Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trendi glavno jelo

Žitarice su nove zvijezde ukusnih juha

Žitarice su nove zvijezde ukusnih juha
Foto: Shuttterstock
1/5
18.01.2015.
u 11:49

Pozovite goste na večeru i iznenadite ih bogatom juhama sa žitaricama koje bez problema mogu biti odlično i hranjivo glavno jelo. Poslužite kraljicu zime, toplu i slasnu juhu, koja osvaja vrhunskim okusom i pomno biranim povrćem

U vrijeme kad većina nas živi užurbanim tempom i radnim danima rijetko uspijemo obitelj okupiti za stolom, potrebno je malo mašte kako bi vaši ukućani dobili fino i slasno glavno jelo, koje je ujedno nutritivno hranjivo.  Juhe su idealan obrok zimi, no nekako ih uvijek smatramo zdravim predjelom.  No juhe itekako mogu postati  glavno jelo, posebno ako su obogaćene žitaricama.  Nemojte oklijevati pozvati prijatelje na finu večeru i iznenadite ih trendi glavnim jelom - Bogatim juhama sa žitaricama.  Evo nekoliko odličnih ideja za prijateljsko i obiteljsko okupljanje za stolom. Osvojite nepca vaših gostiju čak i ako vam kronično nedostaje vremena za kuhanje slasnih jela. 

Ukoliko ste ljubitelj gljiva, posebno vrganja, možete pripremiti Bogatu juhu s vrganjima i heljdom.  Heljda i sušeno povrće s nenadmašnim okusom sušenih vrganja čine ovu juhu idealnim predjelom ili samostalnim obrokom u bilo koje doba dana. Ova nutritivno bogata juha zasitit će svakoga, a vrganji i birano povrće zadovoljit će i najveće gurmane među vama. Ako tražite savršenu juhu za svako doba dana, ovo je idealna kombinacija za vas.  Oduševite goste Podravka juhom koja se jednostavno priprema. Za 15 minuta, imat ćete obrok s puno povrća, bez dodatnih pojačivača okusa, koji je odličan izvor vlakana i proteina.

Ako vam gljive nisu prvi izbor, možete pripremiti Bogatu juhu s pet žitarica.  Ječam, pir, zob, heljda i kvinoja čine ovu juhu bogatu nutrijentima, a pomno birani začini i povrće daju joj vrhunski okus.  Idealna je za sve one koji u nedostatku vremena traže brz, ukusan i lagan obrok  jer je spremna za svega dvadesetak minuta. Obogatite svoj dan i uživajte u punom okusu Bogate juhe s 5 žitarica. Ječam je u posljednje vrijeme nekako zaboravljena žitarica, iako su ga naše bake rado kuhale.

Iznenadite svoje članove obitelji  i goste za stolom Bogatom juhom od ječma i povrća. Bogatstvo ove juhe nalazi se u ječmu koji je odličan izvor minerala, a pomno birano povrće poput poriluka, krumpira, luka, rajčice i još mnogih drugih, čine je odličnim izvorom nutrijenata.

Za one koji ne priznaju juhu bez mesa, nenadmašnu mesnu notu ovoj juhi daje sušena mesnata slanina.

Zašto su nam potrebne žitarice?
Svima nam u zimskome razdoblju nekako nedostaje energije. Nutricionisti i liječnici slažu se da je zima idealno vrijeme kad se trebamo što više brinuti za naš probavni sustav. Puno tople tekućine poboljšava čuvanje energije organizma, te potiču cirkulaciju, ističu nutricionisti. Istodobno topli napitci poput juha sprečavaju stvaranje vjetrova, napuhavanje i osjećaj težine u trbuhu.   Kad još juhama dodate žitarice dobivate kompletan nutritivno hranjiv obrok. Stoga su juhe sa žitaricama odlično glavno jelo koje će vas zasititi i dati vam potrebnu energiju. Žitarice su bogate ugljikohidratima, što ih čini temeljnom namirnicom u ljudskoj prehrani. Uz ugljikohidrate sadrže i bjelančevine, vlakna, vitamine i minerale.  Ječam je jedna od najstarijih biljaka u ljudskoj prehrani, no danas se sve rjeđe koristi, iako je vrlo korisna jer čisti organizam od otrova, a k tome sadrži i vitamin A. 

Heljda je prava nutritivna kraljica među žitaricama jer je bogata vitaminima B, E i P. Dosad niste čuli za vitamin P? Sam naziv vitamin P skovao je 1930. godine poznati nobelovac Albert Szent- Györgyi, koji je zaslužan i za otkriće vitamina C. U prošlom stoljeću smatralo se da vitamin P ima protuupalna svojstva, snižava razinu šećera u krvi te poboljšava osjetljivost na inzulin. Upravo su to svojstva koja danas pripisujemo flavonoidima. Pod vitaminom P ne misli na pravi vitamin, nego na skupinu biljnih tvari ili fitonutrijenata. Flavonoidi su polifenolni spojevi prisutni u biljnim vrstama. Oni su nusprodukti koji nastaju metabolizmom biljaka, a prava su riznica zdravlja. S obzirom na to da su juhe odličan saveznik zdravlja tijekom zime, juhe sa žitaricama, idealan su zimski obrok.  

Foto: Shutterstock

Podravka juhe odlikuju se visokom kvalitetom i samo najboljim sastojcima. Raznolike kombinacije okusa pružaju užitak u punom, bogatom i kremastom okusu.

Više doznajte ovdje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije