Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Igračke u jajetu

Šestogodišnjak se ugušio s igračkom iz čokoladnog jajeta

uskrs
Arhiva
01.04.2010.
u 09:55

Industrija smatra da je broj nesreća zanemariv u odnosu na ogromnu količinu prodanih proizvoda, ali potrošačke organizacije kažu da je takva usporeda neetična.

Oprezno s darivanjem čokoladnih jaja u kojima se krije igračkica, ona po djecu mlađu od tri godine može biti i smtno opasna, upozorava Slovenski savez potrošača. To se upozorenje itekako tiče svih tržišta; valja se prisjetiti siječnja 2003. godine kada je šestogodišnji turski dječak umro ugušivši se upravo igračkom iz čokoladnog jajeta. To nije jedini tragični ishod naizgled bezazlene igre.

Europska udruga potrošačkih organizacija (BEUC) i Europska udruga za sudjelovanje predstavnika potrošača u standardizaciji (ANEC) već godinama upozoravaju na smrtne nesreće djece zbog prisutnosti nejestivih sadržaja, ponajprije igračaka, u hrani, najčešće u proizvodima od žitarica. Na njihovu inicijativu su se u Europskom parlamentu odlučili istražiti koliko je istine u tim tvrdnjama i provjeriti jesu li potrebni napori u smjeru veće sigurnosti.

Mnogi tvrde da je panika pretjerana i da se manipulira podacima, što je ujedno stajalište industrije koja smatra da je, s obzirom na ogromnu količinu prodanih istovrsnih proizvoda, broj nesreća zanemariv. Potrošačke udruge smatraju, pak, da je takva usporedba neetična. Samo jedna kobna nesreća sa smrtnim ishodom  jasno govori kako se nesreća može lako dogoditi. Zato će se potrošačke organizacije nastaviti boriti u cilju što većeg osiguranja hrane.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije