Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pripazite već danas

Ono što jedete danas – sutra će utjecati na vašu djecu

dijete hrana obrok jagoda
Photos.com
31.07.2012.
u 15:52

Znanstvenici tvrde da ste vi ono što jedete, a i generacije koje dolaze mogle biti ono što vi jedete

Mnogi vanjski čimbenici djeluju na osnovnu genetsku strukturu što se naziva epigenetika. No epigenetska promjena nije klasična mutacija gena nego promjena koja nastaje oko samog DNK. Jedno je poljsko istraživanje otkrilo da i vrsta prehrane djeluje na okolinu DNK. Ako je ona promijenjena, velika je vjerojatnost da prehrambene navike mogu izazvati čak i mutaciju gena, a ne samo utjecati na tekućinu i enzime u kojima se nalazi DNK. U povijesti se nalazi generaliziranih primjera, kao što su djeca rođena u vrijeme Drugog svjetskog rata i velike nestašice hrane, a kasnije su vrlo lako obolijevala od srčanih bolesti i intolerancije na glukozu zbog teške i "zdrave" hrane, piše Medical Daily.

Ono što znanstvenici ne mogu sa sigurnošću potvrditi jest kako djeluje mehanizam prenošenja prehrambenih navika s generacije na generaciju, no pronašli su da nutrijenti također mogu promijeniti epigenetičke oznake. Iako su podaci još uvijek nedovoljno provjereni, znanstvenici smatraju da prehrambene navike mogu imati pozitivne i negativne posljedice na potomke.

Isto tako, preporučuju roditeljima da jedu više hrane bogate omega-3 masnim kiselinama, folnom kiselinom i vitaminom B-12 jer će na taj način poboljšati šanse za dobro zdravlje djece i njihovu dugovječnost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije