Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Advent u Zadru 2019.

Vrhunska manifestacija koju tek očekuje najbolje od programa

Advent u Zadru
Foto: Arhiv TZ Grada Zadra
1/6
21.12.2019.
u 07:40

Do polovice ovogodišnjeg Adventa u Zadru spektakla i vrhunske gastronomije nije nedostajalo, ali vrhunac manifestacije tek dolazi: Zadar Christmas Run, Badnjak u Zadru te koncerti Vatre, Psihomodo Popa, Vigora, Ivana Zaka i TBF-a

Na postavljene boriće ispred zadarske crkve svetoga Šime zadarski mališani i osnovnoškolci dodat će ukrase i rukotvorine, dok će se na samom adventskom trgu uprizoriti žive jaslice. Time će uoči dvotjednog vrhunca ovogodišnjeg Adventa u Zadru s dočekom Nove godine na otvorenome, zadarski adventski prostor dobiti dodatno i svečano ruho. Iza nas su tri i pol tjedna adventskih događanja obilježenih sjajnom atmosferom na adventskom trgu i adventskim kućicama, top koncertima, bogatim jutarnjim dječjim programom i obiljem vrhunske gastronomije, ali najbolje, najavljuju u zadarskoj Turističkoj zajednici, tek slijedi.

Advent ispunio sva očekivanja

- Adventska događanja ispunila su sva očekivanja, jer su Zadrani i naši gosti prepoznali vrijednost i pravo bogatstvo sadržaja ove manifestacije. Grad je u svečanom ruhu, a Poluotok okupljalište obitelji, mjesto za druženje i uživanje u advenstkom programu. Ostvarili smo svoj cilj da u zimskom periodu vratimo život na ulice grada, a najljepši dio godine tek nam dolazi. Vjerujem kako ćemo svi uživati u blagdanima i događajima na Adventu u Zadru - ističe direktor Turističke zajednice grada Zadra Mario Paleka, a cijelu je ovogodišnju adventsku priču u Zadru možda je najljepše i najsažetije objasnila mlada Domenica Žuvela. Na prepunom adventskom trgu, pred četiri-pet tisuća ljudi, taman nakon što je odradila uvodnu pjesmu-dvije na koncertu, Domenica je primijetila:

Vrhunski koncerti obilježili su Advent u Zadru
Foto: Arhiv TZ Grada Zadra

- Imate sjajan Advent. Svi uživamo - kazala je mlada velolučka glazbena zvijezda. Isto je vrijedilo i za legendarne Prljavce koji su otvorili Advent u Zadru koncertom i događajem za pamćenje, potom za Hladno pivo ili Opću opasnost. Svake je adventske subote, kao i tijekom cijelog tjedna, kada se kiša nije poigrala sa strpljenjem Zadrana željnih dobre zabave i uživanja na adventskim kućicama, bila fešta – od bakalara, vrhunskih burgera, toplih napitaka, glazbenih događaja, umjetničkih izložbi u Kapetanovoj kuli, defilea mažoretkinja, dječjih predstava, ili posebnih popusta u restoranima, šarmantnim obrtima i dućanima čija znamenitost ne zaostaje od one gdje se nalaze – na Kalelargi. Vlastitog adventskog u Zadru ne srami se ni Športski centar Višnjik, gdje je na 600 kvadrata postavljeno zimsko klizalište. Ova je adventska priča prošle godine imala premijeru kao dodatni gradski sadržaj unutar sportskog kompleksa, koji na Višnjiku i ove zime diše punim plućima.

- Prošle smo godine imali sjajne brojke posjećenosti klizališta, odnosno više od 17 tisuća građana koji su kupili ulaznicu za klizanje ili školu klizanja. To najbolje govori o kvaliteti projekta kojega smo pokrenuli s Gradom Zadrom, odnosno izborom Višnjika kao mjesta za klizalište - predstavlja direktor Višnjika Denis Karlović sportsku i rekreativnu cjelinu unutar kompleksa koji ima ukupno 800 kvadrata u vremenu kada klizalište ne radi. Tada se na Višnjiku rola.

Klizalište na Višnjiku pun je adventski pogodak
Foto: Arhiv TZ Grada Zadra

- Riječ je o cjelogodišnjem projektu. To znači kako tijekom dva, dva i pol ili tri mjeseca, ovisno o interesu građana, na ovom prostoru imamo klizalište, dok su preostali mjeseci namijenjeni rolanju i rolalištu - objašnjava prvi čovjek Višnjika kako se zimski klizališni adventski prostor sjajno uklopio u cjelogodišnju gradsku priču.

Program za prste polizat'

Kišne su neprilike za glazbene izvođače i adventski program tijekom prvih dvadesetak dana ponekad bile poput onih wimbledonskih, pa je i senzacionalna Iška kraljica pomaknuta za termin u prvim danima 2020. godine. Zato je šibenski slavuj Marko Škugor ponovno dolepršao do adventskog trga, nakon što mu je koncert bio odgođen, a bogati program do Božića pršti zovom druženja na adventskom trgu: 20. prosinca nastupaju Soulfingers & Mario Petreković, a dan kasnije sjajna virovitička Vatra s Ivanom Dečakom. U nedjelju bi na adventski trg trebala izaći glazbena pop diva Vanna, koju je također iznenadila kiša u prethodno dogovorenom terminu, a istog dana startat će Zadar Christmas Run, utrka koja se željno iščekuje. Na startu utrke na pet kilometara sigurno će biti više od 500 Zadrana, što je brojka koja je nadmašila sve procjene.

Bogati dječji programi na ovogodišnjem Adventu
Foto: Arhiv TZ Grada Zadra

- Imat ćemo crvene majice s logotipom utrke i božićne kape, pa će sve skupa izgledati zanimljivo, a dijelit ćemo medalje za pobjednike u kategorijama, kao i popuste za adventske kućice - zagrijava atmosferu uoči utrke Jure Šango, jedan od organizatora Zadar Christmas Runa. Cilj ove adventske utrke općenito je popularizacija adventskih aktivnosti, kao i promocija sporta, rekreativnog trčanja i zdravog načina života. Šango dodaje još jedan cilj koji je pred organizatorima.

- Utrka ima humanitarni karakter, što znači kako ćemo dio sredstava prikupljenih od prijave za utrku, donirati Odjelu pedijatrije Opće bolnice u Zadru - poručuje Šango. Taman nakon što se trkači odmore, za Badnjak 24. prosinca slijedi koncert Matije Cveka & Funksteinersa, potom vječne grupe Forum za Božić, grupe Vigor za blagdan svetoga Stjepana 26. prosinca, dok će večer kasnije svirati Psihomodo Pop. Furiozni niz do Nove godine zaključit će 28. prosinca Ivan Zak, a onda slijedi spektakl dočeka Nove godine na otvorenom na više lokacija: sviraju splitski TBF i Zaratino na Trgu Petra Zoranića, Dalmatino na Narodnom trgu i najvjerojatnije zadarski Black Coffe na Forumu. U Zadru kažu: za prste polizat'.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije