Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gordana Deranja

Pad PDV-a na 24 posto građani ne bi ni osjetili, standard dižu samo veće plaće

Gordana Deranja
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/3
14.06.2018.
u 18:31

S visokom stopom sive ekonomije treba se suočiti tako da revidiramo sustav socijalnih davanja i plaćanja poreza, kaže Deranja

S predsjednicom Hrvatske udruge poslodavaca Gordanom Deranjom razgovarali smo o nužnim potezima za rast gospodarstva.

Na Danu poduzetnika pozvali ste na hitne reforme. Što je ključno učiniti odmah?

Ključno je rasteretiti bruto plaću zbog kroničnog nedostatka radne snage. Nedostaje nam visokokvalificiranih ljudi, a smanjivanjem opterećenja dobili bismo prostor za trajno povećanje neto plaća. Plaće rastu i danas, ali se financiraju odricanjem od zarade i zaustavljanjem investicija. Nužno je reformirati tržište rada, obrazovni sustav te provesti mirovinsku i zdravstvenu reformu.

Premijer Andrej Plenković najavio je smanjenje PDV-a...

To je predizborno obećanje i razumijem da ga premijer želi realizirati. Mi pokušavamo ukazati da bi bilo puno bolje smanjiti trošak bruto plaće. Efekt tog poteza bi bio pun jači, a kroz rast potrošnje velik dio novca vratio bi se u proračun pa bi onda bilo novca i za smanjenje PDV-a. Kad bi se PDV spustio s 25 posto na 20 posto, osjetio bi se efekt, ali smanjenje s , 25 na 24 posto ili 23 posto neće se osjetiti koliko bi se osjetilo da se taj novac iskoristi za smanjenje troška isplate bruto plaće.

Bruto plaće visoke su zbog doprinosa, a i mirovinski i zdravstveni sustav su pod pritiskom…

Treba smanjiti doprinose za zapošljavanje i doprinose za ozljede na radu. Potporu zapošljavanju država treba osigurati iz sredstava Europske unije, a kako je zakon o zaštiti na radu ionako rigorozan, mislim da poseban doprinos nije potreban. Zadržati treba ono što radnik izdvaja za svoje zdravstvo i svoju mirovinu. U tim se pak sustavima trebaju prvo provesti strukturne reforme, a potom smanjivati i doprinosi.

Iseljavanje iz Hrvatske čini se kao nezaustavljiv trend. Može li se zaustaviti većim plaćama?

HUP-ovo istraživanje pokazalo je da plaća nije glavni razlog za iseljavanje. Jedna gospođa nam je rekla da ide vani jer ne želi imati malu mirovinu, što pokazuje da ljudi pri odluci o odlasku izvan Hrvatske razmišljaju dugoročno. Nije normalno da samo 18 posto umirovljenika u Hrvatskoj prima zarađenu mirovinu, a sustav je preopterećen. To znači da financiramo greške iz prošlosti, što će nas na kraju skupo stajati. Treba poraditi i na društvenim pitanjima jer su ispitanici rekli da se u svojoj zemlji osjećaju kao stranci, pa da odlaze tamo gdje će kao stranci bolje i živjeti.

HNS traži da se ukine stopa poreza na dohodak od 36 posto. Spominje se i porez ne nekretnine kako bi se rasteretile plaće…

Porez na dohodak nakon izmjena u 2017. ne plaća više od 800 tisuća ljudi. Svaki bi građanin trebao imati osjećaj pripadnosti državi i činjenicom da plaća poreze, ali porez ne smije gušiti ni potrošnju ni poslovanje. Mi imamo visoku stopu sive ekonomije s kojom se treba suočiti tako da revidiramo sustav socijalnih davanja i plaćanja poreza, a ne da tjeramo dio građana u tom smjeru. Poslodavci su bili protiv poreza na nekretnine jer smo vidjeli da model koji je osmišljen neće osigurati da oni koji imaju više više i plaćaju. U njemu je bilo nelogičnosti poput toga da je veći porez na novi stan nego na stari iako stari stan može biti u centru grada, a čak i da bi tvornice mogle biti oporezovane kao vrijedne nekretnine.

Vlada drži pod kontrolom javne financije kako bi se ispunili uvjeti za ulazak u eurozonu, što vodi do niskih kamata za investicije...

Pozitivni učinak stabilnijih javnih financija već se vidi jer se bonitet države poboljšao, a kamate padaju. Nas poslodavce žalosti jer država na veće prihode reagira povećanjem rashoda. Država bi nas trebala rasteretiti kako bismo mogli stvarati nove vrijednosti, pa u konačnici time financijski osnažiti i našu državu.

I javni sektor nečinjenjem stvara dodatne troškove poslodavcima. Kako to promijeniti?

U javni se sektor mora uvesti red. Slušamo da im nedostaje kvalitetnih zaposlenika, ali ne može se ni dobiti kvalitetan zaposlenik za malu plaću. Imat ćemo problema dok god Zakon o radu vrijedi samo za privatni sektor, a ne za sve građane u zemlji jer, da je tako, onda bi sposobni u javnom sektoru mogli biti i nagrađeni. Naravno, red treba uvesti i u broj zaposlenih jer je vidljivo da je javni sektor prevelik i za kapacitet privatnog sektora i broj stanovnika.

Društvo ima negativnu percepciju poduzetnika. Zašto?

Poslodavci su pošteni građani ove države, koji stvaraju nove vrijednosti i zapošljavaju, izvoze i pridonose rastu standarda u cijelom društvu i kao takve ih treba i respektirati. Što je bolja percepcija poduzetnika u društvu, to će nam svima biti bolje.

Poslodavci žele financirati obrazovanje radnika

Nedostatak radne snage je kritičan. Što učiniti osim interventnog uvoza radne snage?

Uvoz radne snage je nužnost, ali nije dugoročno rješenje. Ključ je u prilagodbi obrazovanja potrebama tržišta rada, i to brzoj i kontinuiranoj. Mi tek sada razmatramo uvođenje obvezne informatike u osnovnim školama, a živimo u svijetu digitalizacije i informatizacije. Reformu školstva treba raditi konstantno jer se svijet mijenja i treba mu se trajno prilagođavati. Poslodavci i sustav obrazovanja komuniciraju, ali nema volje da se pokrene sustav u smjeru izmjena iako su poslodavci spremni financirati modernizaciju obrazovanja. Često je problem i na lokalnoj razini, gdje poslodavci vrlo konkretno kažu da su spremni financirati školovanje određenih profila strukovnih zanimanja, ali ne dobivaju odgovor za što nitko ne odgovara.

Inicijativa Ovršni ustanak ispred Sabora urudžbirala donacije Martini Dalić

Gordana Deranja
1/6

Komentara 17

OB
ObrenM
19:44 14.06.2018.

PDV smanjiti za 1% je isto kao pljunuti u more i traziti plimu.Dali su plavi,crveni ili nekog drugog kolorita, vecina politicara su beskurpulozni lopovi.

Avatar PLEN_KI_MOON
PLEN_KI_MOON
19:44 14.06.2018.

Zašto onda dizanje PDV-a za jedan posto građani i te kako osjete a smanjenje ne? Zato jer se cijene dižu kad raste PDV a ne spuštaju kad pada! Dakle uz spuštanje stope treba uvest u klauzulu zakona obvezu da se recipročno smanje cijene SVIH ROBA I USLUGA! Vrlo jednostavno!

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
18:37 14.06.2018.

podic place i pdv bolje nego smanjit pdv samo... sva povisica ekipi sa do 5000 kn ce bot potrosena. zavrtite kotacic gospodo dok jos nije kasno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije