Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bjelkinje i dreadlocksi

Marc Jacobs na udaru kritika zbog prisvajanja crnačke kulture

Foto: Reuters
1/17
20.09.2016.
u 10:30

Posljednjeg dana newyorškog Tjedna mode dizajner je predstavio kolekciju proljeće/ljeto 2017. i bjelkinje kao modele koji su nosili šarene dreadlockse

Modnog dizajnera Marca Jacobsa (53) prozvala je publika zbog prisvajanja crnačke kulture. Naime, posljednjeg dana newyorškog Tjedna mode dizajner je predstavio kolekciju proljeće/ljeto 2017. i modele koji su nosili šarene dreadlockse.

Kontroverzije su krenule jer je Jacobs odabrao bjelkinje za predstavljanje nove ideje, što je uznemirilo pojedine Afroamerikance. Smatraju da su dreadlocksi dio crnačke kulture te da je Jacobs za reviju trebao odabrati crnkinje kao modele.

Foto: REUTERS

Foto: Reuters

Uspješni Jacobs ogradio se od kritika, kazavši da su "jednostavno smiješne".

– Poštujem sve ljude i inspiriran sam njihovim izgledom. Ne vidim boju ili rasu već ljude. Žao mi je vidjeti da je toliko ljudi ograničena razmišljanja. Inspiracija je svuda oko nas, a lijepe stvari trebali bismo cijeniti. Razmislite o tome – poručio je.

U nedjelju se dizajner ipak ispričao za manjak osjetljivosti za temu i nenamjerno korištenje odrješitog rječnika. Nadodaje da vjeruje u slobodu govora i izražavanje kroz umjetnost, odjeću, riječi ili glazbu.

Naravno da "vidim" boje na ljudima, ali ne diskriminiram ih i to je činjenica! – zaključuje Jacobs.

Please read! Link in profile

A photo posted by Marc Jacobs (@themarcjacobs) on

Such a nice and beautiful girl..... @ellenghr

A photo posted by Marc Jacobs (@themarcjacobs) on

@bellahadid @jourdandunn @hannegabysees ❤️❤️❤️

A photo posted by Marc Jacobs (@themarcjacobs) on

>> Marc Jacobs ne plaća modele: Ako ne žele raditi sa mnom, ne moraju!

Komentara 2

Avatar Ironman0105
Ironman0105
14:18 20.09.2016.

aha...a kad se crnkinje oblajhaju u plavuse to nikoga ne uznemirava? I to je dio crnacke kulture? Kad Beyonce s perikom na glavi reklamira sampon i to je dio crnacke kulture? Odijela i kravate u kojima se i D-Pippy, i P Diddy i Kenyo West vole pojavljivati su takodjer dio crnacke kulture? To nikoga ne smeta?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije