Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Putem interneta

Dostavljaju domaće proizvode: Kako do svježeg povrća, voća i mesa

01.04.2020.
u 11:40

Štandove na tržnicama zamijenili su virtualnim trgovinama, a grupe u kojima se oglašavaju OPG-ovi svakodnevno niču na Facebooku.

Doba borbe s epidemijom koronavirusa umnogome je otežala život, a neke mjere nagnale su nas i na veliku promjenu navika. Mnoge je stoga neugodno iznenadila odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite o zatvaranju svih tržnica u Hrvatskoj kao mjeri zaštite od koronavirusa. 

S prestankom rada tržnica u problemu se našlo oko 10.000 obiteljskih gospodarstava, od kojih je, procjenjuje se, samo na zagrebačkim tržnicama prodavalo njih 1500.  U prvom trenutku činilo se kako će građanima svježe domaće namirnice biti nedostupne, no brza reakcija proizvođača pokazala je kako ni u doba krize nećemo oskudijevati po tom pitanju. Naime, mnogi od njih su se odlično organizirali te putem interneta i društvenih mreža ponudili svoje proizvode.

Štandove na tržnicama zamijenili su virtualnim trgovinama, a grupe u kojima se oglašavaju OPG-ovi svakodnevno niču na Facebooku. Većina OPG-ovaca okupljenih u grupama nudi dostavu i telefonski dogovor o preuzimanju zdrave domaće hrane. Problema s propusnicama za slobodno kretanje izvan mjesta prebivališta vlasnici nemaju jer si ih, zapravo, mogu izdati sami.

Welovelocal.hr platforma je koja okuplja OPG-ove iz cijele Hrvatske, od kojih mnogi nude uslugu dostave.

– Naša web stranica povezuje uzgajivače i prerađivače hrane s krajnjim kupcima. Omogućujemo narudžbu svježih, dobrih, domaćih, hrvatskih proizvoda od hrvatskih poljoprivrednika, poduzetnika, domaćih proizvođača i prerađivača i mnogih drugih – navodi se na stranici.

Kako bi doskočili ovom problemu i potaknuli korištenje sigurnih – digitalnih alata, uspostavljena je i jedinstvena besplatna web platforma locavore.hr/o-nama koja omogućuje kupnju i promociju domaćih proizvoda naših OPG-ova. Radi se o online destinaciji koja ima za cilj okupiti sve domaće proizvođače na području cijele Hrvatske kako bi u konačnici kupcima omogućili jednostavan pregled ukupne ponude i kontakt s proizvođačima radi dogovora oko ostvarenja kupnje i dostave. 

Agro tržnica napravila je oglasnik za hrvatske domaće prehrambene proizvode i proizvode iz kućne radinosti. Osim što žele potaknuti hrvatsku proizvodnju i domaći uzgoj, u Agro tržnici žele kod ljudi stvoriti naviku kupnje kod provjerenih poljoprivrednika. Na ovome oglasniku može se pronaći.

Na blogu DigitalniDavor, Davor Kolenc potrudio se navesti  sve OPG-ove i tvrtke koje nude uslugu dostave namirnica. 

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, ilustracija

Odlično mjesto za pronalazak hrane domaćih proizvođača za ljude koji žive u Zagrebu je grupa na Facebooku Virtualni zagrebački plac

– Grupa je osnovana kako bi se pomoglo našem lokalnom gospodarstvu, ali i građanstvu da lakše dođe do hrane koju proizvode lokalni seljaci (registrirani). S obzirom na to da su tržnice trenutačno zatvorene, u grupi se potpuno besplatno mogu reklamirati proizvođači hrane sa zagrebačkog područja. Nažalost, ova situacija s epidemijom koronavirusa nam je svima u samo nekoliko dana pokazala  kako je ubuduće važno računati na vlastite resurse i samodostatnost u poljoprivredi kao strateškoj gospodarskoj grani, a proizvodnji vlastite hrane kao dijelu sustava nacionalne sigurnosti. Cilj je povezati sve one koji proizvode hranu s onima koji hranu žele kupiti – stoji među informacijama ove grupe koja je kreirana 26. ožujka ove godine, a do sada ima već gotovo 25.000 članova.

Popis s kontakt-podacima više od sto poljoprivrednih gospodarstvenika sa sjedištima u Zagrebu i okolici, od kojih većina ima dostavu, možete pogledati OVDJE.

Stranica na Facebooku koja na jednom mjestu okuplja ponude domaćih OPG-ova na području Velike Gorice i Zagreba te cijele Zagrebačke županije je OPG tržnica u Vašem domu.

 

Blitva, salata, luk, krumpir, mrkva…, a uskoro i mladi luk certificiranih proizvođača s tržnice Osijek gotovo su preko noći krenuli s dostavom putem stranica eceker. hr i naruci2go.com.

Solidarna Eko grupa Osijek svakog petka dostavlja robu na kućni prag naručitelja prijavljenih na novu platformu Ekotrznica.hr, a i putem online tržnice Vukovarsko-srijemske županije moguće je kupiti voće, povrće, meso, mesne prerađevine, sireve, vino…

Gradska tvrtka Tržnica Osijek odmah je po zatvaranju štandovske prodaje objavila na svojim stranicama popis OPG-ova i kontakte. Kako bi se kupci bolje snašli, tu je i interaktivna karta, po kojoj mogu pronaći omiljenog proizvođača, ukoliko mu ne znaju ime. Link je OVDJE.

Izuzetno je aktivna i Online tržnica Osječko-baranjske županije.

I Vrgorac je otvorio svoju digitalnu tržnicu s više od 450 OPG-ova KupujDomace.hr, Zagreb Zdravo za gotovo.

U Rijeci su to grupe Zeleni Kastav i Primorsko-goranska kašetica, a na Facebooku Od grunta do stola, Croland. hr

Na  Burzi hrane, koja spaja proizvođače i kupce, njih više od 11 tisuća, posljednjih dana znatno je porastao broj OPG-ova koji se oglašavaju, najmanje 20 novih korisnika dnevno.

I dio slavonskih OPG-ova iz okolice Slavonskog Broda predstavio se kupcima na Facebooku u grupi naziva "Hrani se lokalno – Brodsko-posavska"

Bjelovar se pak dosjetio lakog i modernog načina za pomoć kupcima i domaćim OPG proizvođačima – putem mobilne aplikacije "Bjelovar fresh" dostupno je 130 domaćih OPG-a.

Među gradovima koji su pokrenuli internetske stranice kao potporu poljoprivrednim proizvođačima u izravnoj prodaji je i Ludbreg, a riječ je o stranici “Ludbreški plac”.  

Građanima Čakovca dostupan je Čakovečki online plac, uz maksimalnu sigurnost kupnje u doba koronavirusa na adresi https://online-trznica.cakovec.hr/. Dostava je besplatna na području grada Čakovca, bez provizija, izravno od dobavljača, priopćili su iz ureda gradonačelnika. Dovoljno je nekoliko klikova mišem i odabrati iz ponude više od 30 međimurskih OPG-a i proizvođača.

Popis brojnih firmi, trgovina i obrta koji će vam sve potrebno dostaviti pred vrata možete pogledati i OVDJE.

Ključne riječi

Komentara 5

SO
Sir Oliver
00:32 02.04.2020.

Sve je to preskupo, trznice uvijek zaobilazim, tamo moras imati njemacku placu da bi mogao kupovati.

Avatar freen
freen
13:46 01.04.2020.

Kaufland je zakon,ostalo nula

KR
Krotila2
05:25 02.04.2020.

Domača proizvodnja !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije