Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pametni savjeti

Borba protiv otpada: Bacamo hrane više nego ikada, ali postoje načini kako to smanjiti

Gorenje
Foto: Shutterstock
1/4
13.07.2020.
u 13:23

Nepotrebno bacanje hrane događa se u svakom kućanstvu, a svi možemo poduzeti korake ka smanjivanju gomilanja bio otpada i pametnijeg raspolaganja hranom i namirnicama

Većina nas ne shvaća koliko otpada proizvedemo dnevno, a još manje koliko hrane nepotrebno bacimo. Od ostataka ručka do pokvarenih mliječnih proizvoda koje nismo ni načeli, izvještaj Europske Komisije iz rujna 2011. pokazuje da je prosječna količina bačene hrane u Europskoj uniji oko 179 kilograma po prosječnom domaćinstvu i godini. Hrana koju najčešće bacamo uključuje povrće, voće, mliječne proizvode i delikatese. To znači da prosječno bacimo oko pola kilograma hrane dnevno! Zamislite da dođete doma s pecivom, nekim namazom i jabukom te ih odmah po ulasku spustite u kantu za smeće. Odgovornim odnosom prema hrani i pametnim iskorištavanjem ostataka možemo smanjiti otpad, iskoristiti hranu koju smo kupili i na kraju uštediti novac, a i vrijeme, jer ne moramo po dodatne namirnice u dućan.

Kako smanjiti količinu hrane koju bacamo

Teško je očekivati da ćemo u potpunosti riješiti problem bacanja neiskorištene hrane, ali realno je očekivati da tu brojku možemo smanjiti na prihvatljivu razinu. Pažljivim planiranjem, pripremanjem i prikladnim pohranjivanjem hrane postepeno ćemo smanjivati udio neiskorištene hrane, a s vremenom ćemo smanjiti na najmanju moguću mjeru.

Foto: Shutterstock

Savjeti za planiranje

Koliko puta ste se našli u situaciji da vam više ne pada na pamet što kuhati idućih dana, pa onda u brzinskoj kupovini kupite previše toga. Stoga probajte napraviti tjedni menu unaprijed. Dogovorite se s ukućanima ili sami odlučite što bi jeli sljedeći tjedan i stavite sve na papir. To ne znači da se morate strogo držati tog rasporeda, ali imati unaprijed određena jela znači da imate i unaprijed određen popis za kupovinu. Ako ne kupite više od onog što trebate, znači da vam se namirnice neće pokvariti i uvijek ćete jesti svježe.

Podsjetnik za planiranje:

  • Napravite listu jela koje ćete raditi u narednom periodu, npr. tjedan dana. Tu uračunajte i dane kada ćete jesti na poslu ili vani s prijateljima i obitelji
  • Složite popis namirnica koje vam trebaju za ta jela, uz ostale namirnice za koje ste sigurni da vam trebaju u tom periodu
  • Unaprijed izračunajte porcije, pogotovo ako ćete raditi jelo čiji se višak može zamrznuti.
  • Provjerite hladnjak i smočnicu kako bi izbjegli duplanje namirnica koje već imate i kojem je puno kraći rok trajanja. Ukoliko imate viška nekih namirnica, prilagodite jelo ili recept kako bi iskoristili sve čemu ističe rok trajanja
  • Kupujte samo ono što vam dosita treba, velika pakiranja štede novac samo ako možete sve i konzumirati prije nego se pokvari

Savjeti za pripremanje

Hranu kojoj brže ističe rok trajanja stavite na istaknutije mjesto, a ako imate više komada, onima kojima ranije ističe rok trajanja stavite naprijed. Te namirnice, kao i ostale s kraćim rokom trajanja, pripremite odmah nakon shoppinga te ih probajte odmah i konzumirati. Ukoliko imate i svježu i konzerviranu hranu, poput rajčice, uvijek prvo iskoristite svježu, koliko god vam nekada konzervirana bila jednostavnija za pripremu. Konzervirana hrana ima puno duži rok trajanja pa ćete ju sigurno u nekom trenutku zatrebati za neki recept i nećete morati kupovati svježu.

Foto: Gorenje

Podsjetnik za pripremanje:

  • Kada se vratite iz dućana ili nabavke, pripremite svježu hranu za pohranjivanje, a lako kvarljivu robu probajte što prije pripremiti
  • Koristite vaš frižider što je više moguće kako bi očuvali svježinu proizvoda i uvijek pripremali hranu sa svježim namirnicama
  • Uštedite vrijeme pripremajući neka jela do pola i zatim ih zamrznite, pogotovo ako vidite da ste kupili previše hrane

Zamrzavanje hrane

Unatoč suvremenoj tehnologiji i metodama pohranjivanja, puno hrane propadne i baci se svake godine u prosječnom kućanstvu. Često je to rezultat neodgovarajućeg pohranjivanja hrane. Stoga nova generacija hladnjaka iz Gorenja ima i bolji raspored i organizaciju prostora za pohranjivanje.

Suvremena tehnologija NoFrost Plus u odjeljku zamrzivača sprječava nakupljanje leda i inja na hrani kako bi se poboljšala ekonomičnost djelovanja, preglednost i uporaba prostora. Istovremeno, čini nepotrebnim zamorno ručno odleđivanje i čišćenje. Značajna svojstva odjeljka zamrzivača uključuju XXL ladicu SpaceBox namijenjenu pohranjivanju velikih komada kao i funkcije FastFreeze i XtremeFreeze za brzo i intenzivno zamrzavanje kod  –24 ili –30 °C što zadržava kakvoću i hranjivu vrijednost zamrznute hrane na dugi rok.

Foto: Gorenje

Podsjetnik za zamrzavanje:

  • Zamrznite svježe voće i povrće kad je ono najzrelije. Na taj ćete način očuvati njihove vitamine i minerale, okus, boju i izgled, a katkad će ono biti i zdravije od svježe hrane koja gubi svoju svježinu, okus, vitamine i minerale dok stoji sa strane.
  • Hranu i gotova jela trebalo bi zamrzavati u porcijama za jedan obrok. Na taj će vam način hrana koju želite biti dostupna cijele godine, a zdrav obrok pripremit ćete brzo i jednostavno.
  • Hrana bi trebala biti pravilno pakirana, uredno označena i stavljena u ladicu zamrzivača. Na taj ćete način uvijek znati gdje se nalazi i koliko je dugo u zamrzivaču.
  • Sačuvajte energiju koju ulažete u mukotrpno otapanje leda i čišćenje zamrzivača. Radije uložite novac u novi model, na primjer, kombinirani hladnjak-zamrzivač Gorenje s NoFrost tehnologijom koja se temelji na učinkovitom strujanju hladnog zraka kako bi se uklonila vlaga iz zamrzivača. Na taj se način sprečava nakupljanje leda na unutarnjim stranicama zamrzivača i hrani. Čišćenje zamrzivača više neće biti potrebno.
  • Zamrznuta hrana zadržava svoj oblik, izgled, okus, vitamine i minerale, ali i štedi vaš novac. Ušteda je dvostruka. Prvo, možete uštedjeti novac koji biste potrošili na svježe namirnice (čak i izvan sezone), zatim možete uštedjeti i na električnoj energiji jer su novi kombinirani hladnjaci-zamrzivači s NoFrost tehnologijom učinkovitiji, brže zamrzavaju hranu i troše puno manje energije od ostalih modela.

Kombinirani hladnjaci-zamrzivači Gorenje i njihova NoFrost tehnologija, moderan izgled i mnoge praktične funkcije donose novi val svježine. U razdoblju od 08.06. – 02.08. kupite jedan od odabranih modela Gorenje NoFrost hladnjaka, prijavite svoj račun i na kućnu adresu dobivate vrijedan poklon  – multipraktik ili rezalicu! Požurite na www.gorenje.hr za više informacija.

Sadržaj omogućio Gorenje

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije