Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Rekreacijski odmor u Sisačko-moslavačkoj županiji

Rekreacijski odmor u Sisačko-moslavačkoj županiji
Foto: TZ Sisačko-moslavačke županije
1/5
14.12.2023.
u 13:27

Biciklizam i planinarenje, adrenalinske aktivnosti, vinske ceste, izletišta i luksuzni smještaj čekaju vas u samom srcu Hrvatske

Zahvaljujući svojoj prostranosti, Sisačko-moslavačka županija očarava nas svojim poljima, ljekovitim vodama, rijekama, potocima, šumama i livadama koje stvaraju idealno okruženje za bijeg iz užurbanog svakodnevnog života. Biciklističke rute, planinarske staze i brojne šetnice pogodne su za uživanje u prirodi. Nakon aktivnog dana provedenog u istraživanju ovog prirodnog raja, najbolji način za opuštanje je posjet jednoj od vinarija ili uživanje u luksuznom smještaju koji vam nudi sav potreban komfor.

Biciklom kroz Sisačko-moslavačku županiju

Petrinjske biciklističke staze vode vas kroz asfaltirane ceste, lokalne i mirne prometnice te su povezane sa Savskom ciklo-turističkom rutom koja povezuje Zagreb s Parkom prirode Lonjsko polje. Vožnja kroz grad i njegovu okolicu pruža intimno iskustvo koje vam omogućuje da cijenite ljepotu krajolika, povežete se s lokalnom kulturom i uživate u miru i tišini koje samo priroda može pružiti. Na području grada Petrinje nalaze se četiri biciklističke rute, a jedna od njih je „Zelena dolina“ koja kreće iz grada Petrinje prema okolnim mjestima i selima.

Ruta „Kotar šuma“ je dobila ime po velikom šumskom području kroz koje prolazi, a počinje sa Strossmayerovog šetališta te uključuje prolazak kroz sela Budičina, Blinja, Moštanica i druga. Za ljubitelje rijeka predlažemo rutu „Obalama rijeka“ koja također kreće sa Strossmayerovog šetališta te prati rijeku Kupu. Ako volite adrenalinsku vožnju zaputite se na rutu Kestena koja je zahtjevna i namijenjena iskusnim biciklistima jer prati makadamske šumske ceste i uspon do najvišeg vrha Hrastovačke gore.

Najam bicikla
Foto: TZ Sisačko-moslavačke županije

Niste u kondiciji, ali želite uživati u prirodi i planinarenju?

Na Hrastovačkoj gori prošetajte planinarskim stazama koje nisu zahtjevne i idealne su za početnike. Avanturu možete započeti s nekoliko različitih polaznih točaka: most na Petrinjčici, Hrastovica, Gornja Bačuga ili geološka transverzala Zrinske gore. Tijekom šetnje, možete se odmoriti u planinarskom domu Matija Filjak, visokom vidikovcu visine 415 m s kojeg se pruža pogled sve do Zagreba. Petrinjska šetnica dužine 6,6 km obuhvaća više ruta, a šetači sami biraju rutu i dužinu šetnice. Ruta počinje na mostu na Petrinjčici, a prilikom obilaska trebate pratiti vizualni simbol Petrinje, žute oznake lista lipe srcolikog oblika.

Planinarska staza
Foto: TZ Sisačko-moslavačke županije

Adrenalinske aktivnosti

Osim adrenalinske ciklo rute, Petrinja je idealna i za ljubitelje motocrossa, a staza se nalazi na području Zelene doline. Istoimena staza je idealna i za quadove, pružajući priliku za istraživanje Petrinje, šumskih padina i okolice na jedinstven način. Možete unajmiti quadove i zatražiti prilagođene ture koje će vas provesti kroz ovo nevjerojatno područje. Za ljubitelje ribolova, zajedno s ribolovnim društvima, možete se upustiti u ribolov duž rijeke Kupe. Organiziraju se razne aktivnosti, druženja i natjecanja, a na popularnim lovištima možete pronaći bogat plijen, uključujući divljač kao što su patke, šljuke, divlje svinje, srne i fazani.

Aktivnosti na izletištima

Zanimljiva i sadržajno-raznolika izletišta na području županije pozivaju vas na istraživanja netaknute prirode. Jedno od takvih je izletište Banovac gdje možete odsjesti u robinzonskom smještaju ili rustikalnim kućama, šetati po brežuljcima, upoznati se s raznim životinjama, odmjeriti snage u paintball-u te okusiti domaću kuhinju koja će zadovoljiti vaše nepce. Izletište Korablja Tišnić je stanište brojnih životinja poput ljame, jelena lopatara i psa tornjaka, što ga čini idealnim za djecu koja žele promatrati, družiti se s životinjama, trčkarati i igrati se u sigurnom okruženju. Izletište također nudi noćenje s doručkom te posluživanje ukusnih jela po narudžbi u restoranu.

Degustacije vina i zakuska na vinskim cestama

Sisačko-moslavačka županija s ponosom čuva vinsku tradiciju koja datira stoljećima unatrag. Njezina kontinentalna vinogradarska regija stekla je priznanje zbog proizvodnje izvanrednih vina i triju autohtonih sorti grožđa moslavac, beline i najprepoznatljivijeg škrleta. Pozivamo vas da istražite bujne vinograde, posjetite šarmantne vinarije i uživate u bogatom izboru domaćih vina. U gradu Popovači posjetite XI. Večer škrleta i moslavačke kuhinje koja će se održati 25. 11. 2023. s početkom u 19 sati na Trgu II.

Vinogradi
Foto: TZ Sisačko-moslavačke županije

Ljubitelji vina mogu sudjelovati u uzbudljivim degustacijama vina, gdje će otkriti tajne proizvodnje vina i bogatu povijest vinarija. Preporučujemo posjetiti vinariju Trdenić, vinariju Belajec ili klet Romić koje će vas srdačno dočekati i poslužiti vam ukusna jela i vrhunska vina.

Autohtona sorta škrlet
Foto: TZ Sisačko-moslavačke županije

Ako želite produžiti svoj boravak, udobno se smjestite u jednoj od luksuznih kuća, kao što su Drvena kuća Babylonica, Holiday house Belajec, River Heaven Cottage, Kuća za odmor „Aurelija“, Kuća za odmor obitelji Vukoje, Ruralna kuća za odmor Trnovka ili Holiday home Wisteria. Domaćini vas željno očekuju i pripremaju vam trenutke za pamćenje. Dođite i doživite čuda Sisačko-moslavačke županije i dopustite joj da se ureže u vaša sjećanja.

Možete pogledati vinske ceste i vinarije Sisačko-moslavačke županije ovdje

Istražite ponudu smještaja

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije