Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pranećak JFK-a

Joseph Kennedy III.: Velika nada demokrata koja treba vratiti slavu političke dinastije

Joe Kennedy III
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
08.02.2018.
u 07:54

Ima novca u vrijednosti 60 milijuna i jedan je od najbogatijih u Kongresu.

Pogledate li malo bolje, nije tako teško uočiti brojne sličnosti. Joseph Kennedy III. nepogrešivo je dio one osnovne loze od koje su potekli John Fitzgerald Kennedy i Robert Kennedy. I doista, 37-godišnji Joseph unuk je Bobbyjev i pranećak JFK-ov i Tedov, a prapraunuk začetnika političke loze Kennedy Josepha P. Kennedyja.

No, za razliku od njegovih nesretno preminulih predaka, za Joea, kako ga od milja zovu, nije se znalo sve donedavno. Sve do trenutka dok nije predstavio kandidaturu senatorice Elizabeth Warren na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji 2011., nakon čega je Warren postala prva senatorica države Massachusetts u povijesti. Otad počinje politički uspon mladog Joea koji je kulminirao službenim odgovorom Donaldu Trumpu na njegov State of the Union.

Situacija nije bila nimalo slučajna, Elizabeth Warren predavala je na Harvardu i Joeu i njegovoj supruzi Lauren Birchfield s kojom ima dvoje djece, od kojih je onom mlađem, sinu Jamesu, tek dva mjeseca. Lako je pretpostaviti što je bio jedan od prvih poklona, majica New England Patriotsa koju je nosio i djed Joseph Kennedy II. Bračni par Kennedy upravo se na tim satovima i upoznao.

U međuvremenu, Kennedy je tri puta izabran u Kongres. Prototip je političara kakvog bismo rado vidjeli i kod nas. Neovisan je financijski, njegovo se bogatstvo, po jednim izvorima, mjeri između 18 i 43 milijuna dolara, po drugima Kennedy ima novca u vrijednosti i do 60 milijuna USD koji potječe od zaklada i investicija, od kojih je jedna od većih 750.000 dolara uloženih u Exxon Mobil. Prema svemu tome, Joe Kennedy III. jedan je od najbogatijih ljudi u Kongresu. Točnije, 16. je po bogatstvu.

Joe Kennedy III
1/7

Američki mediji vole u tom smislu isticati i nekadašnjeg potpredsjednika Joea Bidena koji je jedan od najsiromašnijih. Čisto za informaciju, najimućniji su Darrell Issa, republikanac koji posjeduje vrijednosti od 254,65 milijuna, te još jedan republikanac, Michael McCaul, koji “vrijedi” 107,61 milijun dolara. Jasno, sve to zajedno i ne mora biti toliko impresivno, Joeov bi prapradjed Joseph danas bio milijarder s obzirom na to da je u vrijeme kada je JFK biran za predsjednika imao 250 milijuna dolara. Danas bi to vrijedilo milijarde.

Od početka, naime, nije bilo nikakve sumnje da će se Joe III. baviti politikom, nastaviti političku lozu svojedobno najmoćnijih američkih obitelji. Nakon što je završio jedan od najboljih fakulteta u Americi, Stanford, u generaciji u kojoj je bila i Chelsea Clinton, koju je, kažu, bilo lako prepoznati po trojici mladića u pratnji koji su nosili prazne ruksake, otišao je u Dominikansku Republiku kao član Mirovnog korpusa, organizacije koju je sada već prilično davno osnovao njegov prastric John Fitzgerald Kennedy. O Korpusu i danas govori u superlativima tvrdeći da njegova osobnost puno duguje dvogodišnjem službovanju u Dominikani.

Odmah nakon povratka 2006. shvatio je da kao Kennedy teško može ostati izvan politike, priključio se kampanji svojeg strica Teda za reizbor u Senat. Završava i pravo na Harvardu 2009. te se zapošljava u tužilaštvu kako bi se natjecao za mjesto u Kongresu. Sa samo 30 godina postaje kongresnik. Nimalo sličan život sa svojim bratom blizancem Matthewom, osam je minuta razlike, koji živi život daleko od svjetala političke ili bilo koje druge pozornice. On je, naime, suosnivač velike međunarodne konzultantske tvrtke u graditeljstvu.

Demokrati bez lidera

Za svoj je odgovor Donaldu Trumpu odabrao školu Diman Regional Vocational Technical High School u svojem izbornom okrugu u Massachusetsu. Gradić Fall River je za Kennedyja simboličan jer je upravo onakvog tipa na kakav je Trump ciljao, ondje živi potplaćeno radništvo. No, Fall River nije glasao za Trumpa i postao je savršeno mjesto za još jedan početak moguće velike političke karijere. Taj gradić ima i obiteljske simbolike, navodno je vjenčana torta JFK-a i Jacqueline stigla upravo odande. I iz razloga što je Joe Kennedy III. najmlađi demokrat koji je odgovorio na predsjednički govor o stanju nacije. Taj će govor sasvim sigurno teško sustići do sada najpopularniji istup mladog Kennedyja, onaj kada je prošle godine kritizirao zdravstvenu politiku nove administracije nazivajući je činom zlobe.

Ipak, iako je u svojem Massachusetsu itekako poznat političar, jasno i s obzirom na svoje prezime, govorom u Fall Riveru mladi je Kennedy dospio u udarni televizijski termin. I bio je to dobar govor iako s očekivanim poantama poput “nasilnici nikada ne pobjeđuju” ili porukama na španjolskom djeci emigrantima. Unatoč nečemu što je bilo teško ne primijetiti, vlažnosti na lijevoj strani usta. Takve stvari u američkoj politici mogu se tumačiti kao znak treme ili čak slabosti, no vidjet će se, možda i uskoro, hoće li te moguće nedostatke Joe III. uspješno nadvladati.

Nekadašnji pomoćnik okružnog javnog tužitelja koji tečno govori španjolski i veliki je navijač kluba američkog nogometa New England Patriots dolazi u pravom trenutku. Takvom da ga ni sam nije mogao bolje odabrati. Demokrati nakon poraza Hillary Clinton na predsjedničkim izborima nemaju više pravog lidera. Bernie Sanders nije se kao takav uspio nametnuti, pitanje je bi li i donio potrebnu težinu s obzirom na svoje stavove koji su blizu najklasičnijoj ljevici, da ne upotrijebimo i neki drugi termin. Nitko ne spori da znano prezime ima puno veze s Joeovim brzim karijernim napredovanjem, pogotovo kada se radi o Massachusetsu, ali isto je tako sigurno da ga je ono ponijelo samo do jedne točke. Sve ostalo radi i morat će raditi sam, i to dosta teško, pogotovo zbog imena koje nosi. Svjestan je, međutim, da njegovo prezime ima prednosti i nedostataka. Ipak, misli da prevladavaju one pozitivnije stvari te da su njegov Bobby i JFK ostavili i više nego dobar utisak i sjećanje u javnosti, ako već to u tolikoj mjeri nisu učinili njegov prapradjed ili stric Ted.

No, ako praunuk Bobbyja Kennedyja želi nešto više od politike, tada dosadašnjoj samozatajnosti više nema mjesta. Američki novinari i analitičari primjećuju da je sada puno otvoreniji i elokventniji. Dosad je pametno odabirao teme kojima će se baviti. Primjerice, sjedi u kongresnom odboru za energiju gdje se bavio cijenama, ne toliko trgovinom ili opskrbom, što bi više zanimalo korporativni sektor, a ne krajnjeg korisnika odnosno – birača. Zalaže se za bolje naukovanje tehnologije i znanosti u školama, u zdravstvu za nešto što nije tako popularno, bolje liječenje mentalnih bolesti. Bavljenje zdravstvom nije ništa neobično, na tome je inzistirao i Joeov stric, pokojni senator Ted Kennedy. Iznimno je aktivan u borbi protiv zloporabe opijata. Otvoren je prema tematici spolova, cimer mu je na fakultetu bio Jason Collins, prvi NBA igrač koji je priznao da je homoseksualac. Sve su to teme koje nisu lake, no sasvim sigurno potiču emocije birača ako ih se artikulira kako treba. Imao je i od koga učiti.

Manje je poznato da je njegov otac Joseph Kennedy II. bio član Kongresa više od 10 godina. No, prokopamo li malo po analima, uočit ćemo da je Joeu II. politička karijera završila relativno brzo i naprasno. Pronađen je podatak prema kojem na Capitol Hillu nije bio poznat kao najbistriji, no karijeru mu je ipak okončala bivša supruga, majka Joea III. Brak s njome, koji je trajao 12 godina, Joe II. dao je crkveno poništiti, a onda je Sheila o tome napisala knjigu raskrinkavši odnose Kennedyjevih i Crkve. I to u trenutku kada je Joe II. trebao objaviti kandidaturu za guvernera Massachusetsa. Nije se dogodilo.

Bez skandala

Svoje napredovanje Joe III. ne uzima kao prioritet, u ovom trenutku nitko ne zna koje su mu ambicije i ciljevi. Jednostavno to nikada javno, a čini se ni u stranci, nije otkrio. Tek je u jednom intervjuu rekao da bi ga interesiralo mjesto u Senatu ako bi se takva šansa ukazala. No, sasvim sigurno ne bi pritiskao da mu se takva šansa otvori. Prije toga moralo bi se dogoditi da se njegova nekadašnja profesorica Elizabeth Warren kandidira za Bijelu kuću ili se senator Ed Markey umirovi. Nije izvjesno da će se jedno ili drugo dogoditi. A postoji i velika doza poštovanja, pogotovo prema Warren iz prije navedenih razloga. Nije naznačio ni da bi mogao krenuti na mjesto guvernera Massachusetsa Charlieja Bakera, i to bi se moglo označiti mudrim, republikanski je guverner jedan od popularnijih političara u Kennedyjevoj državi.

Ipak, dosta govore njegovi javni nastupi, odnosno, gdje su se oni dogodili. U kolovozu lani nastupio je u gledanom The Daily Showu. Ali, još je to daleko od ponašanja većine demokrata mlađe generacije koji se natječu u podbadanju Donalda Trumpa koristeći za to priliku na svakom značajnijem skupu koji ne propuštaju. Ne i Joe Kennedy III. On je jednostavno pristojan, ali istodobno britka i brza uma, odličan govornik, elokventan. Očito je da ne smatra da Trump mora biti meta baš svakog obraćanja. Dovoljno je mlad, ima vremena pa može odabirati mjesto i vrijeme kada će se pojaviti u javnosti i što će tom prilikom reći. Iako neki prigovaraju da je previše oprezan, gotovo dosadan. Prije bi se ipak reklo da čeka svoj trenutak, koji bi mogao doći i prije nego što neki misle. Novi predsjednički izbori nisu daleko, nema sumnje da će se na njega računati kao na kongresnog lidera, nije uopće nemoguće da ga se uključi i na listu potencijalnih predsjedničkih kandidata. Oni koji Joea III. poznaju bolje kažu da se nije promijenio te da odgovor na State of the Union i drugi njegovi govori apsolutno predstavljaju osobu kakvu su oduvijek poznavali.

Kako se brojni američki mediji raspituju o dosad relativno nepoznatom Joeu, u američkom političkom establišmentu gotovo je unisono mišljenje da je upravo on osoba koju je obitelj Kennedy godinama čekala, ona koja bi mogla Kennedyjeve vratiti u njihovo zlatno doba. Jedna je važna osobina koju Joe III. ima, uz njega se ne veže ni jedna kontroverza, ni jedan skandal pa čak ni ijedan trač. Što, znamo, nije bila osobina njegovih prethodnika iz obitelji. No, od njih je pokupio druge pozitivne osobine, poput osjećaja hitnosti koji je imao njegov otac, ali s dovoljnom dozom strpljenja i volje da se radi unutar sustava, kako je to radio njegov pokojni stric Ted. Taj osjećaj hitnosti sada je pojačan zbog kaosa koji, smatraju demokrati, a što nije daleko od istine, u Bijeloj kući i oko nje stvara Donald Trump. On bi doista nakon Trumpa u Bijeloj kući mogao biti dobrodošlo osvježenje. Kako kaže republikanski kongresnik iz Oklahome Markwayne Mullin, Joe III. jedan je od njegovih najboljih prijatelja koji je dovoljno razuman da sjedne s bilo kim i razgovara. I to su republikanci s njim i činili više puta, kako svjedoči Mullin. Sve govori da će crvenokosi Kennedy imati puno veću ulogu od one koju ima sada. Uostalom, za nju je i predodređen.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije