Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koliko košta?

Uskrsni stol: U trgovinama već počele akcije

uskrsni doručak (1)
Davor Puklavec/PIXSELL
21.03.2013.
u 12:00

Na stolu će se naći barem jedna vrsta šunke, mladi luk, hren, jaja, bolje vino...

Obilje uskrsnog stola za kojim se tradicionalno okupljaju svi članovi obitelji može biti popriličan udar na budžet. Naime, vrijeme je to kada se tradicionalno više jede, a namirnice koje će se naći na svečanom stolu nisu baš recesijske.

Ništa bez šunke i jaja

Trgovački lanci već su se oglasili s povoljnim cijenama šunki koje su neizostavne za uskrsni doručak. Tako se rolane šunke i one s kosti u samoposluživanjima mogu naći već za 30 kuna po kilogramu, dok su u mesnicama i desetak kuna skuplje. Za doručak se jede i prvi mladi luk te rotkvica, koji u pravilu stoje oko 5-6 kuna po vezici, no vrlo često uoči blagdana poskupe kunu-dvije ako ih kupujete na tržnicama. Jaja su, uz šunku, najtraženiji artikli prije Uskrsa pa su rijetko na akcijama i uglavnom im je cijena oko kune, dok domaća stoje 1,5 kuna. Svečani ručak podrazumijeva nešto konkretniji zalogaj i komad mesa, pa se, osim janjetine koja se može naći već po 55 kuna za kilogram ili u mesnicama po 70 do 80 kuna, a ako je riječ o domaćoj ili paškoj janjetini po 90 kuna, neki će ponuditi nešto jeftiniji odojak za 30 kn po kilogramu. Ljubitelji ribe za kilogram svježe orade ili brancina izdvojiti će 70-ak kuna ili 40 kuna za kilogram hobotnice. Pribrojite li tim glavnim namirnicama mladi krumpir ili neko povrće za prilog po cijeni od oko 15 kn za kilogram, salatu, npr. matovilac koji stoji 100 kn/kg, meso i povrće za juhu koje će stajati oko 60 kuna, brojka se poprilično zaokružila.

Skriveni troškovi

Uskrsa nema bez domaće pince ili sirnice, koja će stajati dodatnih 40 kuna (ili više ovisno o veličini i dodacima), i boce finog vina za 80-ak kuna te sokova po 15-ak kuna. Četveročlana obitelj koja će si priuštiti dva kilograma janjetine, četiri vezice luka i četiri rotkvice, pincu, bocu vina, 10 jaja, kilogram i pol rolane šunke ili dva kilograma šunke s kostima, 2 kg krumpira, jedan hren mogla bi platiti od 380 do 450 kuna ovisno gdje kupuju. 

>> Izrađivali pisanice na tradicionalan bilogorski način

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije