Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSPLOZIVNO VJEŽBANJE

U samo 30 sekundi do bolje fizičke kondicije

Usain Bolt
AFP
15.12.2009.
u 09:25

Fiziolog Jens Bangsbo otkrio je kako su trkači koji su dodali šest do 12 sprintova svojim uobičajenim istrčavanjima poboljšali rezultate za jednu minutu nakon samo šest tjedana treninga.

Kratko, eksplozivno vježbanje može potaknuti našu dobru kondiciju i smanjiti vrijeme koje nam je inače potrebno za vježbanje.

Istraživački tim sa sveučilišta u Copenhagenu otkrio je kako 30 sekundi brzog vježbanja, bilo da je riječ o trčanju, vožnji bicikla ili plivanju, povećava razinu kondicije brže nego kontinuirano vježbanje istim tempom.

Fiziolog Jens Bangsbo tako je otkrio kako su trkači koji su dodali šest do 12 sprintova svojim uobičajenim istrčavanjima poboljšali rezultate za jednu minutu nakon samo šest tjedana treninga. Prije toga su dosegli vrhunac svoje kondicije, treniranjem u sličnom tempu i intenzitetu.

Pretpostavlja se kako ovi naleti eksplozivnog vježbanja povećavaju količinu kalija u stanicama, potrebnog svim mišićima kako bi se kretali, a upravo ovaj mali dodatak im omogućava da to čine brže, čime uvelike pomaže sportašima.

Komentara 2

MB
mblenton
21:31 15.12.2009.

Nećeš ti vjesti. Ovo je stara i naširoko poznata činjenica da treniranje u intervalima podiže kondiciju, VOMax itd. Tko je Jens Bangsbo, i zašto je to baš sad otkrio, to je sasvim drugo pitanje. http://en.wikipedia.org/wiki/Interval_training http://en.wikipedia.org/wiki/Fartlek http://en.wikipedia.org/wiki/High-intensity_interval_training

JO
johnny62
18:56 16.12.2009.

Osamdesetih sam trenirao biciklizam i morali smo raditi intervalne treninge. Dugoprugaš Emil Zatopek je već 1952 osvojio zlatne medalje na 10 000 metara i još jednu ,mislim na 5000 metara. mislim da je on prvi uveo intervalne treninge u svojj program. Prije njega su dugoporugaši istrčavali silne kilometraže a on je uveo za tadašnje pojmove brutalne treninge. Kada ti je već svega dosta , onda moraš još odsprintati interval od par desetaka sekundi. Ta vjest je ono baš kao friška roba iz kamena doba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije