Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 196
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Meksiko-SAD

Amerikanci biraju koji je zid za Meksiko najbolji

zid meksiko
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
03.02.2018.
u 10:08

Američki državni tajnik Rex Tillerson izabrao je upravo Ciudad de Mexico kao prvi grad na latinoameričkoj turneji

Američki državni tajnik Rex Tillerson posjetio je jučer, na samom početku svoje latinoameričke turneje, Meksiko, zemlju s kojom je Trumpova administracija možda i najžešće od svih zaoštrila odnose.

Najštetniji sporazum

Uostalom, dobrim dijelom Trump je upravo na “meksičkom problemu” i obećanju o gradnji zida duž granice koji bi zaustavio imigrante i osvojio izbore. Meksiko je odbacio svaku mogućnost da financira njegovu gradnju, kao što je Trump prijetio, no Amerikanci sada biraju koji je zid najbolji prema Meksiku – na javni natječaj stiglo je 10-ak ponuda. Godinu dana nakon Trumpova dolaska u Bijelu kuću Tillerson je posjetio Ciudad de Mexico.

Ipak, unatoč verbalnoj izmjeni vatre na relaciji Trump – Nieto, unatoč zatezanju odnosa između dviju zemalja, Meksiko sada, s dolaskom Tillersona počinje igrati na kartu umiljavanja, kooperacije i očuvanja dobrih odnosa. A sve s ciljem održanja NAFTA-e, sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini koji je Trump prozvao “najštetnijim sporazumom koji je SAD ikad potpisao”. NAFTA je pak ključna za Meksiko koji veliki dio svoje proizvodnje plasira upravo na tržište SAD-a. Meksiko sada pokušava udobrovoljiti Washington kako bi NAFTA-u ipak ostavili na snazi, a za to su počeli i sa svojevrsnom pritajenom diplomacijom.

Spremni na ustupke

Iako Tillerson nije pretjerano uključen u pregovore o NAFTA-i, sasvim je izvjesno da je sastanak s njegovim meksičkim kolegom, ministrom vanjskih poslova Meksika Luisom Vandegrayem vođen upravo o toj temi i koncesijama koje bi Meksiko mogao dati da se SAD ne povuče iz sporazuma. A cijeli je niz stvari koje Meksiko nudi, od jačanja sigurnosne politike i sprečavanja meksičkih imigranata koji namjeravaju prijeći sjevernu granicu do dopuštenja američkim zračnim maršalima da se ukrcavaju na letove između dvije zemlje. Meksiku je NAFTA sada pitanje od prvorazredne važnosti. I nitko ne može sa sigurnošću reći da Tillerson, upravo zbog toga nije ipak povukao i pitanje zida.

Dok je Tillerson bio u Meksiku, Trump je vodio svoju novu “unutarnju bitku”. Najavio je da će objaviti dokument u kojemu se, kako tvrdi, vidi da je FBI prekoračio svoje ovlasti u prikupljanju podataka. Prema prvim informacijama, Trump drži kako će tajni dokument pokazati da je FBI špijunirao jednog od Trumpovih savjetnika, čime je savezna agencija prekoračila i zloupotrijebila svoje ovlasti. Demokrati tvrde da je Trumpova prilično gromoglasna najava ustvari samo svojevrsno bacanje pijeska u oči javnosti kako bi se skrenula pažnja s istrage kojom FBI pokušava utvrditi povezanost Trumpova izbornog stožera i Rusije u vrijeme američke predizborne kampanje otprije dvije godine. Inače, Carter Page, Trumpov savjetnik za vanjsku politiku, posjetio je Rusiju nekoliko puta 2016. godine.

Ključne riječi

Komentara 3

NO
nogogaz
11:00 03.02.2018.

samo da se madžari i slovenci ne bi nadahnuli tim idejama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije