Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA PATROLA – Tribunj

Magarci su im turistička atrakcija, a mnogi dolaze samo da bi kupili ribu

Tribunj: Turistička patrola
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/7
03.08.2023.
u 12:40

Zahvaljujući utrci magaraca, osnovali su farmu koja je postala turistička atrakcija

Tribunj je zaista zanimljivo mjesto. Poluotok, zapravo otok spojen s kopnom kamenim mostom, na kojem se šćućurilo staro mjesto, jedinstvene je arhitekture. Ipak, goste privlači najviše zbog mora i sunca. Tribunj se diči s tri prekrasne plaže. Najduža je šljunkovit Bristak, opremljena plažnim sadržajima i ugostiteljskim objektima uz rub. Omiljeno kupališta mještana je Zamalin gdje uživaju u hladu borova, iza koje se u prirodno zaštićenoj laguni ugnijezdila Sovlja. Imaju i tri prekrasne šetnice, uz mogućnosti biciklističkih tura na jednu stranu do Murtera, na drugu do Skradina.

Alaćuš priča priče

- Gostima svakog dana nudimo različit kulturno-zabavni program koji traje sve do polovice rujna. Mnoštvo je predstava, koncerata i različitih programa za djecu i odrasle. Tribunj ima najbolju i najzanimljiviju Ribarsku noć na našoj obali i Utrku magaraca koja je najpopularnija u okruženju - kaže Josipa Jerkov, direktorica TZ Tribunj.

Tovari su glavne četveronožne zvijezde mjesta i zaista su zaslužilispomenik
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Utrka magaraca, koju je Robert Knjaz uvrstio u emisiju Najbolje svjetske fešte, ove je godine održana 1. kolovoza, a zahvaljujući njoj prošle godine je TZ potaknula osnivanje farme magaraca o kojoj brine udruga za civilni razvoj koju su osnovali.

- Imamo 11 magaraca. Dolaze nam škole, ekskurzije, vrtići kojemu naš alaćuš priča priče iz naše tradicije, a dolaze i turisti – doznajemo od Josipe Jerkov. Magarac, ili tovar, simbol je Tribunja. Njegov spomenik u središtu je mjesta.

Što se tiče smještajnih kapaciteta, čak 98 posto otpada na privatni smještaj, uz dva pansiona i marinu.

- Međutim, može se naći pristojan apartman već od 50 eura, čak na poluotoku - kaže Jerkov. Gastronomska ponuda je tradicionalno dobra.

- Tribunj nije samo turističko već je i ribarsko mjesto. U Tribunju ima kvalitetne ribe i naši ugostitelji su izvrsno opskrbljeni – govori Josipa Jerkov, a Ivana Bračan, menadžerica u Ribarskoj zadruzi Adria kaže kako radi 13 zadrugara i ima četiri plivarice, jedan višenamjenski brod i osam koćarica. Ribarski brodovi vezani su uz mjesni lukobran, a pogled na njih daje posebnu romantičnu, tradicionalnu patinu cijelome mjestu.

12.07.2023., Tribunj - Turisticka patrola Vecernjeg lista u mjestu Tribunj. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

- Bavimo se svježom ribom i preradom. Prerađujemo osliće, trlje, lignjune, kozice, solimo srdele i inćune. Imamo svoju ribarnicu u centru Tribunja. Zbog kvalitetne ponude nam dolaze kupci i iz šire okolice, a opskrbljujemo i ugostiteljske objekte - priča Ivana Bračan.

Dario Ferrara, vlasnik je plivarice.

Ima li ribe?

- Plave ribe uvik ima i bit će je. More je izdašno. Zimi se lovi gotovo isključivo srdela, a ljeti se srdela i inćun koji se vraća – objašnjava Dario Ferrara. Turizam i ribarstvo ovdje se nadopunjuju.

12.07.2023., Tribunj - Turisticka patrola Vecernjeg lista u mjestu Tribunj. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Grad na pučini

- Kada idemo na noćni ribolov, nas sedam isplovi iz Tribunja, a dolaze i kolege iz Splita, Šibenika, Zadra... Budemo na moru jedan mali grad – kaže Ferrara na čijoj plivarici radi devet ljudi. On je druga generacija ribara u obitelji.

- Mi smo poznato ribarsko mjesto. Mnogi dolaze u Tribunj samo da bi kupili ribu ili posjetili naše restorane i uživali u ribi – tvrdi Ferrara koji nas je, kao dobar domaćin i proveo kroz Tribunj, odveo na mjesta najbolja za fotografiranje, a predstavio nam i mjesne sakralne spomenike. Najpoznatija je crkva sv Nikole. Na poluotoku je crkvica sv. Marije. Najstarija je crkvica Pohoda blažene Djevice Marije, a najmlađa je župna crkva Velike Gospe.

Gostoljubivost i susretljivost 10

Čistoća i urednost mjesta 9

Plaže 9

Raznolikost smještaja 7

Kvaliteta ugostiteljske ponude 9

Sadržaji za djecu 8

Događanja 9

Opskrbljenost 8

Autohtonost 10

Opći dojam 9

UKUPNO 88

  1. Pirovac 94
  2. Veli Lošinj 94
  3. Vrsi 91
  4. Mandre 90
  5. Selce 90
  6. Vrgada 89
  7. Pomer 89
  8. Tribunj 88
  9. Valbandon 87
  10.  Ika 86
  11.  Metajna 85
  12.  Tribanj 84
  13.  Dajla 83
  14.  Omišalj 82
  15.  Prvić Luka 81
  16.  Trget 81
  17.  Kožino 79
  18.  Lukovo 79
  19.  Jadrtovac 77
  20.  Bakarac 76
  21.  Rogoznica
  22.  Podgora
  23.  Okrug
  24.  Stobreč
  25.  Zaostrog
  26.  Zaton
  27.  Komarna
  28.  Viganj
  29.  Drače
Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
13:49 03.08.2023.

Jednom sam bila na toj utrci i bilo mi je žao jadnih magaraca. Onako isprepadane i izbezumljene, tjeraju ih da trče među ruljom koja viče i navija. Užas! Od tada, svake godine bojkotiram to ruglo. Inače, Tribunj je prekrasan gradić!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije