Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USAVRŠAVANJE U Austriji smo prošli BMW-ovu školu sigurne vožnje

Ništa bez zimskih guma

04.11.2008.
u 11:33

Zadnja izvedba Zakona o sigurnosti prometa na cestama više ne spominje obvezu pristupa školi sigurne vožnje, za koju mislimo da je vrlo korisna stvar, u što smo se proteklog tjedna ponovo uvjerili. Naime, imali smo priliku na ÖAMTC-ovu poligonu u austrijskom Saalfeldenu isprobati kako radi xDrive pogon na seriji 3, seriji 5, te na modelima X3, X5 i X6.

Nakon dvodnevnog tečaja uvidjeli smo koliko je u kritičnim situacijama lakša vožnja uz inteligentni pogon na sva četiri kotača, koji samostalno odlučuje gdje će se prenijeti više snage te uz DSC svesti na minimum situacije poput prevelikog zanošenja tijekom nagle promjene smjera kretanja.

Da xDrive nije isti na svim modelima, uvjerili smo se tijekom vožnje modela X6 koji je opremljen DPC-om (Dynamic Performace Control) koji kontrolira prijenos, ovjes i xDrive. On cijelo vrijeme nadzire sve parametre vožnje te u slučajevima početka preupravljanja ili podupravljanja usmjerava dovoljnu količinu momenta na pojedini kotač kako bi to onemogućio.

Prva vježba bila je nailazak na prepreku brzinom od 70 km/h, obilaženje prepreke te ponovni povratak na prvobitni pravac. Zahvaljujući xDrive pogonu u kombinaciji sa DTC-om i ABS-om, vježba je obavljena bez zanošenja. Bila je tu i vježba naglog dolaska na sklisku podlogu – simulacija leda.

Na mehaničkoj platformi vozilo se zanosi u jednu stranu (vozač ne može predvidjeti u koju), nakon čega je potrebno zadržati željeni smjer daljnjom vožnjom po skliskoj podlozi. Brzina vožnje pri nailasku na sklisku podlogu je 50 km/h, a zahvaljujući prisebnosti i iskustvu vozača, uz neizostavnu pomoć xDrive pogona i ostalih elektronskih pomagla, vježbu smo svladali bez problema.

Iako mnogi misle da na automobilu s pogonom na sva četiri kotača nisu potrebne zimske gume, kočenjem, ali i izbjegavanjem prepreke na skliskoj podlozi u istim autima, ali s različitim gumama, uvidjeli smo da nikakav pogon na sve kotače ne može pomoći ako na vozilu nisu primjerene gume.

Želite prijaviti greške?