikileaks 2010. povukao hrabar i pobjednički potez za demokraciju i pravdu otvorivši oči ljudima i pokazavši im mračne tajne vlada i korporacija? Ili je otvorio digitalnu branu nepromišljenim odavanjem tajni koje mogu dovesti ljude i države u opasnost? Ta su pitanja u središtu napetog političkog trilera “Tajne petog staleža” (peti stalež u modernoj terminologiji označava blogere i pripadnike alternativnog novinarstva). Redatelj Bill Condon ne pretvara se da ima konačne odgovore.

– Ovo je tema oko koje se dvoje ljudi ne može suglasiti. Zato smo htjeli napraviti dramatičan film koji će dodatno potaknuti raspravu – ističe Condon. Uloga Juliana Assangea pripala je Benedictu Cumberbatchu kojega znamo kao detektiva Sherlocka Holmesa iz serije “Sherlock”.

Strastveni integritet

– Čitanje materijala bilo je uzbudljivo, ali bio sam svjestan da sam Julian prezire ljude koji ih pišu, pa sam se okrenuo drugim izvorima i njegovim intervjuima. Našao bih se zaveden onime što govori i kako zrači. Zapanjujuće je kako kontrolira intervjue i odbija podilaziti željama novinara. Ima strastveni integritet i ostaje pri svom – opisuje Cumberbatch. Josh Singer, prema čijim je adaptacijama dviju knjiga o Wikileaksu film snimljen, otkrio je da ga je zbog istraživanja materijala ispitivao FBI. Navodno jer mu se ime pojavilo u vezi s istraživanjem kineskih hakera. – Bilo je malo strašno, ali mi je i pomoglo u pisanju o paranoji. Počeo sam misliti da biti paranoičan možda i nije tako ludo kad se sve uzme u obzir – zaključuje Singer.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije