Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sezonski

Ovi mini-tartovi punjeni kremom od vanilije i svježim trešnjama idealan su ljetni desert

30.06.2020.
u 08:54

Trešnjama je sezona tako nepravedno kratka da treba iskoristiti svaki mogući dan u kojem su nam dostupne. I premda ih obožavamo jesti svježe i oprane bez ikakvog dodatka, moramo priznati da su u kolačima naprosto neodoljive.

Čak i ako ne volite trešnje u raznim savijačama i lijevanim kolačima, ovaj kolač će vam prijati jer trešnje se ne peku već služe baš kao u romantičnim filmovima kao "cherry on top"! 

Mini-tartovi punjeni kremom od vanilije i svježim trešnjama

Za 12 malih tartova:

90 g maslaca

3 žlice vode

1 žlica biljnog ulja

1 žlica šećera

prstohvat soli

150 g brašna

Za kremu:

310 ml mlijeka

1 mahuna vanilije

¼ šalice šećera

3 žlice gustina

¼ žličice soli

4 žumanjka

Za ukrašavanje:

½ kilograma trešanja

šećer u prahu, za posipanje

Foto: Shutterstock

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pripremite 12 mini-kalupa za tart ili za muffine. U vatrostalnu posudu stavite maslac, vodu, ulje, šećer i sol. Stavite posudu u pećnicu na oko 15 minuta, dok se maslac ne rastopi, proključa i tek počne tamnjeti po rubovima. Pažljivo izvadite posudu iz pećnice i prebacite sadržaj u brašno. Brzo miješajte dok se tijesto ne sjedini i ne odvoji od stijenki posude. Stavite žlicu tijesta u kalupić i prstima ga pritisnite uz dno i rub stijenke. Ponovite postupak 12 puta. Tijesto vilicom izbodite jednom ili dva puta. Pecite 8 - 12 minuta, dok ne dobije zlatno smeđu boju. Izvadite iz pećnice i ostavite tartove da se ohlade.

Foto: Shutterstock

Za kremu od vanilije pomiješajte zajedno šećer, gustin i sol u maloj posudi. To će spriječiti da gustin kasnije postane grudast. U velikoj vatrostalnoj zdjeli umutite žumanjke i vaniliju. Smjesu od brašna dodajte žumanjcima polako, po jednu žlicu, na kraju treba biti gusta. Staviti je na stranu. Ulijte mlijeko u posudu. Razrežite mahunu vanilije i izvadite sjemenke. Ubacite ih u mlijeko zajedno s mahunom. Stavite posudu na jaku vatru - zagrijte je dok se oko rubova ne pojave mjehurići, ne smije jako proključati. Maknite mlijeko s vatre i polako ga ulijte u smjesu od jaja, neprestano miješajući. Kad sve sljubite, vratite kremu u posudu i kuhajte je na srednje jakoj vatri. Miješajte kontinuirano i snažno dok se smjesa ne počne zgušnjavati i ne zakuha. Jednom kada se smjesa zgusne i tek počne ključati, snažno mutite (da se ne bi formirale grudice) 10 sekundi, a zatim isključite toplinu. Procijedite smjesu kroz sitno sito u posudu otpornu na toplinu. Prekrijte plastičnom folijom da spriječite formiranje kožice na površini pa ohladite u hladnjaku. Mini-tartove napunite hladnom slastičarskom kremom. Prije serviranja ukrasite trešnjama i pospite šećerom u prahu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije