Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Do daljnjeg

Simbol grada Zagreba: Grički top više ne puca, prvi put od Prvog svjetskog rata

Marko Lukunic/PIXSELL
02.04.2020.
u 10:07

Pucanj iz topa prouzročio bi vibracije koje su, nakon potresa, uznemiravale građane.

Svakog dana Grički top označi podne, a zagrebački simbol u kuli Lotrščak na Gornjem gradu to radi još od 1877. godine. Za turiste je odlična atrakcija, a čak i one navikle na svakodnevne pucnjeve zna iznenaditi, no od 28. ožujka top više ne puca. Naime, kako pišu 24sata, ovo je prvi put od stanke u Prvom svjetskom ratu da Grički top ne obavlja svoju funkciju

Razlog za stanku pucanja iz topa su vibracije koje bi dodatno uznemirile građane Gornjeg grada nakon potresa pa su, nakon konzultacija s Uredom za upravljanje kriznim situacijama i Kriznim stožerom, odlučili da od 28. ožujka pa do daljnjeg prestane pucanje s kule Lotrščak. 

U videu pogledajte koliko Zagrepčani poznaju stare purgerske izraze:

Top koji je označavao podne do prije nekoliko dana, u kuli Lotrščak nalazi se od 1987. godine, a trenutačni je topnik Alem Tutundžić, koji taj posao radi već 11 godina. Za 24sata je rekao: 

– Mislim da je za opće dobro to da top nije u funkciji. Prilikom pucnja cijela kula Lotrščak, ali i okolne zgrade na Starom gradu zadrhte, a sve su jako stare gradnje. S druge strane, stanovnike Starog grada, ali i centra zvuk lako može preplašiti pa je bolje pričekati s tradicijom za dobro građana.

Komentara 1

PA
Pahor
12:38 02.04.2020.

Nema veze. Uvesti ce Bandic jos stariju tradiciju. Kamena s ramena ili hrkljus ili tako nesto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije