Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZASUČITE RUKAVE

Proljetni mini make over: Ovog proljeća osvježite izgled svog doma

Pevex
Foto: Shutterstock
1/4
30.03.2020.
u 13:00

Renovacija doma ne znači bager u dvorištu i radnike s maljevima, dapače, dosta toga možemo odraditi sami bez puno muke.

Stiglo nam je proljeće, a mnogi Hrvati će boravak u kući iskoristiti za sitne popravke i mini makeover svojih domova. Iako se čini da u stanu nema puno toga za raditi kao na kući, u stvarnosti svi možemo dati svježine našim prostorima uz minimalan trud i trošak, bez obzira gdje živjeli.

Prvo i osnovno je odlučiti koji dio doma želimo poboljšati, to je na svakom od nas da odlučimo na temelju naših preferencija i mogućnosti. Iako smo svi različiti, neke stvari su ipak zajedničke svim životnim prostorima, pa zato svi možemo napraviti sljedeće sitnice. Sve što vam treba za vaše male kućne projekte možete kupiti online na pevex.hr, naručiti na kućnu adresu ili uz uslugu click & collect preuzeti u najbližem prodajnom centru.

Unesite boje u vaš prostor

U odnosu na velike radove i preuređenje, trošak bojanja zidova je jedan od prihvatljivijih, pogotovo kada znamo što dobijemo time. Malo boje može dati potpuno novi ugođaj prostorijama, pogotovo ako ih kombinirate s namještajem. Ako nemate ideju koju boju odabrati, a željni ste promjene, inspirirajte se društvenim mrežama, postoji puno primjera od kojih zastaje dah, a ako ste neodlučni, neutralne boje poput bež ili sive su uz bijelu uvijek siguran odabir.

Bojanje nije rezervirano samo za zidove, malo boje može pretvoriti stari stol sa tavana u novo omiljeno mjesto za kavu u dvorištu. Dajte novi izgled vašem kaminu, ormariću za cipele, vrtnoj kućici, prozorima… Popis je beskonačan, a osim što ćete osvježiti izgled, osjećati ćete se zadovoljno kada vidite što ste sve sposobni sami napraviti.

Ako mislite da boje nisu potrebne, ili ste zadovoljni s postojećim izgledom, uvijek se možete zaigrati s magnetnim ili običnim naljepnicama, čak i kredama u boji. Ako vam nakon nekog vremena dosadi, bar i lako možete zamijeniti ili obrisati i probati nešto novo.

Wallpaper, ali na zidovima, ne na zaslonu vašeg računala

Iako jedno vrijeme nisu bile popularne kao prije, tapete se vraćaju u velikom stilu. Mnogi asociraju tapete s lošom kvalitetom ili dosadnim uzorcima kakve su krasile naše sobe u djetinjstvu, ali moderne tapete su sve samo ne dosadne i nekvalitetne. Danas one dolaze u raznim stilovima i uzorcima, od popularnih brandova, geometrijskih ili cvjetnih uzoraka do raznih pruga i boja. Napretkom tehnologije napredovale su i tehnike tiskanja tapeta, a današnji dizajneri mnoge domove ukrašavaju tapetama barem na jednom zidu. Tako i vi možete naći tapetu za svaku prostoriju, od mekih tekstura do LED tapeta za dječju sobu.

Foto: Shutterstock

Kao i kod dizajna, moderne tapete nemaju veze sa starima što se tiče postavljanja na zidove. Samoljepljive tapete su lagane za postavljanje, i još važnije, lagane za skidanje, pa uz malo truda možete eksperimentirati i često mijenjati izgled vašeg doma. Budite kreativni i pretvorite običan zid u nešto sasvim posebno.

Novi podovi

Foto: Shutterstock

Kod podova je nekada vrijedilo pravilo ili estetika ili cijena, bez previše kompromisa. Danas srećom nemamo tih problema jer moderni laminati su spoj jednog i drugog. Dva osnova argumenta za postavljanje laminata, osim što su u trendu, jesu povoljna cijena te jednostavno i brzo postavljanje. Laminat je iz tih razloga izvrstan i za brzi makeover vašega doma i za popravak starog, dotrajalog parketa ili pločica na podu. Laminat može biti nova estetska dimenzija u vašem domu koji donosi vidljiva promjena i osvježenje.

Otvorite vrata novom stilu

Nova ulazna vrata su uvijek dobar odabir, pogotovo ako do sada niste imali protuprovalna ili vrata nisu dobro pristajala kući ili stanu. No to često može biti i skupa zamjena. Zato razmislite o zamjeni sobnih vrata. Njihova uloga nije samo estetska, glavna uloga vrata je da pregrade prostor kada je to potrebno, da smanje buku iz drugih prostorija zvuke, djeluju kao izolacija topline i da omoguće neometan prolaz ili privatnost po potrebi. Odaberite kvalitetna vrata zbog kojih se zimi nećete smrzavati u susjednoj sobi, a koja će svojim izgledom dati novi izgled prostoru. Provjerite kakve se sve opcije nude, vrata ne moraju biti jednolična, običan stakleni umetak ili ogledao može već na prvi pogled skroz izmijeniti izgled prostorije i dati dojam većeg prostora

Popravite ono što nije za baciti

Foto: Shutterstock

Imate li doma neku staru stepenicu koja stalno škripi kada stanete na nju ili vrata koja se ne daju lijepo zatvoriti? Ili upravo suprotno, imate ladicu koja se nikako ne da otvoriti već godinama? Većinom se radi o sitnicama na koje se naviknemo s vremenom i jednostavno naučimo da je tako i gotovo. Iako popravak ovakvih sitnica neće vizualno osvježiti vaš dom, mnogi neće ni primijetiti da ste nešto napravili, ali zato će vama biti pravo osvježenje. Možda ne zvuči zabavno ili uzbudljivo, ali odjednom nećete paziti gdje stajete da ne probudite roditelje ili djecu kasno navečer, ili ćete odjednom imati dovoljno mjesta za sve stvari u radnom stolu.

Prozori također mogu predstavljati problem ako nisu dobro zabrtvljeni, uz malo truda i brtvila, vaši prozori više neće propuštati kišu ili hladnoću, pa kod prvog pljuska nećete skakati po par ručnika da se ne smoče zidovi.

Sitnice nam mogu popraviti dan, pa zašto ne biste vi popravili njih.

Nevjerojatno je kako male stvari, od sitnih popravaka do jednostavnih radova mogu popraviti raspoloženje i kvalitetu življenja. Zastanite malo i pogledajte oko sebe, većinu stvari koju zamijetite na prvu možete vrlo vjerojatno lako popraviti sami i vratiti sjaj prostoru u kojem boravite većinu vremena, pogotovo ovog proljeća. Jer kada smo okruženi ljudima i stvarima koje volimo, u prostoru koji nas opušta, je pravo bogatstvo.

Sadržaj omogućio Pevex

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije