Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička razmjena

U Hrvatsku dolaze dva srpska gosta, u Srbiju odlazi jedan hrvatski

turizam
Arhiv VL
28.02.2010.
u 18:00

“Lepe ti je, lepe ti je Zagorje zelene...” usred Beograda i – nikom ništa, osvjedočio se hrvatski veleposlanik Željko Kuprešak da se društvo iz Hrvatske može dobro zabaviti u beogradskim “kafanama”

“Lepe ti je, lepe ti je Zagorje zelene...” usred Beograda i – nikom ništa, osvjedočio se hrvatski veleposlanik Željko Kuprešak da se društvo iz Hrvatske može dobro zabaviti u beogradskim “kafanama” bez obzira na to koju se pjesmu od raspoloženih glazbenika naručilo. 

Besplatna vožnja 

Dočekom i ugošćivanjem zadovoljno je i stopedesetak turističkih radnika iz Hrvatske koji su proteklog tjedna bili na sajmu turizma u Beogradu. 

– Nije mi htio naplatiti vožnju kad sam rekla da sam iz Hrvatske – iznenadio je taksist Zagrepčanku. Za hrvatskog hotelijera, koji se kod nepoznatih beogradskih kolega raspitivao gdje kupiti dobar kajmak, domaćini su jedan izvukli iz zaliha za sajamske zakuske: “Pa nećemo te sad šetati po Beogradu”. Da su iskustva gostiju iz Hrvatske uglavnom ugodna, uvjerava i veleposlanik Kuprešak. Kaže da vikendima dolazi mnogo mladih Zagrepčana u provod. 

– U početku su vikendima u Beograd dolazili mladi Slovenci, a sad i Zagrepčani. Lani smo u Srbiji imali 40.000 gostiju iz Hrvatske, od kojih oko 25.000 u Beogradu. Pa naravno da su Hrvati dobrodošli – potvrđuje Ljiljana Čerović iz Turističke organizacije Srbije. 

Kreveta malo, zabave ima 

Iz Srbije je, pak, lani u Hrvatsku došlo 86.000 gostiju. Razmjena turista raste po dvoznamenkastim stopama, domaćini se u Hrvatskoj nadaju da će Jadran ove godine privući desetak tisuća gostiju iz Srbije više nego lani, a i u Srbiji priželjkuju više namjernika s hrvatskom putovnicom. Turistički su kapaciteti neusporedivi. Dok Hrvatska u danu može primiti milijun gostiju, srpski domaćini imaju tek oko 110.000 kreveta, ali atrakcija ne manjka. 

– U Beogradu svaki dan imamo više od 2000 gostiju iz regije i šire. Većina dolazi zbog bogatog noćnog života na splavima i u našoj boemskoj četvrti Skadarliji. Srbija, međutim, ima i banje, manastire, planine sa skijanjem zimi i etnosadržajima ljeti. Naravno da su Hrvati dobrodošli – poručuje Igor Srbljak, direktor agencije Mediteraneo. Gosti iz Hrvatske ne smetaju ni taksistu kojem su Hrvati, zajedno sa Slovencima, izdajice: “Ja na vaše more neću, ali ovdje može svako, pa i Hrvati”. Za incidente s hrvatskim gostima predstavnici RH u Srbiji ne znaju, a od gotovo 90.000 srpskih turista u Hrvatskoj lani, dvojica su fizički napadnuta.

Ključne riječi

Komentara 21

DO
Dositej
20:18 26.05.2010.

Franceticu, Posto cesto dolazim u Zagreb i Hrvatsku, reci mi gde ti to Srbe cekas sa puskom, pa da izbegavam tvoju ulicu...

PO
poirot
19:30 28.02.2010.

qm Dolaze mi rođaci iz Hrvatske i pričaju hrvatski i nigde nisu imali problema niti iko obraća pažnju.Imaju najbolja iskustva.Stajali su čak i kolima usput u lokalu i sve je ok.Međutim kada vidim one lude navijače posle utakmice,ne znam štata da kažem i ja bih mogao dobiti batine i ako me dobrano ima.Gde ćeš se nositi sa ludacima

Avatar Francetic
Francetic
20:01 28.02.2010.

svakog srbina čekam sa puškom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije