Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA PATROLA

Bilje: ”Duša Baranje” za zabavu bez mobitela, vole je i gosti s kruzera

Bilje - Turisticka patrola
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/9
25.04.2024.
u 09:55

Turizam na seoskim domaćinstvima, uz fina vina i fiš nadomak Osijeka i Kopačkog rita

Kornjače su bile u svom bazenu, praščići i zečići u nastambama, ovcama su pri svakom zalogaju zveckali zvončići oko vrata, konjići su trčkarali, a kredlan kukurikao. Kad je začula korake, koza Ruža požurila je do ograde, na maženje. Njezini jarići Ronaldo i Esmeralda u stopu su je pratili. Bony i Clyde čistili su svoje pačje perje, a guska Stela popela se na brežuljak i sva važna gledala na drugu stranu, ne obazirući se ni na kog oko sebe.

Igra na slami sa zečićima

Slika je to iz Duše Baranje, obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u središtu Bilja, pet kilometara od Osijeka udaljenog slikovitog mjesta u Baranji, čija nam je vrata otvorio vlasnik Danijel Antonović. Sa suprugom Sanjom kupio je tradicijsku mađarsku kuću iz 1923. i sad u dvorištu imaju male domaće životinje, uglavnom patuljaste sorte. Njihovo seosko domaćinstvo izgleda kao nekoć pa tu djeca spoznaju kako se zabaviti bez računala i mobitela, a odrasli se tog vremena prisjete.

– Svaka naša životinja ima ime, svaku se može dirati i maziti, a Ruža je najmaznija od svih – govori Danijel pokazujući da je točno sve što govori jer svaka se od životinja umjesto u bijeg od pridošlica gura do naših ruku.

Vrtićka i školska djeca redoviti su posjetitelji Duše Baranje, za njih je pripremljen i maleni alat pa na farmici mogu sudjelovati u jutarnjem hranjenju i napajanju životinja, timarenju, čišćenju nastambi... U dvorištu je napravljen i kutak od slame, s balama rasprostrtim u krevet na koji donose zečiće i igraju se:

– Ako neko poželi kući ponijeti zeku za ljubimca i roditelji se slože, mi ga poklanjamo. Jedini je uvjet da ne završi u loncu – kaže Danijel.

Osim mališana u Dušu Baranje sve više dolaze i strani gosti s kruzera.

– Njih zanima baš sve, i povijest, i kuća, i namještaj ... – dodaje Danijel čije se imanje nalazi na turističkoj ruti Skrovita mjesta Općine Bilje na kojoj se posjetiteljima, uz stručno vodstvo, prezentiraju manje poznati lokaliteti i znamenitosti.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Naime, ova općina u svojih osam naselja – četiri sela i četiri pustare – nastoji ponuditi drukčije turističke priče, uključujući u prezentiranje posebnosti lokalnu zajednicu i autohtonu ponudu. Na ovom se području nalazi jedinstveni Park prirode Kopački rit, ljupka sela Bilje, Kopačevo, Lug i Vardarac i slikovite pustare Kozjak, Tikveš, u kojem se u za odmor omiljenom Titovu dvorcu nalazi edukacijsko-prezentacijski centar, Podunavlja i Zlatna greda gdje je prije nekoliko godina britanski prestolonasljednik, tada još princ Charles, svečano otvorio ekocentar.

11.04.2024., Lug - Turisticka patrola vecernjeg lista i vecernjakove zvjezdice. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Naravno, posjet Baranji naprosto podrazumijeva fina vina i ukusnu domaću hranu, poput perkelta od soma ili fiš-paprikaša, s neizostavnom baranjskom mljevenom paprikom, odnosno "crvenim zlatom" kojem je u Lugu posvećen i festival. Maleni Lug ima i hotel s četiri zvjezdice, no prije nego što se zaputite onamo, svakako treba provjeriti ima li uopće koga tko će vam otvoriti vrata. Ako ste u hotelu planirali večerati, taj će vam plan propasti jer kuhinja, navodno radi adaptacije, ne radi do 1. studenog. Srećom, nećete morati dugo tražiti kamo ćete na objed. Privatnog smještaja ima, nude se za odmor i ruralne kuće poput Kuće Biljkinog oca u Lugu čiji je vlasnik Vedran Grizbaher.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Radionice za izradu gline

Njegovi roditelji Ljiljana i Miroslav pokazuju nam tradicijski uređen prostor u kojeg se može smjestiti šest osoba, a gosti se mogu poslužiti plodovima iz vrta i voćnjaka, dođu li u sezoni. Preko ljeta ovdje je i bazen, a u novouređenoj prostoriji iz koje je izlaz do roštilja održavaju se proslave za tridesetak ljudi te radionice za izradu gline ili prirodne kozmetike, po kojoj Kuća Biljkinog oca miriše.

Da se na području Bilja turistička ponuda stalno nadopunjuje, potvrđuje nam i čelnica ovdašnje turističke zajednice Senata Majić vodeći nas do lovačkog dvorca Eugena Savojskog koji će nakon obnove sigurno biti jedna od perjanica turizma na vratima Baranje. 

Urednost, izgled mjesta, čistoća, okoliš 9

Gostoljubivost i susretljivost 10

Kvaliteta i raznolikost smještaja 8

Sadržaji za djecu 8

Biciklističke staze; rekreativni sadržaji 9

Održivost 9

Kulturni sadržaji 10

Izletišta 9

Autohtonost 10

Opći dojam 9

Ukupno 91

1. Donja Stubica 91

2. Bilje 91

3. Čazma 89

4. Sveti Ivan Zelina 86

5. Ivanec 86

6. Lipik 86

7. Mursko Središće 85

8. Otok 85

9. Brodski Stupnik 84

Vrhovine

Čačinci

Novska

Fužine

Slunj

Tinjan

Molve

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije