Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička patrola - Imotski

Svježa orada prijala bi uz blitvu

Restoran venezia
Foto: Damir Folnegović Blaž
1/4
25.05.2017.
u 17:10

Restoran ima 100 sjedaćih mjesta i veliku terasu s pogledom koji puca na Imotsko polje

Na raskrižju putova Split - Posušje - Grude u Imotskom, mjestu koje ima dva bisera prirode, Crveno i Modro jezero, od kojih Modro ljeti postaje kupalište, nalazi se hotel “Venezia”, a u sklopu hotela i restoran istog imena.

Vlasnici su obitelj Đuzel iz Imotskoga koja se ugostiteljstvom bavi punih 35 godina. Restoran ima sto sjedaćih mjesta i još osamdesetak na terasi s koje seže predivan pogled na Imotsko polje. Gastronomsku ponudu temelji na regionalnim specijalitetima iz cijele Hrvatske te jelima koja pripremaju i po posebnim zahtjevima, kao što su vegetarijanska i kosher hrana. Podosta namirnica koriste iz vlastita vrta (krumpir, rajčice, crveni i bijeli luk, kupus...), sve svježe i vezano uz sezonu.

Omiljena užina rudara

U “Veneziji” je stalno zaposleno deset djelatnika od kojih su me u restoranu dočekali Iva Galić i Drago Strinić. Moram priznati da su vrlo ljubazni i ne previše nametljivi. Nisam imao posebne zahtjeve za ručak nego sam to prepustio Ivi i Dragi. Poslužili su mi za toplo predjelo carbonaru koja spada u jedan od najpopularnijih načina pripremanja špageta.

Samo ime carbonara vuče iz talijanske riječi za ugljen jer je bila česta užina talijanskih rudara, a i obilni komadići papra podsjećaju na komadiće ugljena. Vrlo jednostavno jelo koje sadrži uobičajene namirnice poput slanine, jaja i sira u odličnoj kombinaciji. Špageti se brzo pripreme, a još brže pojedu.

Za glavno jelo su mi u kuhinji pripremili oradu na žaru s miješanim povrćem. Riba je bila svježa i ukusna, no radije bih za prilog pojeo domaću blitvu s malo krumpira jer mi riba u ovoj kombinaciji nije previše prijala, povrće na žaru mi više paše uz neka mesna jela, no o ukusima je teško govoriti. Vinska karta sadrži četrdesetak etiketa raznih domaćih i stranih vina od kojih prevladavaju bijela i crvena vina poznatih hrvatskih vinara, te tri vrste pjenušca. Kvaliteta pribora za jelo, čaša i posuđa je zadovoljavajuća, a mogu pohvaliti urednost restorana. Za desert sam probao palačinke sa sladoledom od vanilije i preljevom od borovnica.

Završavam svoj ručak i svoja putovanja kontinentalnom Hrvatskom.

Put kroz Hrvatsku

U projektu Večernjakove zvjezdice obišao sam trideset restorana. Uglavnom sam zadovoljan gastronomskom ponudom i kvalitetom hrane u tim restoranima, što pokazuju zvjezdice i velike zvijezde koje sam im dodijelio.

Neke sam restorane posjetio i izvan patrole, kao npr.

“Staru školu” u Svetom Križu Začretju i drago mi je da su neke moje kritike urodile plodom jer bi sada taj restoran umjesto tri zvjezdice dobio jednu zvjezdicu više.

Komentara 1

NJ
njofra51
13:02 27.05.2017.

Valjda je naslov trebo biti: "Blitva bi prijala uz svežu oradu"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije