Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.08.2017. u 11:00

U raspravi oko poreza na nekretnine, ispod radara je gotovo prošla još jedna zakonska odredba, ona o uvođenju licenciranja računovođa

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović voli putovati svijetom. Istina, voljeli su to i njegovi prethodnici, posebice Nadan Vidošević. Pod Burilovićevim vodstvom u HGK-u se ništa nije izmijenilo. Dapače, primjetna je samo daljnja rastrošnost, novo zapošljavanje, i nikoga nije briga za to. Više nitko ne spominje dobrovoljno članstvo firmi, a ne obavezno. Prohujalo s vihorom! Toliko o reformama!

Burilović je ovaj put otišao s predsjednicom u Australiju i Novi Zeland. Kao veliki borac za hrvatsko gospodarstvo i poduzetnike, prije puta dao je do znanja kako Hrvatska s te dvije daleke zemlje ima sitnu gospodarsku razmjenu te da on osobno zato ide dolje kako bi Australcima i Novozelanđanima posvjedočio da je Hrvatska raj za investicije! I tako Burilović obmanjuje hrvatsku javnost jer, da smo raj za investicije, to bi se već bome osjetilo, a isto će tako obmanjivati i svoje goste, dajući im lažnu nadu i lažne informacije.

No investitori se ne povode samo riječima jednog birokrata hadezeovskog tipa. Danas se o svakoj zemlji sve zna, sve su informacije na internetu, sve se informacije dijele, i ne može ni jednom ozbiljnom investitoru netko podvaliti. Burilović, međutim, jako dobro zna da je zdrava podloga za investicijski val u Hrvatskoj pravna sigurnost te što jasniji propisi koji se ne mijenjaju svake noći. U Hrvatskoj nemamo ni jedno ni drugo.

Sudovi i dalje odugovlače s postupcima, traju li ga traju, sudska je praksa neujednačena, a investitorima u slučaju spora treba što brži sudski pravorijek. Ista je stvar i sa zakonskim i podzakonskim propisima. Umjesto da ih je što manje, i da ih se ne mijenja kako kome padne na pamet, mi imamo upravo obrnutu situaciju. Imamo sve veću i veću prenormiranost, stalne izmjene i dopune, nove zakone i propise, tako da poduzetnici uopće ne mogu pratiti sve te promjene propisa, a iza vrata stalno stoji opasnost od neke inspekcije koja za svaki nedostatak može oderati debelu kaznu te posebice malog poduzetnika dovesti do propasti.

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić bila je velika nada mnogim poduzetnicima. Znajući za njezine stavove i poslovno iskustvo, bilo je debelo očekivanje kako će se s njezinim ulaskom u Vladu mnoge stvari početi tektonski mijenjati. Ona je i sama osobno davala takve izjave i najavljivala promjene, da bi na kraju postala još jedno veliko razočarenje, jer nije napravila ništa, osim što se utopila u sustav koji ju je usisao i u kojemu valjda drukčije ne može plivati, ili joj se jednostavno neće. Kako god, Hrvatska je lišena svih onih toliko potrebnih reformi, jer nema nikakve političke volje da se one provedu. Tako da Burilović može dolje svašta pričati i potrošiti novac na put, ali odjek će biti gotovo nikakav, kao i do sada.

Jer su i do sada naše glavonje mamili investitore, a investitori godinama jasno upozoravaju na naše nedostatke i propuste, kao i domaći poslodavci. I opet sve po starome. Ljudi su ipak počeli osjećati da je vrag odnio šalu i da je dosta bilo nojevskog ponašanja, guranja glave u pijesak.

O tome najbolje govori respektabilan broj od 130.000 i više potpisnika peticije protiv uvođenja poreza na nekretnine u organizaciji Lipe, i javna rasprava koja je mahom išla protiv poreza.

I porez je do daljnjega srušen, uz nevjerojatno obrazloženje da nije dobro iskomuniciran. Još jedan dokaz totalne šlampavosti državnog aparata. Međutim, u svoj toj raspravi oko ovog poreza, ispod radara je gotovo prošla još jedna zakonska odredba, ona o uvođenju licenciranja računovođa.

Prema toj zamisli, računovođe moraju imati VSS, moraju platiti licenciranje koje ne košta malo i slične nebuloze, samo da netko dobro zaradi. Jedna od računovotkinja, Irena Đuranović za TV je objasnila što je njihov posao: “Šutimo, radimo, postali smo servis porezne uprave, a plaćaju nas poduzetnici. Mi se obrazujemo stalno. Svaki dan imate neku novu situaciju, pogotovo otkad smo ušli u EU. Porezni zakoni mijenjaju se stalno, a kako imamo različite klijente, moramo biti upućeni u brojna područja. Tu su i troškovi: primjerice, na snagu je stupio Ovršni zakon i svi moramo kupiti nove programe za obračun plaća. Osim toga, idemo na četiri seminara godišnje, kupujemo stručne časopise, zar to nije stalna edukacija?”

Naravno, troškovi licenciranja i svi drugi pali bi na poduzetnike jer bi morali plaćati skuplje usluge. I to je onda politika pomaganja poduzetništvu? Da, pomaganje interesnim klanovima!

Komentara 8

VI
Vito
13:58 14.08.2017.

Šlampavi birokrati rastjeruju investitore :::::::::::: Šlampavi??????? ______ Šlampav - iz rječnika = neuredan nemaran _______ birokrati nisu niti neuredni, niti nemarni ______ birkrati su čistokrvi provoditelji zakona, praktički ubojice svega čega se dokopaju. _____ birokrati su praktički "računala bez mozga" i memorije - samo rade ono za što su programirani - ništa sve dok im 2netko" ne naredi da počnu raditi prema točno određenom zakonu i članku zakona. ______ Skoro pa identični sucima - uopće ih ne zanima čovjek, kamoli nečiji život. _____ Čak nisu roboti, jer robotima ugrađuju osjetnike kako ne bi ozlijedio čovjeka.

DU
Deleted user
12:44 14.08.2017.

Treba pod hitno uvesti rokove za postupanje državne uprave, i i obavjesti u toku postupka, pismeno ili e_poštom. Preda se prijava poreza na dohodak ili dobit, poreznici nemaju obavezu isti riješiti u nekom roku nego razvlače predmet mjesecima, kad ga i riješe obavjesti nema osim preko e-porezne gdje se može i mora svakodnevno provjeravati status predmeta i opet za isti predmet dalje podnositi zahtjeve koji se opet rješavaju mjesecima. U uredima po 4 čovjeka, 2 rade 2 šefa, na teren ih vozi službeni vozač, ima i takvih koji uopće nemaju B kategoriju niti auto, to im očito i ne treba jer imaju vozača. Isticanje crnih lista poduzetnika , državna uprava priznaje svoju nesposobnost i nemoć a ne kako žele prikazati neuredne obveznike. Treba vidjeti podatke iz 1998 godine koliko je poreza i nameta bilo prilikom uvođenja PDV-a, a koliko ih je sad pa bi sve bilo jasno da je namet samo u svrhu prikupljanja novca za proračun, a da će poduzetnicima biti lakše, obećanje ludom radovanje.

TO
tolitol
11:42 14.08.2017.

Izvrstan članak. Još jedno prikriveno oporezivanje, još jedno narušavanje tržišnog natjecanja. Hrvatska je i s HDZ-om i s SDP-om osuđena na socijalističku močvaru koju u širokom luku zaobilize investitori. Skupa država koja je guši svaku privatnu inicijativu s nezasitnim birokratskim aparatom koji se širi kao rak. SDP-ovi birači zazivaju još veću i razorniju ulogu državu, a HDZ-ovi birači, tobožnja desnica, zadojeni su pričama o poštasti "neoliberalizma". Nije ni čudo da propada država s 80-90 posto ekonomski lijevo orijentiranih birača. Zato se i iscrpljujemo dokonim pričama o drugom svjetskom ratu jer se svi akteri na našoj političkoj sceni zapravo prešutno slažu oko ekonomskih pitanja. Oporezuj, troši, oporezuj, troši.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije