Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkrijte na vrijeme

Osjećate bol u grudima? Od stresa do tjelovježbe - ovo su mogući razlozi

Shutterstock
06.08.2020.
u 16:29

Bol u grudima normalna je pojava kod žena tijekom cijelog menstrualnog ciklusa, ali uzrok može biti i nešto sasvim drugo.

Jutros ste oblačili grudnjak, posegnuli za nečim ili zagrlili nekoga i prva stvar koju ste primijetili je neugodna bol u grudima. 

Iako su mnoge žene odmah jako zabrinute, liječnica Raquel B. Dardik iz New Yorka tvrdi da se, u većini slučajeva, nemaju oko čega brinuti. "Mala je vjerojatnost da imate rak, tako da možete odahnuti i opustiti se."

Ako se pojavila odjednom, malo je intenzivnija, bol u grudima dobar je razlog da posjetite liječnika. Lijekovi koje uzimate, tjelovježba, stres... Sve su to mogući uzroci, a dr. Dardik ih je objasnila detaljno za Refinery 29.

Mjesečnica
Vjerojatno niste iznenađeni što je ovaj uzrok na prvom mjestu. "Bol u grudima dolazi i odlazi tijekom ciklusa, a uzrokovana je hormonalnim promjenama koje se događaju u tijelu." Neke žene su osjetljivije na ove promjene od drugih, pa je i bol jača i češća. Uglavnom se osjeti 7 do 10 dana prije nego stigne mjesečnica, ali to vrijeme može varirati. Uz bol, javlja se i natečenost. 

Lijekovi
Bilo kakva hormonalna terapija, posebno kontracepcijske pilule, može uzrokovati bol u grudima jer primate dozu hormona, pa se tijelo privikava. 

Martina je studentica i već sada zna da svoju budućnost nakon škole želi nastaviti na tatinoj farmi:

Grudnjak
"Bilo koji grudnjak koji grudi dovodi u neorirodan položaj, može uzrokovati bol - žica, jastučići u košaricama, grudnjak za podizanje grudi...", objasnila je dr. Dardik. Ipak, ovaj uzrok češći je kod žena koje imaju veće grudi ili kod onih koje treniraju u neprikladnoj odjeći - zato je važno kupiti odgovarajući grudnjak za tjelovježbu - sportski.

Infekcija
Češće su kod žena koje doje, mlijeko može zaglaviti u mliječnim kanalima i uzrokovati bakteriju. Mogu je dobiti i one koje ne doje od, recimo, pirsinga. Bol uzrokovana infekcijom drugačija je od ostalih, napominje dr. Dardik i dodaje da se osjeća samo u onom dijelu koje je zahvatila bakterija. Vrlo je važno odmah posjetiti liječnika, a oporavak nije težak - vrlo vjerojatno ćete dobiti antibiotik i nekoliko dana morati mirovati.

Stres
Kako može utjecati na menstrualni ciklus, stres može biti i uzrok bolova u grudima. Emocionalni stres može poremetiti hormone u tijelu, a to stvara bol. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije