Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.08.2017. u 12:18

Mnogi tumače odgodu kao odustajanje od poreza na nekretnine, drugi se pitaju hoće li zakon na popravni. Kakva nestabilnost!

Uz visoko porezno opterećenje druga je bitna karakteristika našeg poreznog sustava nestabilnost i nesigurnost, što je jedna od “glavnih zapreka razvoju poduzetništva, kao i jedan od razloga za izostanak i odbijanje domaćih i stranih investicija”, pisalo je u obrazloženju Zakona o lokalnim porezima kojim je uveden porez na nekretnine. I onda predsjednik Vlade kojem bi najviše trebalo biti do toga da imamo stabilan porezni sustav svojom nedorečenom najavom na najgori mogući način izazove nestabilnost sustava.

Ako je i bilo stvarne potrebe za odgodu, onda se to ne radi tako. Tu je odluku morao pratiti cjeloviti stav, ili je barem načelno trebao biti iznesen javnosti. Ovako, premijerova puka izjava u intervjuu poprimila je neslućene razmjere. Dan joj je, kao da smo u najrigidnijem kancelarskom sustavu, značaj kao da je riječ o parlamentarnim izmjenama zakona. Mnogi, ne bez razloga, tumače premijerov politički istup zapravo kao signal da je i ova Vlada odustala od poreza na nekretnine, a ne odgodila njegovu primjenu. Inače, zar ne bi premijer odmah ili ubrzo nakon nedorečene izjave objavio na koje se vrijeme odgađa implementacija poreza. Pa neće se valjda uvesti uoči sljedećih izbora!? Drugi se pitaju ide li zakon na popravni pa se osobito na lokalnoj razini pitaju ima li smisla nastaviti rad na pripremnim radnjama dok se konačno i sa sigurnošću ne bude znalo kakva je sudbina zakona, koji je, sve dok ga Hrvatski sabor ne izmjeni, još uvijek na snazi. Zašto nastaviti raditi poslove koji se mogu pokazati suvišnima, uz sve koji su do sada učinjeni. Premijer i Vlada što prije trebali bi javnost obavijestiti što zapravo znači najava odgode poreza na nekretnine.

Na taj odgovor pravo imaju lokalne jedinice, porezni obveznici i osobito poduzetnici i investitori. Nadajmo se da nisu donosili odluke ravnajući se prema zakonu izglasanom u parlamentu još lani u studenome, već da su se vodili i izvan granica Hrvatske opjevanom nestabilnošću našeg poreznog sustava.

Komentara 8

Avatar Oneill
Oneill
13:23 11.08.2017.

samo jedno sjedi u saboru diže riku za porez i onda dodje na hrt 1 i kaže boriti će se da nebude poreza mislili on da smo mi budale ili da smo bez pameti obmanjuje svoj narod bilo bi bolje da ide ća .

Avatar Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
12:23 11.08.2017.

Lažljivi napuhnuti briseldžija je morao objasniti, da je mogao i znao objasniti. Pupovac mu je na godišnjem, Juncker isto, Angela Merkel ima svojih briga, Božinović se bavi hapšenjima, Šeks pije rakiju negdje na plaži, ljigavi siročić nije dobio nikakva uputstva, pa se uspaničio od novih dirigiranih prosvjeda. Bijedni jugoudbaški poltron.

SJ
Sve je uzalud
15:52 11.08.2017.

..........Lepog Caneta ipak treba negdje u hladovinu skloniti...................................dosadio bogu i narodu.....................ne mogu zamisliti da osoba sa tolikom neupotrebljivom inteligencijom postoji...........................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije