Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zanimljivo

Pročitajte priču koja stoji iza ove zagrebačke fotografije iz davne 1942. godine

Privatni album
07.03.2019.
u 12:20

Fotografija je izazvala brojne pozitivne komentare, a svi su se divili njihovoj eleganciji i ženstvenosti, iako priča iza fotografije nije sretna.

U Facebook grupi "Zakaj volim Zagreb" korisnici često dijele fotografije iz prošlosti, a među posljednima je objavljena fotografija dviju dama, nastala u centru Zagreba davnih četrdesetih godina. Objavila ju je Anna Jünker,‎ jedna od članica grupe koju smo zamolili da nam ispriča priču koja stoji iza fotografije.

Lijevo - Ana Jünker, desno njezina sestra Liza
Foto: Privatni album

Na njoj se nalaze Annina baka Ana i njezina sestra Liza, u ljeto 1942. Anna Jünker‎ za svoju baku je rekla da je "uvijek bila zrihtana" te je ispričala: 

Ova fotografija nije nastala baš u nekim sretnim okolnostima. Njezina sestra Liza nosi crninu jer su joj neposredno prije ustaše ubile muža pa je ostala udovica s dvoje male djece, a krajem rata i nju su ubile ustaše. Baka je poslije otišla u partizane.

Anna je dodala da je njezina baka bila u glumačkoj družini s legendarnim glumcima Franjom Majetićem i Perom Kvrgićem. 

Na fotografiju su zaokruženi Ana Jünker i Franjo Majetić
Foto: Privatni album

Fotografija objavljena u Facebook grupi izazvala je brojne pozitivne komentare. Jedna je korisnica oduševljeno komentirala kako je fotografija uistinu predivna te da u prvi plan dolazi naglašena ženstvenost. 

Najčešći je komentar bio "kakve dame", a jedna žena u komentarima je primijetila:

– Fantastično je koliko je trenutak u isto vrijeme zaustavljen i živ

Unuka Anna s nama je podijelila još nekoliko bakinih fotografija, a ova uistinu pokazuje da je bila prava dama koja se voljela srediti. Ova fotografija nastala je sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a znala je šivati pa si je odjeću sama šivala.
Foto: Privatni album

 

U videu pogledajte tko su prve žene u Kravat-pukovniji

 

Ključne riječi

Komentara 74

ST
stric8
13:16 07.03.2019.

...nema fotografija žrtava "oslobodilaca" iz 45-e ... samo nilijuni kostura...

MI
Milas
15:20 07.03.2019.

Dragi Zvonimir 555 Da, Tito je apsolutist, diktator i zlocinac po neovisnom svjetskom istrazivanju on je pri vrhu . U Rusiji se bavio denunciranjem Staljinu /cak i vlastitu zenu Njemicu je prokazao i ona je ubijena/. Bleiburg, Goli otok, Krizni putevi , Hude jame / zivi zakopani/ udbini ubojice po svijetu ubijali emigrante, do 60-tih nisi mogao dobiti putovnicu, od demokracije ni D, Hebrang ni danas ne zna gdje i kako je ubijen Andrija Hebrang - drugi do Tita tada, hapsenja bez sudjenna samo te je mrak pojeo, zenskar koji je jos kao starac imao dvije maserke i umorih se nabrajajuci .... pa si ti nosi svog Titeka jer naravno gradio si je za zivota i kult licnosti Fuuuuuuuuuuuj

Avatar NAIVAC
NAIVAC
14:23 07.03.2019.

Na slici se u pozadini vidi jedan partizan što navodi na sumnju u datiranje fotografije, jer "osloboditelji" su upali u Zagreb tek 1945. godine ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije