Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
breastfeeding cafe

Karlo ima godinu i pol, raste uz “100% mlijeko” i sretan je što je dojenje u Zagrebu zakon

04.10.2016., Zagreb - Brestfeeding cafe, okupljanje majki koje doje i savjetnica za dojenje te promocija zdrave prirodne prehrane dojencadi. DKS_56144643 Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/2
05.10.2016.
u 17:30

Tijekom čitavog tjedna, Nacionalnog tjedna dojenja, provode se različita događanja

U bolnici je lako jer uvijek imate nekoga tko vam može pomoći. Kad jednom dođete kući, nađete se sami s gladnom bebom i tada nastaju problemi. Drago mi je da se imam kome obratiti – kazala je Katarina Kovačić, koja se jučer, sa svojom dvotjednom kćeri Stellom, ali i drugim mamama te njihovom djecom, našla na kavi u Vrapču.

Pomogle malom Jakovu

O svakodnevnim su temama mame raspravljale, ali ova je kava bila specifična po tome što je organizirana u povodu Nacionalnog tjedna dojenja, pa su bez zadrške mogle razmijeniti svoja iskustva s hranjenjem.

– Breastfeeding cafe nama nije ništa novo. Mi se redovito sastajemo, doduše, možda ne uvijek na kavi, ali kad mame imaju pitanja, slobodno nam se obrate – objasnila je savjetnica za dojenje Ana Novina iz udruge Roditelji u akciji (Roda).

Tamara Krajinović, mama šestomjesečnog Jakova, upravo je od Roda tražila savjet kad je njena beba počela gubiti na težini. Jakov je imao više od četiri kilograma kada se rodio, a budući da je jednostavno odbijao jesti, izgubio je gotovo kilogram. – Pomogla mi je i patronažna sestra koja mi je točno objasnila u kojem položaju je najbolje dojiti, koliko često moram Jakova hraniti, a uz nju sam prebrodila i strah od toga da konstantno mislim da beba nije sita – rekla je Tamara Krajinović, kojoj je mali Jakov prva beba.

Probleme rješavaju Leptirići

A iako već ima 12-godišnju kćer, i Sinda Aušperger se s jednoipolgodišnjim Karlom prvi put susrela s dojenjem.

– Kad sam rodila prvi put, popularne su bile različite dohrane i mješavine za bebe i jednostavno se na dojenje gledalo kao na nešto što uopće nije potrebno. Kako tada nisam bila educirana o tome da je upravo majčino mlijeko najbolje za djetetov razvoj, nisam dojila – kazala je Sinda Aušperger te dodala kako će njen Karlo sam odlučiti kad više neće sisati. Šest mjeseci najmanje, a do treće godine ako je moguće, razdoblje je u kojem bi djetetu trebalo biti dostupno majčino mlijeko, objasnile su patronažne sestre iz Vrapča.

– Kod nas u domu zdravlja postoji grupa potpore dojenju Leptirići, mame nas mogu nazvati nastane li neki problem, a imamo i besplatne trudničke tečajeve – poručila je patronažna sestra Larisa Babić.

 

• “Dojenje je zakon u Zagrebu” projekt je koji će se čitavog tjedna provoditi na različitim lokacijama u gradu. Dio njega bio je i “Breastfeeding cafe”, a mame se danas mogu priključiti radionicama “Saznajte sve o dojenju” od 18 do 19.30 sati u knjižnici Jelkovec u Sesvetama te u knjižnici Dugave u Ulici sv. Mateja. Sutra je na rasporedu “Mala škola dojenja” u Čanićevoj 14, i to od 17.30 do 20.30 sati, a za nju se treba prijaviti na adresu dojenje@roda.hr.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije