Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Roštilj da ili ne u

U šnicli do 1000 kalorija, u ćevapima i - dvostruko

roštilj
Goran Stanzl/Večernji list
01.05.2011.
u 15:01

Ako se mast s mesa tijekom pečenja cijedi na ugljen, stvaraju se kancerogeni policiklički aromatski ugljikovodici

Odresci i kotleti, ćevapčići, kobasice, piletina... zacvrčat će i sutra, koliko vrijeme dopusti, na prvosvibanjskim roštiljadama. Iako se već ustalilo da roštilj i nije najzdraviji izbor, stručnjaci podsjećaju da takva priprema može biti nutricionistički vrlo prihvatljiva. 

– Posebno ako se priprema na roštilju s mramornom ili rostfraj pločom i ako se izbjegavaju masno crveno meso, obilne marinade i industrijski začini. I, naravno, ako se ne pretjeruje s količinama i učestalošću – kaže Nenad Bratković, magistar nutricionizma. 

Upozorava da se vrlo često roštilja tako da se mast s mesa tijekom pečenja cijedi na ugljen ili plamen, čime se stvaraju štetni, kancerogeni policiklički aromatski ugljikovodici (PAH). 

– Stoga je, ako se peče meso peradi, dobro ostaviti kožicu, koja se poslije skine. Isto tako, pečeno meso ne treba odlagati u posudu u kojoj je marinirano, jer je moguća mikrobiološka kontaminacija – savjetuje mr. Bratković.

 Uza sve, roštilj najčešće nije hranjivo uravnotežen. Iako je udio bjelančevina vrlo visok, previsok je udio zasićenih masnih kiselina i kolesterola. U takvom obroku dominira visokoenergetska masna komponenta, i to više od 50 posto energetske vrijednosti namirnice. Ako se, pritom, peku ćevapi i pljeskavice, valja znati da vjerojatno jedemo i razne aditive. Luk, pak, ne treba izbjegavati; pun je vlakana, djeluje antimikrobno i pospješuje probavu.

Oh, ćevapčići...  Ovo omiljeno jelo bogato je bjelančevinama i željezom, no proporcionalno raste i udio zasićenih masnoća  te kalorijska vrijednost.

Salata? Uvijek! Prečeste roštiljade prijetnja su zdravlju srca, mozga, krvnih žila, crijeva i želuca, pa se uz roštilj preporučuje svježa povrtna salata bogata antioksidansima (paprika, češnjak, paradajz, luk, kupus) te maslinovo ulje, koji djelomično neutraliziraju štetu.

Bijeli kruh? Ne, hvala! Ako se uz meso s roštilja jede bijeli kruh, “bijele” lepinje s visokim sadržajem škroba i malim udjelom dijetalnih vlakana, nakon takve gozbe jetra i crijeva rade pod opterećenjem, a često se pojavljuje i probavni zatvor te osjećaj nadutosti.

Svinjski odresci? Slasne šnicle, prošarane masnim bijelim linijama, mogu biti ‘teške’ petsto do čak tisuću kcal, ovisno o veličini komada. 

Jedna porcija? Dosta za cijeli dan! Kalorijska vrijednost manje porcije ćevapa u lepinji je od 800-900 kcal, a može iznositi i do 2000 kcal, ovisno o kvaliteti (postotku masne komponente) u mljevenom mesu te o tome koliko je lepinja natopljena masnoćom. Drugim riječima, porcija ćevapa može premašiti dnevne energetske potrebe prosječno teške osobe.

Luk je više nego dobrodošao, bogat je vlaknima i djeluje antimikrobno te pospješuje probavu.

Ključne riječi

Komentara 7

FE
Felicijen
16:17 01.05.2011.

Riječ je u tekstu vjerojatno ipak o šniclu a ne \"šnicli\" . U najmanju ruku o odresku....

OE
oetzi
16:23 01.05.2011.

To znaci da sva hrana na moru nije zdrava, jer tamo nema nista drugog osim sve sa rostilja i djelomicno i riba i meso sa istog rostilja. Sto onda jesti na godisnjem odmoru u tim svim 2restoranima\"

GO
gohan
15:30 01.05.2011.

Čovjek zna što govori, još kad bi ga ljudi poslušali...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije