Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAX! DONOSI:

Kako je Robert Murić između Reala, Bayerna i Chelseaja izabrao Ajax

Robert Murić
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
1/4
02.07.2014.
u 11:09

Marc Overmars dao je Robertu dres s brojem 11, potpisao je na četiri godine, a Ajax ga neće pustiti ispod 30 milijuna eura

Kakvo je to bilo olakšanje za cijelu obitelj Murić. Nakon silnih natezanja s Dinamom i Zdravkom Mamićem, 18-godišnji Robert je Fifinom odlukom, nakon što mu je 15. lipnja istekao profesionalni ugovor s Dinamom, postao slobodan igrač te je dva dana poslije i službeno postao igračem Ajaxa iz Amsterdama, donosi sportski tjednik Max!

Prvi je to hrvatski igrač u nizozemskom velikanu, koji je dobio vrhunskog napadača, što potvrđuje činjenica da su u redu za Roberta stajali oni najveći - Real Madrid, Bayern München, Chelsea, Manchester City, Tottenham, Borussia Dortmund, Monaco i Juventus. Pa zašto onda baš Ajax, upitali smo Roberta na igralištu u Lepoglavi, gdje je napravio svoje prve nogometne korake.

– Izabrao sam Ajax jer forsiraju mlade igrače i tko izađe iz tog kluba uspije. Baš sam pratio mnoge igrače, najpoznatiji su Zlatan Ibrahimović i Luis Suarez. Inače navijam za Real, ali Željko Pakasin, moj skrbnik, rekao je da je Ajax najbolji izbor za mladog igrača jer imaju najbolju nogometnu školu na svijetu – kaže Robert.

Potpisao je ugovor na tri plus jednu godinu s odštetnom klauzulom od 30 milijuna eura, a legenda i sportski direktor kluba Marc Overmars uručio mu je dres s brojem 11 te ga odmah zamolio da mu se i na njega potpiše.

– Osjećam se super što je sve napokon završilo i jedva čekam da počnem igrati. Prvih šest tjedana radit ću po posebnom programu jer nisam igrao pola godine, a onda ću se priključiti prvoj momčadi. Trener Frank de Boer vidi me na poziciji desnog napadača, a ta pozicija i meni najviše odgovara – kaže nam Robert.

U Amsterdam odlazi početkom tjedna, a tamo ga čeka namješten stan od 70–ak četvornih metara u centru grada, potpisao je već i ugovor s Adidasom i dobio njihovu opremu i kopačke sa svojim imenom. Kada položi vozački ispit, čekat će ga i automobil, a klub će mu do tada, bude li to htio, osigurati – bicikl.

– Amsterdam je čudo od grada, sve je odlično posloženo, od same Arene do grada i ljudi koji su se zasad pokazali dobrima i pristupačnima – objašnjava uzbuđeni 18–godišnjak koji se do odlaska u Amsterdam priprema u Zagorju, trenira svakog dana, a u tome mu pomaže trener Marin Špoljarić.

Noćna mora Mamić

– Nakon treninga vrijeme provodim s djevojkom Majom i roditeljima. Prijatelji i obitelj nedostajat će mi puno.

A Dinamo?

Foto: Matija Topolovec/Pixsell

Foto: Matija Topolovec/PIXSELL

– O njima ne bih baš puno govorio. Trudio sam se ne razmišljati o svemu što se dogodilo s Dinamom. Jednostavno sam se posvetio treningu znajući da ću u lipnju potpisati za neki od velikana – zaključio je Robert kojem je velika podrška u svemu otac Branko koji ipak nije bio toliko suzdržan kad je riječ o Dinamu.

– Kada je potpisao, dobro smo to proslavili, jer pao nam je veliki kamen sa srca, pogotovo majci Snježani koja je tih nekoliko mjeseci stvarno teško proživljavala. Pa i Robiju je već bilo dosta. Znam da i danas mnogi misle da smo mnogo propustili jer Mamiću nismo “uzeli novac”. Ali ne možeš ti dobiti dobar ugovor ako s njim nešto dodatno ne potpišeš, a mi to nismo htjeli – rekao nam je Branko Murić prisjetivši se još jednom što su sve proživljavali sa zagrebačkim klubom i njegovim izvršnim predsjednikom.

– U subotu, 7. prosinca prošle godine odigrao je utakmicu za juniore, dan poslije već je debitirao za prvu momčad protiv Osijeka i u ponedjeljak smo išli na Maksimir, na sastanak s Mamićem, s namjerom da produljimo ugovor na dvije godine. Međutim, čim smo ušli u ured, menadžer Davor Ćurković, Željko Pakasin, Robi i ja, nismo mogli doći do riječi. Zdravko je počeo vikati, prijetio je i rekao mnogo ružnih stvari. Otjerao nas je iz ureda a da nismo rekli ni “a”, no onda se malo smirio i pozvao mene natrag. Rekao mi je da se vratim istog dana oko 18 sati i da će mi dati 500.000 eura i malome ugovor na 20.000 eura mjesečno, samo neka Robi potpiše za Dinamo, ali mi to više nismo htjeli. I na pripremama u Turskoj na koje je Robi išao s prvom momčadi Mamić ga je dva tjedna gnjavio. Dolazio mu je u sobu, za ručkom mu je prilazio. Prvo je govorio da nas najviše voli, a onda kako smo najveći lopovi i tako u krug. Pa Robi me zvao da pošaljem nekog po njega, da on to više ne može trpjeti. Puknuo je, rekao je da ide doma. Zamislite koji je to stres za 17-godišnjaka – kaže Branko Murić.

– Kada smo i konačno rekli da ne mislimo produljiti ugovor, u Dinamu su mu poništili profesionalni ugovor i vratili ga na stipendijski jer su znali da on traje do 15. lipnja, nakon čega je Robi slobodan igrač. I HNS je nakon 13 mjeseci igranja pod tim ugovorom poništio taj ugovor. Angažirali smo odvjetnika i u Hrvatskoj i u Belgiji, koji je slučaj predao Fifi. Naravno da tamo to nije moglo proći. Nama su papiri čisti i Robert je od 15. lipnja postao slobodan igrač, a dva dana zatim potpisao je s Ajaxom – zaključuje Murić senior.

Ignorira ga i izbornik Vulić

Nakon takvog rastanka Robert je imao neugodnosti i s reprezentacijom. Naime, bio je na popisu Zorana Vulića, ali potom je bez objašnjenja izbrisan s njega. No, kaže Branko, sada kada se sve to riješilo i kada će Robert zaigrati za Ajax, neće ga se moći ignorirati. A do tada Robert se mora dokazati u novom, puno većem klubu, u što otac ne sumnja.

– Samo neka bude zdrav. Robi je od malih nogu stalno naganjao loptu. Neprestano je bio na igralištu, razbio je, mislim, šest prozora na školskoj dvorani, svako malo su me zvali iz škole. Bio je najbolji junior, u 55 službenih utakmica za Dinamo zabio je 53 gola. Imao je nevjerojatnu volju i, eto, isplatilo se. Već je puna kuća trofeja iz mlađih kategorija, a zapravo sada tek ide ono pravo, ovo je pravi početak – zaključuje Murić.

I to kakav početak...

Komentara 17

DU
Deleted user
11:18 02.07.2014.

Dečko je tek došao u Ajax , nije odigrao ni jednu utakmicu i već vrijedi 30 miliona ..... interesantno . Usporedbe radi Barca je Rakitića kupila za 20 milja , da su dodali još 10 mogli su kupiti Murića !

GI
gismund
11:48 02.07.2014.

dabogda propao nezahvalnik...pokazao je da mu je novac jedino bitno u životu

DU
Deleted user
12:00 02.07.2014.

Čudo kako ne igra za nizozemsku . Ovaj novinar je veliki poznavalac nogometa.Stvarno se čudim da je taj mali nepoznati šmrkavac završio u ajaxu kad su ga toliki veliki tražili. To nikada neće biti veliki igrač !Za vas loše novinare je dobar samo zato što se posvađao sa mamićem koji ga je nahranio i dao mu sve .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije