Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.03.2020. u 10:01

Bog se, kada naumi činiti velike zaokrete, često služi paradoksom kako bi promijenio čovjeka, njegove navike, zadanosti, rutine i običaje. Ne moramo posezati za biblijskim primjerima. Dovoljni su ovi oko nas

Ako se nešto može priznati ovome koronavremenu i svim nevoljama koje su s njime došle, onda bi se to, gledano očima duhovnosti, moglo nazvati velikom duhovnom obnovom. Baš velikom. Koja je na neobičan način u ovogodišnjoj korizmi zahvatila jednakom snagom i one koji su u korizmu ušli pripremljenih obrazaca odricanja kroz post i pokoru te djela milosrđa, kao i one koji dolazak korizme nisu ni primijetili.

Koronavirus, ma otkud došao, kako i gdje nastao, polučio je efekte na koje sigurno nije računao. Mogao je računati da će razboljeti ljude, da će proširiti strah diljem svijeta, posijati paniku, zatrpati bolnice, neke čak i ubiti, ali u tome svome zastrašujućem pohodu zacijelo nije računao da će pokrenuti erupciju duha. I to na posve paradoksalan način – zatvarajući vjernicima vrata crkava u iščekivanju Uskrsa.

Bog se, kada naumi činiti velike zaokrete u povijesti, često služi upravo paradoksom kako bi promijenio čovjeka, njegove navike i zadanosti, rutine i običaje. Ne moramo posezati za biblijskim primjerima jer su nam dovoljni ovi trenutačni oko nas. Kako su nam se rutine skršile pred naletom nevidljivog virusa! Gledajući kako se crkve zatvaraju od Italije i Slovenije, preko Austrije i Njemačke mnogi su taj potez biskupa i u Hrvatskoj doživjeli kao snažan udarac vlastitim pobožnim rutinama, padajući u napast optužbi ne samo crkvenih pastira nego i samoga Boga, koji ih je doveo u nove okolnosti. Kad se rutine lome i mijenjaju, onda je to jako bolno.

VIDEO: Trenutak potresa uhvaćen kamerom u crkvi u Remetama

No mnogi su vrlo brzo demantirani potresom koji je neke zagrebačke crkve zatrpao ciglama sa stropova i prava je sreća da je zabrana služenja misa s vjernicima dva dana prije stupila na snagu, jer bi bilo na stotine poginulih i ozlijeđenih. Paradoks na paradoks, ali očigledno za sve. Lomljenje rutina bilo je još bolnije u primjeru svih onih Zagrepčana kojima su domovi oštećeni da su iz njih morali iseliti u bolnoj spoznaji da fizička sigurnost tako malo znači, a nastavilo se kroz permanentni strah danima kasnije u svakom od podrhtavanju tla i strepnju da bi se mogao dogoditi još jači i kobniji udar. Vidljivo su stradale i crkve.

Najsimboličnije u odlamanju vrha tornja sa Zagrebačke katedrale, koji se u ambis strovalio sa 108 metara, uništivši dom i urede zagrebačkog nadbiskupa i biskupa, koji su privremeno postali izbjeglice. Istodobno, vratio se val hladnoće pa su se i ležerni šetači iz samoizolacije za prošlih toplih dana povukli u svoje kuće, jer što nisu mogli postići razumni i dobronamjerni apeli Kriznog stožera, postigla je jedna obična hladnoća. S druge strane, rutine su se promijenile i svećenicima koji su, ostavši bez vjernika na misama, uključili kamere i sada društvene mreže, podcasti na YouTubeu i katolički mediji emitiraju više izravnih prijenosa nego ikad dosad.

Gdje god klikneš, iskoči misa ili klanjanje! I na tisuće i tisuće online prikopčanih vjernika, koji su možda u vlastitu župu odlazili samo za Uskrs i Božić, a sada to svakodnevno čine na svome mobitelu, laptopu ili televizoru. Molitve i blagoslovi zatrpavaju WhatsApp i Viber, a upravo dok se ispisuju ovi reci, papa Franjo izmolio je Očenaš u podne, sa svim kršćanima svijeta, kao zaziv Bogu za zaustavljanje pandemije. Virus je, dakle, dobio i ekumensku dimenziju. Na nju je, zacijelo, najmanje računao.

Video: Potres oštetio katedralu

Sve to govori da su ovo milosna vremena i da će ovogodišnja korizma, koja je iskočila iz tračnica svih naših rutina, duboko zahvatiti one dijelove naših svjetova, koje smo držali uobičajenima i naravnima, računajući da nam pripada sve što nas okružuje i da su naša prava i navike uvijek na prvome mjestu. Radilo se o duhovnosti ili nečemu drugome, svejedno.

Zato vrijeme nakon ovoga globalnog koronapartyja već sada valja iščekivati s velikom nadom i optimizmom, jer će sada posijano sjeme, koliko god to nekome paradoksalno i neobično izgledalo, donijeti goleme plodove. Koji se već i sada, usprkos krizi, mogu vidjeti u novim odnosima koji se počinju izgrađivati. Na razvalinama starih rutina, koje su, očito, iz Božje perspektive, odavno postale suvišne i jalove.

Komentara 11

NS
nocni.strazar.1
10:20 26.03.2020.

Tko pušta ove bolesnike poput Pavičića u novine? Obiteljski zlostavljač tumači božje planove, fuj

OR
Orilogorilo
16:27 26.03.2020.

U 6 i 24 nema vjernika u crkvama. A odlomljeni vth tornja se moze jedino tumaciti kao odvojenost vrha crkve od naroda. Nije to bzvz palo bozanicu ispred sobe.

DU
Deleted user
10:19 26.03.2020.

Slazem se da ovo moze biti duhovna i moralna obnova. Medjutim rusenje dijelova nekih od skralnih objekata moze biti i opomena kleru, da prije svega treba sam sebi pogledati u obraz i rascistiti s anomalijama tipu pedofilija itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije