Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

U Sisku – Europskom gradu sporta 2019.

Sisak
Foto: Promo
1/16
20.08.2019.
u 14:46

Sisak, grad na četiri rijeke – Europski grad sporta 2019. grad je bogat sportskim sadržajima, ali i grad iznimno bogate prirodne, povijesne i kulture baštine koju prezentira kroz jedinstvena i zanimljiva događanja.

Titulu europskog grada sporta nije dobio slučajno jer čak 38 posto Siščana bavi se nekom sportskom aktivnošću u više od sedamdeset sportskih udruga u tridesetak sportova, a među četiri tisuće registriranih sportaša puno je osvajača državnih i međunarodnih odličja. U Sisku je Segesta, najstariji nogometni klub u Hrvatskoj, ovdje su održane prve biciklističke utrke, a Sisak je među prvima organizirao konjička i streljačka natjecanja.

Blizina metropole s kojom je dobro povezan cestom i željeznicom kao i blizina zagrebačkoga aerodroma, uz brojne sportske terene, lijepu prirodu i pregršt dodatnih sadržaja čini Sisak idealnim mjestom za pripreme sportaša.

Foto: Arena Hospitality Group

Odličnu prometnu povezanost sa Zagrebom  željeznicom, Grad Sisak i Hrvatske željeznice – putnički prijevoz žele iskoristiti na način da su zaključili ugovor o prijevozu putnika na sva sportska i kulturno-zabavna događanja koja se ove godine održavaju u Sisku u organizaciji Grada i gradske Turističke zajednice. Posjetitelji tih manifestacija plaćaju  samo 50 posto iznosa cijene povratne karte na svim redovnim linijama vlakova između Zagreba i Siska, a u dane vikenda osiguran im je besplatan prijevoz bicikala. Kako bi mogli ostvariti popust pri kupnji karte na blagajni HŽ-a putnici moraju naglasiti da putuju na manifestaciju u Sisak.

Neposredna blizina Lonjskog polja, a time i Čigoča-europskog sela roda dodatna je privlačnost Siska kao zanimljive turističke destinacije.

Sisak je i prvi grad u Hrvatskoj koji koristi bogatstvo svoje industrijske baštine. Priču je pokrenuo Gradski muzej Sisak organiziravši višednevnu manifestaciju koja se održava tijekom rujna, pod nazivom „Dani industrijske baštine“. U sklopu te manifestacije održava se biciklijada te već prepoznatljiv Sisački festival piva, u znak sjećanja na prvu sisačku pivovaru osnovanu 1855. godine. Zgrada u kojoj se nekada proizvodilo pivo jedna je od najstarijih građevina industrijske baštine u Sisku.

Ove godine, uz pomoć europskih sredstava, završava se obnova takozvane „Holandske kuće“, starog žitnog skladišta iz druge polovice XIX. stoljeća, smještenog u strogom centru grada,  gdje će se otvoriti info centar s multimedijalnim izložbenim prostorom za prezentaciju industrijske baštine Siska.

Foto: Arena Hospitality Group

Doda li se ovoj zanimljivoj priči da Sisak leži na ostacima rimske Sisciae, da njime teku četiri rijeke-Kupa, Sava, Odra i Lonja- i da se nekadašnji industrijski div pretvara u grad zdravog življenja, dovoljni su razlozi posjetiteljima da dođu i ugodno se provedu u Sisku.

Tijekom cijele godine u Sisku su brojna kulturna, zabavna i sportska događanja, a ovdje predstavljamo najznačajnija u kolovozu i rujnu 2019.

24. i 25. 8. je Pogled u plavo – mogućnost ronjenja u samom centru grada. Projekt Pogled u plavo i ove godine gostuje u Gradu Sisku uz veliku podršku Grada Siska i Turističke zajednice grada Siska, a cilj ove manifestacije je potaknuti što veći broj osoba na bavljenje vodenim aktivnostima.

29..-31-8- Star film festival -  Šesti Star Film Fest održat će se od 29. do 31. kolovoza 2019. godine na dvije predivne gradske lokacije – u Starom gradu i Kazalištu 21. Festival će i 2019. godine upotpuniti popratni sadržaji.
Za vrijeme festivala posjetitelji će moći posjetiti razne filmske i fotografske radionice, te se i sami okušati u nečem novom. Cilj festivala je približiti gledateljima i stručnoj publici različite vrste filmova mladih autora, istovremeno stvarajući mjesto gdje će filmski profesionalci i amateri razmjenjivati kreativne ideje, te im pruža mogućnost da predstave svoje projekte i pronađu inspiraciju za nove.

Foto: Arena Hospitality Group

30.8.-1.9 Kupske noći, zanimljiv i raznolik program „u duhu“ teme Europski grad sporta
Grad Sisak i Turistička zajednica grada Siska od 30.8.-1.9. 2019. organiziraju Kupske noći, jednu od najljepših sisačkih manifestacija. Uz već tradicionalnu Šikljadu, utrku kupskih čamaca –šiklji, Kupsku alku i Aeroshow, posjetitelje će dočekati brojni štandovi sa domaćim proizvodima i stvarčicama iz kućne radinosti, a mladi  zaljubljenici u adrenalinske sportove predstaviti će se“Šetnjom preko Kupe po užetu“. Šah će igrati dame „iz vremena renesanse“, a uz zanimljive radionice i zabavne sadržaje za najmlađe posjetitelje, oni malo stariji i odvažniji moće će se“ provozati bananom“ po Kupi i uživati u drugim vodenim, zabavnim  sadržajima. Za dobru gastro ponudu pobrinuti će se domaći ugostitelji , a u kuhanju najboljeg gulaša snage će odmjeriti ekipe okolnih lovačkih društava predvođeni prvakom Hrvatske u fiš paprikašu i gulaš velemajstoru iz Posavine.

Ovogodišnje Kupske noći u znaku su dobivene titule grada Siska - Europski grad sporta 2019., a sportski sadržaji programa upotpunjeni su neizostavnim vatrometom te koncertima poznatih izvođača, sisačkog vokalnog ansambla LIPE i popularne klape Rišpet. Dobrodošli!!!

Foto: Arena Hospitality Group

14.9. Sisački festival piva – festival najfinijih craft piva u Hrvatskoj - 5. Sisački festival piva održava se u subotu 14. rujna kao dio manifestacije Dani industrijske baštine, na kojoj posjetitelji mogu upoznati bogatu sisačku povijest. Festival piva započinje u 15,00 obilaskom „Rute sisačkih pivovara“ te se nastavlja glavnom feštom na gradskom korzu, s početkom u 17,00 sati,  gdje će se predstaviti desetak craft pivara iz cijele Hrvatske. Ove godine se i Sisak predstavlja sa svojim prvim craft pivom-OLD CHARLIE`S. Uz dobro pivo ide i dobra hrana, za što će se pobrinuti domaći ugostitelji. Glazbeni dio festivala rezerviran je za Ramba Amadeusa.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije