Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INICIJATIVA

Jelena Veljača dosad je na Facebooku okupila 40 tisuća ljudi: #spasime za sve koje nismo uspjeli spasiti

Jelena Veljača
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
12.03.2019.
u 08:00

- Pokušat ću organizirati prosvjed u ime sve djece i žena koje smo propustili spasiti, kaže jelena

Stravičan zločin koji se dogodio na Pagu u kojem je otac s balkona bacio četvero svoje djece potresao je cijelu Hrvatsku, a producentica i glumica Jelena Veljača odlučila je poduzeti konkretne poteze da bi upozorila na problem nasilja u obitelji.

Obiteljsko nasilje

– Nisam spavala zbog djece iz Paga. Nisam spavala ni zbog malog Denisa kojeg je mama ubila prije nekoliko godina. Nikad ga nisam zaboravila. Nisam spavala ni zbog malene koju je otac pretukao.

Od kada sam majka, ne spavam često. I kako sam mnogo puta pisala da biti “javna osoba” obvezuje, sad je trenutak da nešto i napravim po tom pitanju, osim salonskog pisanja. Pa, eto, nespretno i prvi put, bez političara, ali s ljudima koji me podržavaju, pokušat ću organizirati prosvjed #spasime u ime sve djece i svih žena koje smo propustili spasiti. Mi smo odgovorni – poruka je koju je poslala Veljača putem Facebooka, a ubrzo su se njezinoj inicijativi priključile brojne poznate osobe i 16. ožujka u pet do 12 sati na Trgu kralja Tomislava održat će se prosvjed protiv nasilja.

U samo nekoliko dana od pokretanja inicijative u grupu #spasime na Facebooku priključilo se više od 40 tisuća ljudi. Otvoren je profil i na Instagramu na kojem poznate osobe pozivaju sve da se priključe ovom prosvjedu.

– Nasilje se mora raskrinkati, a da bi se to dogodilo, moramo početi učiti djecu što je nasilje. Žrtve ga ne znaju prepoznati ili misle da su same krive. Definicija nasilja mora biti jasna, jasnija, mora ući u obrazovanje, u školama i vrtićima pedagozi i psiholozi moraju se bolje posložiti u smislu prepoznavanja i prevencije – istaknula je Veljača u razgovoru za Index i rekla je da je jedan od ciljeva prosvjeda konačno potaknuti Vladu da organizira 24-satnu telefonsku liniju pomoći žrtvama obiteljskog nasilja.

Glumice, bivše manekenke, voditeljice, nogometaši i pjevači priključili su se ovom projektu i pozvali građane da im se pridruže ove subote na prosvjedu.

– Velika većina vas ove subote nema izgovor da mora ići na posao pa da ne može doći do grada ili da ne zna kako doći do grada jer će biti gužva, ali nadamo se da će gužva biti na Trgu kralja Tomislava u pet do 12 sati. Što nas više dođe, bolju ćemo poruku poslati, a poruku poslati moramo jer će nas možda spasiti – istakla je voditeljica Iva Šulentić u pozivu građanima da se priključe prosvjedu.

Institucije ne rade svoj posao

Na prosvjed poziva i bivša manekenka Ljupka Gojić Mikić koja kaže:

– Kada je u pitanju nasilje nad našom djecom u ovoj zemlji, došlo je pet do 12.

Pjevačica Ivanka Mazurkijević u videopozivu objavljenom na Instagramu kaže:

– Molimo vas da za akciju #spasi me nulta stopa tolerancije dođete na Trg kralja Tomislava. Zašto? Zato što institucije ne rade svoj posao i onda mi moramo taj posao obaviti za njih ili ih barem zastrašiti da oni taj posao odrade.Potporu akciji dale su i glumice Jelena Perčin, Amanda Prenkaj, glumac Miran Kurspahić, bivša manekenka Iva Radić, pjevačica i voditeljica Sanja Doležal te brojni drugi poznati.

Pogledajte koncert grupe Vatra u našem studiju:

Ključne riječi

Komentara 3

AN
aniva
08:14 12.03.2019.

A gdje će organizirati prosvjed????? U Zagrebu ili u Beogradu? Samo neka se piše o njoj i da se prodaju njezini scenariji.....

Avatar rubinet
rubinet
16:51 12.03.2019.

Užasno mi je žao što nemam fejsbook pa se ne mogu pridružiti.

BE
berija
16:52 12.03.2019.

Dobro je ds je autor članka malim slovom napisao "jelena" jer ona i nije osoba nego stvar. Ja sam protiv svega za što ona jest.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije