Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Operacija Overstudy

Kraljici su rekli da će njeno tijelo prevesti avionom kad umre, njezin odgovor oduševio je sve

Foto: Reuters/Pixsell
1/9
23.09.2022.
u 14:38

Operacija Overstudy izvorno je uključivala plan da će se kraljica u domovinu vratiti u malom BAe 146, no ta je ideja odbačena zbog problema koji su se pojavili prilikom utovara lijesa u teretni prostor nakon smrti neprežaljene princeze Diane 1997. godine.

Kraljica Elizabeta II. prije smrti bila je upoznata s detaljima što će biti s njezinim tijelom u slučaju da umre u inozemstvu te da će u tom slučaju u Ujedinjeno Kraljevstvo biti prevezena u vojnom avionu.

Operacija Overstudy izvorno je uključivala plan da će se kraljica u domovinu vratiti u malom BAe 146, no ta je ideja odbačena zbog problema koji su se pojavili prilikom utovara lijesa u teretni prostor nakon smrti neprežaljene princeze Diane 1997. godine. Umjesto toga, kući je trebala biti prevezena zrakoplovom C17 Globemaster Kraljevskih zračnih snaga, a tako se i vratila u London nakon što je preminula u Balmoralu u Škotskoj. 

Časnik Pete Morgan ispričao je kako je kraljica reagirala kada je tražio odobrenje za promjenu zrakoplova.

– Kad sam bio stožerni časnik 2009. godine, dobio sam zadatak pregledati i ponovno napisati planove operacije Overstudy, koji detaljno navode kako ćemo vratiti kraljičino tijelo u domovinu ako umre u inozemstvu. Kada sam od kraljice tražio odobrenje za promjenu zrakoplova, ona je na cijelu situaciju imala samo jedan komentar: Ako je to dovoljno dobro za moje dečke u vojsci, onda je dovoljno dobro i za mene – ispričao je Morgan.

Podsjetimo, kraljičin lijes kući je dopratila njezina kći, princeza Anne. Dvije tisuće gostiju, uključujući nekoliko stotina predsjednika, poglavara i monarha, nazočilo je državnom ispraćaju kraljice Elizabete II. u Westminsterskoj opatiji u Londonu. Pokopana je u krugu najuže obitelji u kapeli svetog Jurja pokraj dvorca Windsor.

VIDEO Alen Vitasović iskreno o borbi s alkoholizmom

 

 

Ključne riječi

Komentara 2

RO
ronyday
17:00 23.09.2022.

Zašto se naši površni mediji ne bave stolicom kraljice, a svi znamo da je probava jako bitna za čovjeka.

Avatar Cohen
Cohen
15:01 23.09.2022.

Od kad je Škotska inozemstvo za Ujedinjeno Kraljevstvo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije