Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slatko rješenje

Sastojak iz meda kao rješenje za bakterije otporne na antibiotike?

med
Arhiva VL
04.07.2010.
u 11:05

Znanstvenici su otkrili da tvar β-defenzin-1 može poslužiti kao sredstvo protiv štetnih bakterija.

Znanstvenici već neko vrijeme strahuju da će se kad tad pojaviti bakterije otporne na antibiotike, pa stoga pokušavaju doskočiti tome. Trenutno su na tragu otkrića novog, slatkog načina kako se obraniti od štetnih bakterija.

U časopisu FASEB objavljena je studija koja se temelji na istraživanju sastojka koji se nalazi u medu, a učinkovito djeluje protiv mikroba. Ta tvar zove se β-defenzin-1.

Znanstvenici već dugo znaju da med ima antibakterijsko djelovanje, ali tek je tim istraživača iz Amsterdama uspio izolirati komponentu koja je najučinkovitija protiv bakterija. Otkrili su da u pravom postotku protein nazvan β-defenzin-1, koji jača imunitet pčela, te koji pčele unose u med, učinkovito ubija bakterija otporne na antibiotike, a koje mogu dovesti do štetnih infekcija.

Znanstvenici se nadaju da bi na temelju ovih otkrića mogli iskoristiti ovaj moćni sastojak meda kao alternativu antibioticima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije