Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.06.2018. u 22:34

Brza i jeftina poduzeća za deset kuna zloupotrebljena da bi se izbjeglo plaćanje PDV-a

Kod priče s poreznim utajama uvijek se može pitati je li prije kokoš ili jaje? Jesu li poduzetnici postali utajivači zato što mrze državu i ne žele platiti svoj udio u njezinu funkcioniranju ili ih je država toliko opteretila da nemaju izbora?

Plate li traženo, mogu staviti ključ u bravu, ne plate li, imaju neke šanse da se provuku i opstanu na životu! Nakon što im je PDV vraćen na 25 posto ugostitelji će vam reći upravo ono drugo – da nisu lopovi po svom izboru nego zbog toga što nemaju izbora!

Zatvaranje starih poduzeća i prebacivanje poslovanja na novo postao je, tvrde upućeni, masovan oblik izbjegavanja plaćanja PDV-a u 2017. godini, toliko masovan da zbog njega državna blagajna gubi godišnji budžet za znanost. PDV po zakonu nije obavezan za nove tvrtke pa su vlasnici preko noći pozatvarali stara poduzeća, prebacili posao na nova, pa dok ide – ide...

Takva je praksa najprisutnija u ugostiteljstvu, ali hvata korijenje i u drugim branšama. Pokrenuta u vrijeme Milanovićeve Vlade kako bi neiskusniji i siromašniji dobili priliku da se okušaju u biznisu, ni kriva ni dužna jeftina poduzeća za deset kuna postala su novi trojanski konj državnog proračuna. Ruku na srce, da nije bilo j.d.o.o.-a ljudi bi se vjerojatno dosjetili nekog drugog načina, jer ipak smo mi država u kojoj zakoni postoje da bi se tražile rupe u njima. Praksa zatvaranja starih i otvaranja novih tvrtki nije od jučer, desetljećima je to bio jedan od najpopularnijih načina za varanje poslovnih partnera i države, samo što se oko te procedure trebalo malo pomučiti.

Dugovi su ostajali “fikus-tvrtkama”, a imovina se prebacivala na nova poduzeća. Prošle je godine, naprimjer, iz sudskog registra brisano oko 17 tisuća “fikus-tvrtki” iza kojih su ostale milijarde kuna neplaćenih obveza, a da njihovim vlasnicima nije pala ni dlaka s glave. Kako je s j.d.o.o-ima posao registriranja i likvidacije tvrtki brži i jednostavniji, jedna dobra mjera za procvat privatne inicijative i malog poduzetništva prometnula se u široku rupu za neplaćanje poreza.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
08:51 19.06.2018.

..u politici,nema tata do hrvata,zato ni nemamo državu ni dan danas,ovo što imamo je socijalistička hrvatska nalik na sjevernu koreju s tim da je u hr kim dopustio da nareod laje..

ST
stefj
23:08 18.06.2018.

Nije da ostaju milijarde iza j.d.o.o. poduzeća. Obično ta poduzeća ostanu dužna 100 Kn komunalnog ili nešto slično, pa ih država odmah zablokira i likvidira. To je najjeftiniji model, jer zatvaranje poduzeća inače košta minimalno nekih 7000 Kn (suludo)... A kad smo već kod kafića, nedavno je bila računica koliki su troškovi ovdje i u Njemačkoj. Koliko se sjećam računica je za isti broj gostiju računala 50% veći promet u Njemačkoj, 2-3 puta veće plaće za konobare i sve poreze. Uglavnom, kod nas je vlasnik na kraju bio u minusu kada plati sve parafiskalne namete, poreze i davanja... Čak niti PDV 25% nije tu toliki problem, mada smanjuje zaradu, ostalo je bilo katastrofa, naročito parafiskalni nameti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije