Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKI PROIZVOD

Domaća tvrtka napravila samosterilizirajući kontejner koji efikasno čisti zrak od mikroorganizama poput bakterija i virusa

Kova d.o.o.
Foto: Kova d.o.o.
1/5
06.04.2020.
u 10:45

Kontejneri za svakodnevni život više nisu nikakva novost, ali domaća tvrtka uspjela je napraviti samosterilizirajući kontejner koji se pokazao kao pun pogodak u aktualnoj epidemiološkoj situaciji

Tvrtka Kova iz turopoljskoga mjesta Mraclina kraj Velike Gorice od prvih dana svoga postojanja živi na tržištu, u dinamičnim i nikad sasvim predvidivim odnosima ponude i potražnje. To joj je omogućilo da u nešto manje od četrdeset godina postojanja od male obiteljske radionice preraste u tvrtku sa 150 zaposlenih, s proizvodnim pogonom od 5000 četvornih metara. Orijentacija na izvoz, proizvodnja koja u velikom postotku ide za zemlje EU, uvrstila je tvrtku među domaće lidere u proizvodnji čeličnih konstrukcija za automobilsku industriju, kioska i stambenih kontejnera za javnu upravu, javna poduzeća i privatne firme. 

Foto: Kova d.o.o.

Naravno, da uvjeti koji su nastupili s globalnom pandemijom korona-virusa nose i veliki poremećaj uobičajenoga načina proizvodnje jer se posljedice osjećaju na širokom potezu kojim prolaze trgovačke linije KOVA d.o.o - od Mraclina, pa do Njemačke, Italije, Francuske, Austrije... Ipak, ono na što svaki održivi sustav računa jest da svaka kriza istodobno stavlja i nove potrebe, na koje je potrebno odgovoriti. Tome služe i tehnologija i ispitivanje tržišta: primjerice, i bez posebnoga poznavanja tržišta svi vidimo kako je potražnja za medicinskom opremom u cijelom svijetu upravo drastično porasla. Tvrtka Kova tako je razvila proizvod koji izvrsno odgovara potrebama trenutka, ali je primjenjiv i u sasvim regularnim, svakodnevnim situacijama. Radi se o samosterilizirajućem kontejneru za široku namjenu. Upotreba kontejnera u svakodnevnom životu, pa čak i u svrhu stanovanja, nije više nikakva novost, no ovaj se tip odlikuje značajnom nadogradnjom koja efikasno izlazi u susret aktualnim epidemiološkim izazovima.

Foto: Kova d.o.o.

Sterilizacija zraka bez štetnih tvari

Samosterilizirajući kontejner je kompaktna konstrukcija dimenzija 6 x 2,4 x 2,6 metara (D-Š-V). Uz dio za boravak, površine od 10 m2, koji je opremljen potrebnim namještajem (krevet, stol, stolac, TV i klima uređaj), u kontejneru se nalazi sanitarni čvor (tuš kabina, wc školjka i umivaonik). Posebno obilježje ovoga proizvoda jest recirkulirajuća jedinica UV pro V50 koja sterilizira 50 m3 na sat, s prosječnom dozom većom od 5mJ/m2. Što nam znače ovi suhi tehnički podatci? Dakle, navedena recirkulirajuća jedinica služi za sterilizaciju zraka u laboratorijima, malim prostorijama za proizvodnju i prodaju, zdravstvenim ustanovama, čekaonicama, portama... Uređaj ima učinkovitu UVpro jedinicu koja osigurava pouzdanu dezinfekciju unutarnjeg zraka. Može se prilagoditi različitim potrebama, a ono što postiže su upravo labaratorijski uvjeti mikro-klime. Drugim riječima, zrak u unutrašnjosti kontejnera efikasno je očišćen od mikroorganizama poput bakterija, virusa, pljesni, itd., što nam u trenutačnim, bitno postroženim uvjetima života i rada pruža doista širok raspon primjene, pa i u situacijama gdje ovakva vrsta objekta do sad nije bila uobičajena. 

Posebna prednost ovakvog načina sterilizacije leži u činjenici da u procesu nema popratnih kemijskih spojeva. Naime, UV zrake dio su prirodnoga, Sunčevoga spektra, premda ne pripadaju njegovom vidljivome dijelu, te stoga svojim učinkovitim djelovanjem ne mijenjaju miris zraka, ni miris i okus vode. Uklanjajući putem fotosinteze stanice u patogenim bakterijama one nas, stvarajući sigurnu mikro-klimu, na jednostavan i siguran način štite od zaraza i infekcija. Treba napomenuti da je tvrtka KOVA d.o.o hrvatski pionir opreme za zaštitu okoliša, pa je sasvim sigurno i to pridonijelo da je prošle godine Hrvatska gospodarska komora uručila KOVA-i plaketu „Zlatna kuna“ za uspješno poslovanje u 2018. godini u konkurenciji malih trgovačkih poduzeća.

Foto: Kova d.o.o.

Ovo su u najkraći crtama obilježja samosterilizirajućeg kontejnera, noviteta u proizvodnom lancu tvrtke KOVA d.o.o. Ovo je istodobno poruka da na izazove vremena i tržišta treba odgovoriti u prvom redu vlastitim snagama, invencijom, izlaskom u susret potrebama koje postoje usprkos - a ponegdje upravo zbog - nepovoljnih okolnosti. Široka primjena ovog kontejnera jedan je od dokaza takve orijentacije.

Sadržaj omogućio Kova d.o.o.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije