Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prava djeteta

U ovoj državi dojenje je obavezno. Ako žena ne doji, suprug je može tužiti

Dojenje
Foto: Nestle
31.01.2014.
u 08:58

Zakon je donesen nakon dugotrajne rasprave, no na koncu je usuglašeno da je pravo svakog djeteta da bude dojeno

Dojenje je najbolji izbor za svako dijete no neke se majke odlučuju na adaptirano mlijeko, a druge, iako žele dojiti, zbog raznih fizičkih problema, jednostavno ne mogu.

Htjele ili ne htjele, žena u Ujedinjenim Arapskim Emiratima svoju djecu moraju dojiti i to do dvije godine starosti.

Riječ je o friško pečenom zakonu donesenom u sklopu zakona o pravima djece, a ako žene odbiju dojiti odnosno ako prekrše zakon, suprug ih ima pravo tužiti. Zakon je donesen nakon dugotrajne rasprave, no na koncu je usuglašeno da je pravo svakog djeteta da bude dojeno.

Istraživanja potvrđuju dobrobiti koje dijete ima ako se hrani majčinim lijekom, od smanjenja rizika od pretilosti do bolje jezičnog razvoja i motorike. No, što s majkama koje ne mogu dojiti? Za njih će se pronaći dojilja, no ostaju otvorena brojna logistička pitanja.

Hoće li dojilje moći biti samo iz Emirata, tko će ih plaćati...

Tamošnje vlasti pak rade na usklađivanju zakona koji bi majkama koje rade omogućio da se pridržavaju zakona.

U Hrvatskoj dojenje nije obvezno, ali pedijatri su suglasni u preporuci da je najzdraviji izbor. Preporuča se dijete do 6. mjeseca starosti hraniti isključivo majčinim mlijekom, a "goranj" granica ovisi o majici i djetetu. 

Nakon što su brojne bolnice prestale razdvajati majke i djecu nakon poroda u sklopu programa “Rodilišta – prijatelji djece” više od dvije trećine majki u Hrvatskoj doji djecu.

>>Razlog više zašto je dojenje djeteta dobra stvar

>>Priznala da je dojenje za nju – ovisnost!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije