Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U tanjuru - sirovo

U prvi restoran sa sirovom hranom zalaze i oni koji ljube – janjetinu

sirova hrana (1)
Foto: ARTOFRAWFOOD
1/8
26.09.2012.
u 17:41

Konzumiranje termički neobrađene hrane ima sve više pobornika. Mnogi su se sirovoj hrani okrenuli zbog zdravstvenih razloga

Iako se već i to proglašava poremećajem (tzv. ortoreksija, nap. a.), sve više ljudi jako mari o tome što i kako jede. Prehrana sirovom hranom, jedan od smjerova koji čovjeka vraća daleko prema korijenima, ima sve više zagovornika i u nas, a već su se na nju “navukli” i mnogi poznati Hrvati.

Gosti od 6 do 66

– Gostiju je sve više, a i izvan restorana srećemo sve više ljudi koji nas prepoznaju i obraćaju nam se jer nam žele reći da su se i oni upustili u eksperiment sa zdravom hranom – kaže Darko Jurić, koji sa svojom partnericom Lenom u Zagrebu godinu i pol drži prvi restoran sirove hrane. – Imamo gostiju u dobi od šest do 66 godina, ali ipak pretežno – ženskog roda. Dolaze nam mnogi koji doma pripremaju sirovu hranu, ali i oni koji uživaju inače u janjetini ili pršutu – priča Darko.

Za restoran Elixir znaju praktički svi zagrebački ljubitelji sirove hrane. Jedan od njih je maneken, trener i glumac Mario Valentić, koji za sebe kaže da je svejed, ali i da dobro poznaje priču o sirovoj hrani te u njoj uživa naročito u proljeće.

– Tada stalno nešto miksam. Dehidrator još nisam nabavio, ali nedavno sam kušao čips od kelja i sjajan je – kaže Mario.

Glumica Nada Rocco dublje je zagazila u te vode. Iz radoznalosti je krenula prije četiri-pet godina. Riješila se, kaže, svih svojih sitnih boljetica i nekoliko kilograma viška, a nakon mjesec dana isključivo sirove hrane krvna slika joj je bila nikad bolja.

Komplicirano - u početku

– Sada jedem u omjeru 80 posto sirovo, 20 posto kuhano i odlično se osjećam. Predrasuda je da sirova kuhinja zahtijeva više vremena i novca. Možda malo u početku dok se čovjek ne izvješti i ne nabavi dobar blender i dehidrator, ali poslije sigurno ne – kaže glumica Nada Rocco.

Sirovojedac je i umjetnica Ivana Popović koja se na taj način uhvatila u koštac i sa zloćudnom bolesti.

– Ali držim se jedino toga da namirnice budu sirove. Ne priznajem nikakvu obradu osim miksanja, pa ni dehidrator. Inzistiranje na tome je čisti snobizam. Kilogram svježeg kupusa za tri kune, glavica salate za pet kuna i to je to. A mogu vam reći da se osjećam predobro – kaže umjetnica I. Popović.

Komentara 36

FE
Felicijen
22:37 26.09.2012.

Ispred takvih restorana vjerojatno imaju velike travnjake gdje gosti za predjelo mogu uživati u paši do mile volje...

OB
-obrisani-
22:41 26.09.2012.

Umjetnim gnojenjem zagaduju zemlju i sto na toj zemlji raste je OTROVNO i bez energije sto znaci da je stetno za zdravlje. Dajete reklamu restoranima vec kad to cinite pisite i ISTINU zasto varate ljude?

OB
-obrisani-
22:23 26.09.2012.

Na Zemlji Voda tvori oceane, rijeke, oblake i polarne kape i nužna je za život kakav poznajemo. Ona je po težini najobilnija sastavnica stanica i organizama (75-85%), a veliki broj stanica ovisi o izvanstaničnoj okolini koja je također uglavnom vodena. Kad vodu izložimo pozitivnim mislima i lijepim riječima, nastaju predivni kristali koji odražavaju pozitivnu vibraciju vode. Znanost je već dokazala da svaka čestica , pa tako i svaki atom ili elektron u našem tijelu ima svoju vibraciju. Kako emocije utječu na vodu, tako utječu i na naše tjelesno zdravlje, odnosno zdrave vibracije čine nas zdravima. Ljudsko tijelo sastoji se od 60 trilijuna stanica. Zdravi smo dok te stanice skladno obavljaju svoju ulogu. Vibraciju ne posjeduju samo stanice, nego i molekule, atomi i subatomske čestice. Živa voda je čista energija koja pokreće ustajalu vodu u našem organizmu i djeluje energetski na naš organizam. HIDDEN MESSAGES IN WATER - Dr. Masaru Emoto Experiment With Meditation At Brahma Kumaris HQ

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije