Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
što se nosilo 70-ih

Šivalo se po krojevima koje su objavljivali poznati ženski časopisi, a svi vole klompe

Naslovnica ljetnog kataloga Name s početka 70-ih
Retroteka
01.07.2019.
u 15:17

Časopisi poput Svijeta donose detaljne krojeve, koji omogućavaju skinuti određene popularne modele u vlastitoj izradi, a tu su i magazini o pletenju i kukičanju.

Iz šezdesetih u sedamdesete prenijele su se suknje i haljine iznad koljena, nose se 'matchy-matchy' kompletići. No, osim ozbiljne, poslovne mode, sve se više osjeća određena nonšalancija, hippie stil. Njegovi su ključni komadi duge lepršave haljine, traperice, tunike.

Foto: Retroteka

Nose se natikače, klompe, sve su popularniji etno motivi iz raznih dijelova svijeta. Potkraj 70-ih javlja se i punk, što naravno modno slijedi i domaća mlađa populacija.

Foto: Retroteka

Časopisi poput Svijeta donose detaljne krojeve, koji omogućavaju skinuti određene popularne modele u vlastitoj izradi, a tu su i magazini o pletenju i kukičanju. Na svjetskoj se razini modne kolekcije početkom 70-ih prvi put predstavljaju dva puta godišnje u pret-a-porter varijanti (napušta se model isključivo predstavljanja visoke mode na pistama), što uvelike utječe na dostupnost odjeće te konfekcije.

Foto: Retroteka

Na svjetskoj se modnoj sceni pojavljuje Giorgio Armani, a na našoj Velimir Matei, Rikard Gumzej, bračni par Vesna i Drago Muhić (imali su poznati butik Nataša) te Mirna Potočki (svi su je zvali Maksica), a imala je poznati butik Maks.

 

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
19:28 01.07.2019.

šivalo se po Burdi i Nue mode, žene su same sebi šivale nisu išle u tajcama po gradu, pa tajce nisu hlaće, to su hulahopke-da padneš u nesvjest kak se danas oblaće. Nit znaju spasentirati boje, zlato i srebro usredd dana, šljokice za na plac zblajhane lasi ko slama..nemaju pojma o pojmu, izgledaju ko drotarice

NJ
njofra51
16:45 01.07.2019.

bilo bi bolje, da se nije moralo ići u Trst i dati maltretirati od YU carinika.

Avatar Django
Django
08:19 02.07.2019.

Danas u Zagrebu nema ni jednog krojača koji bi znao napraviti hlače po mjeri. O cijelom odijelu da i ne govorimo. Ista stvar je i sa šusterima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije