Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.05.2016. u 12:57

Srbija će se teško približiti osudama četnika kakve je o ustašama rekla Hrvatska

Isti povijesni događaj političari raznih država neće nikada jednako ocijeniti. No i sadašnji događaji iskorištavaju se u politici za dobivanje glasova, a ne za stvaranje boljih odnosa. Komičar i šef talijanskog Pokreta pet zvijezda (M5S) Beppe Grillo kazao je u nedjelju o novom londonskom gradonačelniku Sadiqu Khanu kako jedva čeka vidjeti „kada će onaj Bangladešanin sebe dignuti u zrak u Westminsteru“. Na stranu to što Sadiq Khan nije Bangladešanin, već je britanski građanin čiji su roditelji podrijetlom iz Pakistana, Beppe Grillo nije smio ni kao komičar, a kamoli kao čelnik neke stranke izreći tako što. Britanski listovi (Guardian, Financial Times, Daily Telegraph...) pišu danas o uvredljivoj doskočici Beppea Grilla da je gradonačelnik Londona „terorist“.

Glupavih, uvredljivih, netočnih izjava ima svuda, a nažalost će ih biti sve dok bude ljudi koji će s njima poistovjetiti svoja razmišljanja. O djelovanju mnogih povijesnih ličnosti postoje barem dva pogleda i tumačenja. Teško je očekivati da će u Srbiji promijeniti mišljenje o četnicima. Srbijanska službena politika neće se vjerojatno ni približiti osudama četnika kakve su o ustašama izrekli hrvatski državnici.

Istodobno će Beograd od političara u Zagrebu tražiti daljnje osude ustaštva. Nije snaga u osuđivanju drugoga i traženju od njega da se ispriča za povijesne događaje, već je snaga u onome koji traži oprost. Ivan Pavao II. tražio je oprost za zla koja je počinila Crkva tijekom povijesti, a i papa Franjo vjerni je njegov nasljednik na tom putu. Ne bi se smjeli prepucavati tko je bio veći ustaša, a tko veći četnik. Naročito ne u politici kojoj je rat produžena ruka.

Možda bi hrvatski i srbijanski povjesničari trebali doći do minimuma suglasnosti o povijesnim zbivanjima tijekom Drugog svjetskog rata. To vjerojatno neće izmijeniti rječnik nekih političara, ali će ipak postojati neka povijesna racionalnija prosudba kojom će se moći odgovoriti raznim huškačima.

>> Tko je musliman Sadiq Khan koji je preuzeo London

>> Trump će napraviti iznimku i pustiti gradonačelnika Londona u SAD

Komentara 4

BA
bakulušić
18:59 17.05.2016.

Gospodine Tomašević! Vaše pitanje bi imalo smisla da smo mi Hrvati sa Srbima u istoj zajednici, u istoj državi. Na sreću, više nismo. Srbi rehabilitiraju četnike i četništvo. Neka! Neka u svojoj kući rade što žele. Hrvati ne rehabilitiraju ustaše niti im pišu hvalospjeve. Jedino što neki Hrvati traže - istinu. Istinu o tome tko je bez suda i presuda ubio desetine ili stotine tisuća zarobljenih, razoružanih vojnika, civila, žena, djece...gdje su im kosti i traže da ih se dostojno pokopa. Zar je to grijeh? Zar se to može izjednačiti sa rehabilitacijom četnika i četništva?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije