Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KVALITETAN ŽIVOT

Poboljšajte imunitet na potpuno prirodan način

28.01.2009.
u 13:29

Zlatko Pejić, makrobiotički zdravstveni savjetnik iz Makronove, nedavno je održao zanimljivo predavanje o prirodnoj imunizaciji te je također objasnio kako makrobiotički stil življenja podrazumijeva cjelovit pristup, koji samim time možemo shvatiti kao kontinuiranu prevenciju.

Za imunološki sustav, objašnjava Pejić, nemamo poseban organ, već je to „koalicija“ ili sprega raznih dijelova tijela i funkcija koje pokrivaju nekoliko razina naše obrane od vanjskih i uznapredovalih unutarnjih procesa ili negativnih utjecaja.

Idući tragom slabljenja imunološkog sustava, tvrdi Pejić, možemo doći do raznih uzroka, no naveo je samo nekoliko najčešćih.

Na prvom mjestu našle su loše navike kao što su alkohol i pušenje koji konstantno provociraju obrambene sustave da saniraju posljedice takvih navika. Na drugom je mjestu nedovoljno odmora i sna što može prouzročiti veliki stres organizmu, pa tako i pad imuniteta. Zatim je Pejić naveo i štetnost dugih medicinskih tretmana i njege koji uključuju antibiotike i slične lijekove. Na četvrtom mjestu našla se neadekvatna prehrana, nakon koje dolazi i stres, kao veliki rušitelj imuniteta.

Prije svega, objašnjava Pejić, imunološkom sustavu odgovara uredan i kvalitetan život, što prije svega uključuje cjelovitu i redovitu prehranu, po mogućnosti individualno prilagođenu te, naravno, odvikavanje od raznih loših navika i ovisnosti.

Kako doznajemo, teško je reći da postoji jedan čarobni napitak koji bi sveukupne imunološke aktivnosti podigao na zavidnu raznu, no najveći utjecaj ima sveukupni stil življenja. Prije svega to je cjelovita prehrana, zasnovana na cjelovitim žitaricama, mahunarkama, povrću i drugim kvalitetnim namirnicama koja isključuje rafinirane proizvode, posebno šećer. Osim toga, Pejić naglašava kako je vrlo važno baviti se i fizičkom aktivnošću i imati pozitivan stav prema životu.

- Postoji i niz prirodnih preparata koji mogu pomoći u tranziciji k optimalnom zdravlju, poput ekstrakta ehinaceje, zelene magme, Bioastina, praha alge spiruline, Biobrana i drugih pripravaka - za kraj je preporučio Pejić.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije