Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.10.2019. u 14:35

Zapad se sada neće zauzeti za Kurde koji su krvarili na terenu

Ulaskom turske vojske u Siriju počela je najprljavija faza ionako prljavog rata koji u ovoj zemlji bjesni godinama, faza u kojoj se Zapad sada rješava dosadašnjih saveznika koji mu pak ne odgovaraju na budućoj geopolitičkoj karti Bliskog istoka.

Glavni su cilj turske intervencije na sjeveru Sirije Kurdi, četrdesetomilijunski narod bez države koji je tijekom rata protiv ISIL-a iznio najveći teret na samom terenu. Dok su ruski i američki zrakoplovi bombardirali islamiste, Kurdi su bili ključna snaga na terenu koja je, na kraju krajeva, bila odlučni element slamanja islamista i njihove terorističke države. Sve to vrijeme Kurdi su bili uvjereni kako će na temelju zasluga od svojih velikih prijatelja sa Zapada dobiti pravo da osnuju vlastitu državu na istoku Sirije.

Sve su ove nade podgrijavane dok su Kurdi Zapadu bili potrebni. No, prošlo je vrijeme tapšanja po ramenima, ISIL-a više nema, Assadova vlast je učvršćena i protiv službenog Damaska Kurdi za Zapad nemaju uporabnu vrijednost. I sada se događa isto ono što se prije desetak godina događalo s prevoditeljima u Afganistanu pri povlačenju američkih trupa koji su ostavljeni na cjedilu. Isto ono što se dogodilo sa “SAD-u prijateljskim snagama” u Vijetnamu nakon pada Saigona. Ostavljeni su na terenu kao kolateralna žrtva.

Ista sudbina sada očito čeka i Kurde.

Naravno, Zapad prosvjeduje i pomalo nariče nad turskom intervencijom u Siriji i uništenjem svih snova o kurdskoj državi, ali i fizičkim uništenjem dijela Kurda. No to je samo formalnost, predstava za javnost jer ni jednim prstom neće se zauzeti za Kurde, koji su donedavno provodili svaki zahtjev Zapada i krvarili na terenu. Jer realna politika Zapada sada ima izbor – prešutno podržati Tursku, svog bitnog saveznika u NATO-u, ali i bitnog trgovinskog i strateškog saveznika, ili podržati Kurde koji sada više nikome ne trebaju. I izbor je prilično jasan jer ovdje se igra po formuli – ako nekoga više ne trebaš, daješ mu nogom u stražnjicu ma koliko te do sada zadužio.

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
16:44 10.10.2019.

Ameri su i naši strateški saveznici. Trebamo li se brinuti?

BA
barbaizamerike
06:24 11.10.2019.

nije sve ono sto se vidi jer je puno toga ispod stola sjetimo se da su Ameri bili protiv osamostaljenja HR (a mozda i nisu)sjetimo se da su i Sadanu dali mig da napadne Kuvajt a znamo kako je proso.malo se strpite i Kurdi ce sigurno dobit svoju drzavu

Avatar krile11
krile11
14:42 10.10.2019.

Moralna kaljuža tzv. Zapada će prije ili poslije snaći ista sudbina koja je snašla i jadan narod . Nije jedna velesila u povijesti na takav način završila. Nakon ekonsmskog uzleta sliejdi prvo moralni sunovrat , potom politički , pa ekonmskii i na kraju državni slom .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije