Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.05.2017. u 11:02

Problemi pojačani prestankom proizvodnje robne marke za Konzum

Zvečevo je već dulje vrijeme bilo na klimavim nogama, a nestabilnost koja se dogodila na tržištu u posljednje vrijeme samo je pomogla da se i ta požeška tvrtka povuče prema dnu. No, oni upoznatiji sa situacijom znaju da Agrokor nije ključni krivac. Lošoj situaciji u Zvečevu najviše su pridonijele krive poslovne odluke, ali i konkurencija na domaćem konditorskom tržištu. U vrijeme kada je cijena sirovina bila skupa, Zvečevo se odlučilo povući iz proizvodnje robnih marki za trgovačke lance, što čini veliku stavku u prihodima.

No ubrzo su kakaovac i šećer pojeftinili i da je Zvečevo ostao u tom poslu, problemi bi bili manji. Dio novca uzeli su Zvečevu sigurno i problemi u njezinoj tvrtki Lasta iz Čapljine. Od početka godine Zvečevo ima manje isporuke prema Konzumu jer sami nisu mogli osigurati veće količine. Tako da krizu u Zvečevu ne treba gledati isključivo kroz Agrokor. Štoviše, taj je koncern i pomagao Zvečevu pa se je i zbog neplaćanja pozajmice lani upisao u vlasništvo. Kao i kod većine ostalih dobavljača, a ne samo Zvečeva, veza s Agrokorom postojala je u raznim oblicima, međusobno su se pomagali i tolerirali pa je stoga jasno da se posljedice moraju osjetiti. Zvečevo, primjerice, nema potraživanja od Agrokora po mjenicama. No neki drugi dobavljači velik problem imaju upravo kroz tu stavku, jer su se naplatom od Agrokora kroz regresne mjenice doveli u situaciju da zbog prava regresa sada oni moraju plaćati tu obvezu Agrokora. Barem dok ne završi proces privremene uprave.

No godinu dana rijetko tko može čekati. Zato će teško opstati bez predstečajnih nagodbi. No, dobavljači, koliko god da su nervozni, ne žele javno priznati da problem postoji. Tek između redaka govore da je plasman manji ili da će možda morati smanjivati cijene. Najveći problem je onaj dugoročni – plasman u slučaju da Konzum nestane. Zato se nadaju brzom rješenju problema u Agrokoru – opstanku Konzuma i naplati dugova. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije