Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.11.2017. u 12:57

Opara je počeo dobro i od njega se očekuje puno. Recimo, rješavanje Spaladium arene, koju su i onako njegovi zakuhali

Otkako je Andro Krstulović Opara splitski gradonačelnik u Splitu su se konačno počele događati vrlo konkretne stvari, što je neviđeno otkako je Kerum napravio Zapadnu obalu. Neki dan je započela sanacija deponija otpada Karepovac, tempirane bombe u samom Splitu na kojem 53 godine smeće odlaže 19 gradova i općina. Sanaciju su obećavali i brojni njegovi prethodnici, odluka je donesena još 2005. godine, Splićani su plaćali namjenski dio cijene odvoza otpada, ali gradonačelnici su se mijenjali, a brdo smeća na rubu grada je rapidno raslo i dočekalo i Andru.

Ništa on to ne bi mogao bez Zagreba, kažu njegovi politički protivnici, ali i Ivo Baldasar je u Zagrebu imao Zorana Milanovića, barem dok ga nije izbacio iz stranke, Ivan Kuret imao je Ivu Sanadera, što se pamti po dugovima koje još uvijek stvara Spaladium arena, ali od te vertikale na koju se tako rado pozivaju u velikim strankama Splićani nisu imali nikakve koristi. Vidjet ćemo kako će ići dalje, ali Andro Krstulović Opara u prvih šest mjeseci pokazuje da – radi.

Započeo je žestoko, s najtvrđim orahom i srušio sve bespravne kafiće na Žnjanu. Na platou na kojem je papa Ivan Pavao II. držao misu čak 31 ugostitelj podigao je svoju limenku, u početku s koncesijama čijih se odredbi uglavnom nisu držali, već su se širili koliko su mogli zagrabiti. Svi su bili vlasnici i pravomoćnih rješenja o rušenju nadležnog ministarstva, ali nitko ih nije dirao niti ih je ometao u poslu. Ni Država, ni Grad. Svi su radili bez koncesijskog odobrenja jer Ivo Baldasar nije za ovu godinu nije potpisao ugovor ni s jednim, a pustio ih je neka rade. I ne samo to. Split je dijelu ilegalnih žnjanskih poduzetnika plaćao račune za vodu. Nevjerojatno, ali Slobodna Dalmacija otkrila je nedavno kako je Grad od svoje tvrtke Vodovod i kanalizacija tražio da se ilegalni žnjanski kafići priključe na vodovodnu mrežu jer oni to nisu mogli, s obzirom na to da su radili ilegalno. Dio ugostitelja je plaćao svoje račune, a za one kojima se to nije dalo, račune su iz Vodovoda slali u Grad Split. Neki su plaćeni, neki nisu i sad Gradu prijeti ovrha jer potrošenu vodu netko mora platiti.

Bivši gradonačelnik Baldasar tvrdi da o tome nema pojma, a njegov kućni prijatelj koji ga je naslijedio, Krstulović Opara također je iznenađen kosturom koji je ispao iz ormara. Kako će to završiti, vidjet ćemo. Ali, sigurno nije bilo lako nagaziti žnjanske ilegalne ugostitelje, a Krstulović Opara se očito othrvao lobijima, pritiscima, vezama i posredovanjima. Kada su na Žnjan došli bageri Ministarstva zaštite okoliša, ugostitelji su vidjeli da je vrag došao po svoje, zavrtjeli janjca i pokupili svoje montažne objekte. Žnjanski plato, simbol bezakonja i devastacije prostora danas je pustopoljina, ali i zlata vrijedan resurs, bude li se njim upravljalo pametno. Tvrd se pokazao Andro Krstulović Opara i u pregovorima s HRS-om trudeći se da Split za Europsko prvenstvo u rukometu ne plaća to što ne mora. Odlično. Počeo je dobro i od njega se očekuje puno. Recimo, rješavanje Spaladium arene, koju su i onako njegovi zakuhali.

Pogledajte i galeriju uklanjanja objekata na Žnjanu:

Andro Krstulović Opara
1/12

Komentara 2

JA
Jania
09:09 27.11.2017.

Dobar početak mandata. Nadam se da će nakon ugostitelja - lupeža na red doći građevinska mafija.

US
uskočica
16:35 13.01.2018.

pa pazar i ribarnica , treba pazar uljudit i maknit rome koji prodaju robu bez računa po malim cijenama, jer uništavaju ljudi koji uredno plačaju sve račune i porez..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije