Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI FENOMEN

Mame brelfiejem skidaju stigmu s dojenja u javnosti

Foto: Instagram
1/6
27.05.2017.
u 11:16

I domaće mame poput Vande Winter bore se s čuđenjem onih kojima pogled na dojilju smeta umjesto da na to gledaju kao na iskaz ljubavi

Brelfie je trend na društvenim mrežama, no kako je riječ o dojenju, o tome se, kako to već obično biva, vode različite polemike. Riječ je o složenici riječi “selfie” i “breastfeeding” (dojenje), a odnosi se na fotografije majki koje doje te njihovo objavljivanje na društvenim mrežama.

Najprirodnija stvar

Brazilski supermodel Gisele Büdchen začetnica je trenda jer je prije par godina objavila fotografiju na kojoj doji dok je oko nje vojska vizažista, stilista i frizera. I manekenka Miranda Kerr odlučila je svijetu pokazati svoga sina Flynna dok ga je dojila spremajući se za reviju. Fotografiju je snimio njezin sada već bivši suprug, glumac Orlando Bloom. 
Ipak, pravu je buru u javnosti izazvala Tamara Ecclestone Rutland objavivši fotografiju na kojoj doji svoju kćer opušteno se odmarajući u moru u kupaćem kostimu. No to nije jedina fotografija dojenja koju ova bogata nasljednica objavljuje s kćerkicom Sophie, a koja muči dušobrižnike kojima smeta promocija dojenja na Tamarinu profilu.

“Dojenje je snažan dokaz ljubavi, no postalo je normalno prikrivati ga. Želim da ono postane normalno”, napisala je Tamara. 
No komentari ispod fotografija nisu bili najpozitivniji.

“Jadno dijete”, stajalo je u jednom komentaru. “Zašto ne možeš zadržati ove trenutke za sebe i svoju kćer? Mrzit će te kad bude starija”, pisalo je u drugom.

Tamara se osvrnula na ružne komentare poručivši: “Mislim da je tužno što nešto poput dojenja može prouzročiti toliko mržnje. Osobito mi je žao zbog onih koji to nastoje seksualizirati. Dojenje je moćna demonstracija skrbi i to ne bismo trebali skrivati.”
Kako bilo, ni naše poznate mame nisu imune na ovaj trend koji možemo povezati i s promoviranjem dojenja u javnosti, što je doista pozitivno.

Voditeljica Belma Džomba na Instagramu je objavila fotografiju s kćerima Unom i Adom, na kojoj mlađu djevojčicu doji. “Netko se kupa, netko samo uživa”, napisala je. I glumica Mirna Medaković Stepinac, koja je prije nešto više od mjesec dana rodila blizanke Zoru i Kaju, pokazala je kako se ne ustručava dojiti u javnosti objavivši fotografiju ispred HNK u Zagrebu te napisavši: “I kad si sit, uvijek može još. Moja gladna... praktična.”

Ispod njezine fotografije javila se komentarom mlada mama, glumica i pjevačica Vanda Winter. “Svaki dan cicamo u parku i hrvam se s tobožnjim ćudoređem makar bih najradije izvela toples”, napisala je tragajući za namjenskim pokrivalom (maramom) za mame koje doje u javnosti.

Voditeljica Ida Prester, majka sinova Roka i Rija, mamama je na Instagramu pokazala da se ne trebaju ničega sramiti te da je to najprirodnija stvar koju mogu raditi gdje god žele.

Najzdravija hrana za dijete

Kourtney Kardashian, Alanis Morissette, Alyssa Milano, Gwen Stefani također su među onima koje na ovaj način promoviraju najzdraviju hranu za dijete. No Jerry Hall, bivša supruga frontmena The Rolling Stonesa Micka Jaggera, jedna je od prvih poznatih mama koja je još 1999. za naslovnicu Vanity Faira pozirala kako doji sina i predvidjela današnji fenomen.      

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije