Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
što se nosilo 60-ih

Stižu prve švercane traperice iz Trsta, a tečaj krojenja i šivanja najtraženiji je hobi

Plesnjak u Zagrebu 60-ih godina prošlog stoljeća
Muzej grada Zagreba
01.07.2019.
u 13:00

Talijanski Ponterosso najveći je shopping centar Balkana

Nakon poslijeratne obnove i kriznih 50-ih godina, u šezdesetima se i moda u tadašnjoj Jugoslaviji, pa tako i u Hrvatskoj - probudila. Ojačali su utjecaji zapada, počele su se nositi minice, a šezdesete su bile prve godine većeg šverca.

Trst je bio modna destinacija broj jedan. Od tamo su stizale muške najlon-košulje, koje su bile veliki hit jer ih nije trebalo peglati.

Foto: Muzej grada Zagreba

Jako su popularni bili i plastični mantili (šuškavci) te ženske twist čarape, a stižu i prve traperice tj. rifle. Naziv rifle, kako su se kod nas zvale (a u Istri i Rijeci ih još tako zovu), potječe od poznatog brenda Rifle.

Foto: Muzej grada Zagreba

Twiggy je bila pojam ljepote i stila u Europi, pa tako i kod nas. Djevojke su kopirale njezinu šminku (crna olovka za oči!), kratku frizuru, držale dijetu...

Foto: Muzej grada Zagreba

Kraj 60-ih je period kad se javljaju prvi zagrebački butici, a zatim i u tekstilnoj industriji i industriji obuće, tečaj krojenja i šivanja u to su doba upisivale mnoge obrazovane žene i tražilo se mjesto više.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar miyamoto
miyamoto
14:21 01.07.2019.

Nakon toga dolazi nesretni rock, poderane traperice, krumpirići, te ženske čarape s krumpirićima. Danas se mladi beče, krevelje, te puće usne na fotošopiranim fotkama, bez finih manira prilikom fotografiranja

Avatar miyamoto
miyamoto
14:18 01.07.2019.

Traperice su simbol dekadencije. Tadašnje vrijeme je krasio odličan i profinjen stil odijevanja. Na starim crnobijelim fotkama svi možemo prepoznati svoje roditelje kako su nosili odlične frizure, stilski profinjena odijela, kravate, duge ovratnike, super cipele, haljine nevjerojatnog dizajna. Pa maniri u kraljevskom stilu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije