Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
male 'tajne'

Znate li pravilno skuhati čaj? Evo što radite krivo

čaj
Foto: Thinkstock
12.01.2016.
u 19:30

Savjetujemo da uvijek čitate upute kako pripremiti određenu vrstu čaja jer ne "traži svaki isti tretman"

Čaj je zasigurno jedan od najzdravijih napitaka koje možete izabrati. Puni vitamina i antioksidansa, djeluju blagonaklono na naš organizam u svim godišnjim dobima, iako ga najčešće pijemo zimi. 

Neki čajevi će nas umiriti, neki će potaknuti izmjenu tvari u našem organizmu i izbacivanje toksina, neki će djelovati protiv celulita, sniziti krvni tlak i kolesterol, riješiti nas gljivica, bolnih bubrega, stresa...

Naravno, ako znamo kako ga pravilno pripremiti da zadrži i "otpusti" sve te našem zdravlju bitne sastojke...

Neke vrste čaja pripremamo na previsokoj temperaturi... Ili čaj predugo držimo vodi. To su neke od najčešćih pogrešaka. 

Savjetujemo da uvijek čitate upute kako pripremiti određenu vrstu čaja jer ne "traži svaki isti tretman". I nije svejedno. 

Evo kako pravilno pripremiti bijeli, crni i zeleni čaj.  

Bijeli čaj

Nakon ključanja u čajniku, voda se ostavlja da se ohladi oko oko 5 minuta da bi se postigla optimalna temperatura od 70 °C. Količina bijelog čaja:

– na 2,5–3  dcl vode stavlja se 1 čajna žličica bijelog čaja
– na 1 l vode stavlja se 1 jušna žlica bijelog čaja.

Bijeli čaj se drži u vodi/cjedilu poklopljen između 3-5 minute, a nakon toga se procijedi. Tijekom ovih nekoliko minuta antioksidansi (katehini) izlaze na površinu i imaju bolji učinak na organizam kada se čaj ispija. Zanimljivo je da šalica bijelog čaja pruža efekt čišćenja tijela od toksina kao 12 čaša iscijeđenog soka od naranče, što ga (uz ostalo) stavlja na pijedestal svih čajeva. Bijeli čaj se ne bi trebao piti sa šećerom (zaslađivati) jer se na taj način smanjuje njegova učinkovitost. Ako ga baš morate sladiti, čaju dodajte med ili palmin šećer, neku vrstu smeđeg šećera ili čisti javorov sirup.

Crni čaj

Crni čaj pripremajte na temperaturi od 100°C.

– na 2,5 dcl vode stavlja se 1 čajna žličica crnog čaja
– na 1 l vode stavlja se 1 jušna žlica crnog čaja.

Crni čaj drži se u vodi/cjedilu poklopljen između 2-5 minute, a nakon toga se procijedi. Iako je ukusan i bez dodataka, u crni čaj možete dodati kapljicu-dvije mlijeka te malo šećera, po mogućnosti smeđi. Ovo je jedan od onih čajeva koji se u pravilu ne piju s limunom i medom.

Zeleni čaj

Nakon ključanja u čajniku, voda se ostavlja da se ohladi oko 5 minuta da bi se postigla optimalna temperatura između 70–80 °C.

– na 2,5–3 dcl vode stavlja se 1 čajna žličica zelenog čaja
– na 1 l vode stavlja se 1 jušna žlica zelenog čaja.

Zeleni čaj drži se u vodi/cjedilu poklopljen između 2-3 minute, a nakon toga se procijedi. Izbjegavajte dodavati šećer jer na taj način smanjujete njegovu učinkovitost. Ako ga baš morate sladiti, čaju dodajte med ili palmin šećer, neku vrstu smeđeg šećera ili čisti javorov sirup.

>>Ovaj zeleni napitak pravi je hit! Doznajte što radi našem organizmu...

 

Komentara 22

SA
Salahuddin
19:40 12.01.2016.

Smeđi šećer? Je li to onaj isti šećer istih karakteristika kao i bijeli, ali znatno skuplji kako bi nepismeni skorojevići koji ga kupuju mogli hraniti svoju malograđanštinu misleći da su dobili bubrege umjesto m*?

DU
Deleted user
21:36 12.01.2016.

..."Nakon ključanja u čajniku"... O jesen ti miša a de bum kupila čajnik s bravom i ključem, možda u Ikei? S oproštenjem i moraš biti nepismen da bi ti prodali foru da je šećer iz šećerne repe skroz nezdrav aa javorov sirup i palmin šećer zdrav, svi šećeri prolaze tehnološku obradu, a stvar je u količini, šećera i hrane općenito., najte z Boga bedake delati. Gospođo ili gospodična Draškić, voda vrije, vri, vrenje, vreti, jel tak. Makar mi sad ovaj vaš "program" odredi banifranje radi opetovanog vrijeđanja, komentiranja van teme i kaj već.

Avatar pivapivic
pivapivic
21:56 12.01.2016.

Jako bi se obradovao kada biste u jednom od idućih članaka opisali kako pravilno da otvorim riblju konzervu a da mi se neodkine onaj metalni prsten kad povučem. Hvala unaprijed.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije