Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izručenje: Romanu Polanskom (76) prijeti kazna zatvora od 50 godina

Lolita s naslovnice Voguea režiseru horora život pretvorila u dramu

polanski
28.09.2009.
u 19:04

Polanski je u Samanthi vidio neku vrstu svoje Lolite, ali nije upotrijebio konvencionalne metode zavođenja, nego je djevojku omamio šampanjcem i tabletama kako bi “pristala“ na seksualni odnos

Kad je redatelj Roman Polanski davne 1977. godine, tada kao 44-godišnjak, ostao sam sa 13-godišnjom Samanthom Geiner u vili Jacka Nicholsona u Los Angelesu, nije mogao pretpostaviti da će ta noć trajno obilježiti njegov život.

Vjerojatno je mislio da je to samo još jedna potvrda rastućeg zvjezdanog statusa u centru industrije zabave. Već je režirao nekoliko vrlo uspješnih filmova koji su mu osigurali status klasika. Polanski je Samanthu Geiner uz pristanak njezine majke fotografirao za francusko izdanje Voguea, a odlazak u "luksuznu vilu" bio je zamišljen kao malo opuštanje nakon naporna posla.

Fatalna Lolita
Polanski je u Samanthi vidio svoju Lolitu, ali nije upotrijebio konvencionalne metode zavođenja, nego je djevojku omamio skupim šampanjcem i tabletama kako bi "pristala" na seks. Djevojčica i njezina majka optužili su Polanskog za silovanje.

Polanski je uhićen te je upućen na psihijatrijsko vještačenje. Optužen je za silovanje uz uporabu droge, ali je optužba nakon njegova priznanja ipak donekle ublažena. Tužitelj ga je nakon nagodbe teretio samo za seks s maloljetnicom. Polanski je pušten iz pritvora uz plaćanje kaucije, ali nije u Americi dočekao presudu. Pobjegao je u Francusku, u kojoj se "skriva" već 31 godinu. Izbjegao je odlazak u SAD, čak i 2002. godine kad je dobio Oscara za film "Pijanist".

Čisti horor...
Sada su ga švicarske vlasti uhitile jer smatraju da američka tjeralica još vrijedi. Zanimljivo je da je Polanski u posljednjih desetak godina praktično i živi u Švicarskoj gdje, uostalom, posjeduje i kuću. Stoga neki mediji s pravom postavljaju pitanje zašto je baš sada Švicarska postupila po nalogu SAD-a. Njega je u zatvoru u Zürichu posjetila supruga, glumica Emmanuelle Seigner. Izjavila je da se režiser dobro osjeća te da je uvjeren da će uskoro biti pušten.

Pojavili su se i napisi u nekim svjetskim medijima da će Polanski najvjerojatnije biti pušten uz plaćanje kaucije. No, to još uvijek ne znači da je ta sudska sapunica završena. Naprotiv, čini se da će demon iz Nicholsonove vile progoniti Polanskog do smrti. Čisti horor, kao da ga je režirao sam Roman Polanski.

Ključne riječi

Komentara 4

SI
sol i kapulica
08:20 29.09.2009.

A zamisli da je slučajno katolički svećenik??? Šta bi mu napravili institucije i mediji?

MA
MaloMisto
09:16 29.09.2009.

tipican primjer dvolicja. Ovog pedofila brane, kako vele, veliki broj \"umjetnika\" filmasa, vjerojatno jer gotovo svi imaju slicne \"uspomene\" samo su uspjeli sve \"rijesiti\" pa ih ovo zgrazava. Mene zgrazava da nitko od filmasa ovdje ne vidi patnju koju je ova mala djevojcica prosla.

MR
mrmljenko
11:20 29.09.2009.

Koliko god bio genijalan režiser i filmski umjetnik, mislim da bi sad trebao popušiti kaznu za silovanje i za bježanje. Neznam kak se more ujutro pogledat u ogledalo i ne pucat si u glavu poslije tak nečega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije