Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijetnje sigurnosti

SAD: Naše nuklearno trojstvo čuva nas preko 70 godina, idemo u modernizaciju

donald trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
03.02.2018.
u 10:06

Ministar obrane Jim Mattis rekao je da je izvješće objavljeno u kritičnom trenutku u američkoj povijesti kad se SAD suočava s međunarodnom sigurnosnom situacijom koja je kompleksnija i zahtjevnija od bilo kojeg drugog doba nakon Hladnog rata

Pentagon je u petak objavio izvješće o američkim nuklearnim kapacitetima u kojemu poziva na modernizaciju snaga kako bi zemlja ostala vjerodostojna nuklearna sila.  

Ministar obrane Jim Mattis rekao je da je izvješće objavljeno u kritičnom trenutku u američkoj povijesti kad se SAD suočava s međunarodnom sigurnosnom situacijom koja je kompleksnija i zahtjevnija od bilo kojeg drugog doba nakon Hladnog rata.

"U ovome trenutku nije moguće odgađati modernizaciju naših nuklearnih snaga želimo li i dalje ostati snažna nuklearna sila", rekao je Mattis.

U izvješću se poziva na novu nuklearnu strategiju koja bi bila fleksibilna i točno prilagođena. Naglašava se potreba modernizacije i obnove nuklearnog trojstva - interkontinentalnih balističkih projektila, projektila koji se lansiraju s podmornica i zrakoplova sposobnih za nošenje nuklearnog oružja. Pentagonu mora biti prioritet izmjena trojstva kao i zapovjednog i kontrolnog sustava, ističe se u izvješću.

"Naše nuklearno trojstvo čuva nas preko 70 godina. Ne možemo si dopustiti da postanemo zastarjeli", rekao je zamjenik ministra obrane Patrick Shanahan na konferenciji za novinare.

U izvješću se kaže da su, dok SAD nastavlja smanjivati svoju zalihu nuklearnog oružja, druge zemlje, uključujući Rusiju i Kinu, krenule u suprotnom smjeru.

Mattis je također naveo sjevernokorejske nuklearne i balističke pokuse i iransko zadržavanje  nuklearnih tehnoloških kapaciteta, unatoč sporazumu.

To predstavlja "raspon raznih prijetnji bez presedana" koje stvaraju sve veću nesigurnost i opasnost, kazao je Mattis. 

donald trump
1/12

Komentara 4

Avatar mos_mislit
mos_mislit
12:14 03.02.2018.

Da je Sadam i Gadaffi imali "zaštitu" koju ima "prase" Kim . Danas bi bili živi i zdravi i zemlje nebi bile razrušene ,opljačkane i narod napaćen. Ukratko nebi vidili demokraciju.

GU
General_U
11:03 03.02.2018.

a prije nego se modernizirate triba potrošiti stare zalihe tko je meta.???

GO
goronja
18:17 03.02.2018.

odmah lupite sankcije Amerikancima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije