Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZANIMLJIV PROJEKT

U podmorju Martinske postavili kameru, prijenos uživo može se gledati na internetu

ribe
Foto: Šibenik Meteo
1/5
13.07.2016.
u 10:43

Osim što su omogućili javnosti uživanje u prekrasnim kadrovima šibenskog podmorja, ovim su projektom Institut Ruđer Bošković i Šibenik Meteo pripomogli revitalizaciji Martinske

U podmorju Martinske kod Šibenika na dubini od 5 metara instalirana je kamera koja uživo prenosi događaje ispod vode. Projekt je realiziran zahvaljujući suradnji znanstvenika iz Zavoda za istraživanje mora i okoliša Instituta Ruđer Bošković te udruge Šibenik Meteo, a financijski ga je potpomognula i Turistička zajednica Grada Šibenika.

Cijeli sustav osmislili su i realizirali Marin Brajković i Darko Begić iz udruge Šibenik Meteo te Neven Cukrov iz IRB-a. Sustav je je opremljen i reflektorom koji u ljetnom režimu rada osvjetljava podmorje svakodnevno od 20 do 23 sata, a termin paljenja i gašenja mijenjat će se ovisno o promjeni duljine dana i noći.

Cukrov objašnjava da je ovaj zajednički pothvat jedan od projekata koji pridonose pozicioniranju postaje Martinska kao morskom opservatoriju te ističe kako je znanstvena zajednica već pokazala interes za prikupljeni materijal. Osim što su omogućili javnosti uživanje u prekrasnim kadrovima šibenskog podmorja, ovim projektom ŠM i IRB su pripomogli revitalizaciji Martinske, što je i cilj ostalih udruga, gradskih vlasti i TZ  unutar projekta LjeTUj NA Martinskoj čime se želi vrati stari sjaj Martinske koja je bila izletište i kupalište starijih generacija Šibenčana.

- Podvodni svijet i mogućnost da ga možemo pratiti uživo te spoznaja da na Jadranu ovakav sustav imaju samo Slovenci bila nam je glavna vodilja u realizaciji projekta. Pregledali smo dosta dostupnog materijala na internetu, sustava koji su postavljeni u akvarijima, na podvodnim grebenima i slično te pristupili izvođenju i realizaciji projekta na Martinskoj. Ova nam je lokacija bila i tim više zanimljiva jer su potrebni resursi za izvođenje projekta bili dostupni i jednostavni za polaganje i montažu - objašnjava Darko Begić iz udruge Šibenik Meteo.

>> Mališani iz cijele Hrvatske čistili podmorje u Crikvenici

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije